Tommy Fleetwood efter segern i Paris 2018. Foto: Getty images

Ryder Cup

Nytt poängsystem för Europalaget

2021 är året då Ryder Cup spelas. Det är också det kommande året som Europas spelare ska kvala in. Med ett nytt, viktat, poängsystem finns god chans för formstarka spelare.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-17

Formstarka européer kommer ha en större chans att plats i årets Ryder Cup. Det står klart efter att man gjort om poängsystemet inför höstens drabbning mellan gamla och nya världen på Whistling Straits.

Ryder Cup-poängen för alla Europas spelare har varit frusen sedan juli. Nu står det klart att man åter kan spela om en plats i tolvmannalaget från och med nästa år.

Nya viktningen av poäng gör att spelare som i dagsläget är utanför laget har en god chans att ta sig in. Från och med januari kommer nämligen varje inspelad poäng räknas som 1 ½ fram till British Masters. Därefter kommer poängen räknas gånger 2.
Så form kommer vara en avgörande faktor för spelarna som vill ta en plats i laget.
– Nya viktystemet gynnar formstarka spelare och kommer öka intresset inför säsongen som redan nu ser spännande ut. Jag har kollat på alla europeiska spelare på båda sidorna Atlanten de senaste månaderna och har uppskattat vad jag sett. Jag ser fram emot att se spelarnas fina form överföras till poäng de kommande månaderna, säger Padraig Harrington i ett pressmeddelande.

Kaptenen kommer i höst att ha ett lag som består av de fyra spelare som tagit flest Europapoäng, de fem högst rankade utifrån världspoängen och så tre wildcards som Harrington väljer helt själv.

Tävlingen spelas 24–26 september och med nya, viktade, poängsystemet kommer antagligen många spelare att förändras från truppen de kommande månaderna. Men om det skulle vara så att tävlingen spelas nu hade laget bestått av Rory McIlroy, Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Victor Perez, Tyrrell Hatton, Danny Willett, Matthew Fitzpatrick, Lee Westwood och Bernd Wiesberger.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-17
TournyttPadraig HarringtonRyder CupTournytt
Scroll to Top