Hål 24 på Ljunghusens Golfklubb är täckt av ett 1,5 meter tjockt lager sand. Foto: Ljunghusens Golfklubb.

Golfsverige

Golfhål ödelagt: ”Ser ut som en stor sandstrand”

Det 24:e hålet på Ljunghusen finns inte mer. Bara en green återstår.

Text: Tommy Jeppsson • 2024-02-07 Uppdaterad 2024-02-07

Denna text publiceras i samarbete med Golfbranschen.se – På Golfbranschen.se hittar du nyheter, reportage, intervjuer och artiklar om alla delar av golfbranschen – golfklubbar, golfbanor, leverantörer och golfresor, både arrangörer och destinationer.

På hålets fairway ligger upp till en och en halv meter höga drivor av sand och ingen vet när det kan spelas golf på hål 24 igen.

– Det är sand över hela hålet, Det ser ut som en stor sandstrand, säger Ljunghusens klubbchef Magnus Jivén. Greenen klarade sig väl okej men resten av hålet är bara sand.

Det Jivén beskriver är en konsekvens av vinterns två stormar. Dessa drabbade sydkusten hårt.

Sand flyttades

– Vi hade en storm före jul och en efter och de tog hårt på banan. Hela sydkusten fick ju problem med högt vattenstånd och sydliga vindar. Det gjorde att mycket sand flyttades runt och försvann. Det var många badhytter som trillade i vattnet längs kusten. Stränderna förstördes och klipporna rasade. På hål 24 sköljde vatten över hela hålet. 

Hål 24, som är ett av Sveriges vackraste, var inte det enda som drabbades även om det drabbades värst. Även hål 22 och 23 samt 25, 26 och 27 drabbades.

– Naturen är som den är. Vi har varit förskonade de senaste åren men nu slog stormarna hårt. Den här vintern var inte vädrets makter med oss, säger Magnus Jivén. 

Regler att följa

Om några dagar ska Magnus ha ett möte med Länsstyrelsen om hur situationen ska hanteras.

– Vi befinner oss ju i ett naturreservat så det finns regler som säger vad man får göra och vad man inte får göra. Vi har en dialog med Länsstyrelsen och vi får väl söka tillstånd att göra de förändringar vi tycker att vi måste göra. 

Och det är?

– Vi vill prova att sätta upp sandstaket vid stranden för att skydda banan från blåst och vind. När sanden som blåst upp på banan torkar kommer den ju att blåsa runt över halva Falsterbonäset. Den rör sig snabbt. Sedan behöver vi kanske bygga en sandklitter nere på stranden av den sand vi har på 24:ans fairway. Om vi nu får lov att återföra den dit. Sedan måste man ju plantera strandråg i den för att den inte ska röra sig. När det är gjort kan man ge sig på hålet och återställa det.

Kan ni inte bara schakta tillbaka sanden?

– Det kan vi kanske men det kan inte jag bestämma. Att göra det är nog inga problem men risken är då att sanden kommer att åka runt. Så det är inte meningsfullt att bara schakta tillbaka den. Vi måste ha något som binder den. Ligger inte sanden still är det kört.

Vad talar vi om för tidsperspektiv här?

– Det beror på tillståndsprocessen. Att bygga ett sandstaket, återföra sanden och plantera strandråg är väl den delen som kan gå snabbt. Men vi kan inte återställa fairway förrän allt detta är på plats. Det är först då vi har ett skydd för framtiden. Annars kan det vara ogjort arbete. Så vi talar kanske om ett år. Som det ser ut nu så känns det som att vi kommer att spela på 7 hål där ute i sommar. 

Hela området är utsatt för ständig förändring. I havet utanför den södra kusten rör sig enorma sandbankar.

– De senaste tio åren har tagit ganska mycket av stranden. Det står två stolpar stolpar ute i vattnet utanför 24:e hålet och det var bevattningsanläggningens mittpunkt för 20 år sedan. I dag är de långt ut i havet. Havet tar och havet ger. Det är tråkigt men vi får anpassa oss. Det är svårt att skydda sig, säger Magnus Jivén.

Magnus minns att sandbankarna vid Falsterbo Golfklubbs 18:e hål var på väg att försvinna på 1980-talet.

–  Men i dag är det 40, 50 meter sand till vattenkanten. Det 17:e hålets tee höll på att åka i vattnet men tittar du i dag så har Måkläppen aldrig varit så stor som den är nu. Det rör sig i den här miljön, hela tiden. Sandreveln vi har utanför hål 18 fanns inte för 40 år sedan, när PLM Open spelades. Då slog vattnet in över 18:e fairway. Nu har reveln byggts på så det har blivit en lagun. Så det är en ständig rörelse och förändring.

Läs också:


Text: Tommy Jeppsson • 2024-02-07
NyheterGolfbranschen.seGolfsverigeLjunghusens GKNyheter
Rulla till toppen