Var nästa års upplaga ska spelas återstår att se. Arkivbild: Getty Images

Golfsverige

Därför tackade göteborgsbanorna nej till Scandinavian Mixed

Först Hills G&SC, sedan tackade även Vallda G&CC nej till att arrangera nästa års Volvo Car Scandinavian Mixed.

Text: Olof Åsgård • 2023-09-07 Uppdaterad 2023-09-07

Årets upplaga av Volvo Car Scandinavian Mixed spelades på Ullna G&CC utanför Stockholm. Till nästa år var tanken att tävlingen skulle komma tillbaka till göteborgsområdet. Först gick frågan till Hills i Mölndal, rapporterar Göteborgs-Posten.
När Hills tackat nej till gick frågan över till Vallda i Kungsbacka som stod värd för första upplagan av tävlingen 2021. Även där blev det nej och arrangören We Do Sports har fått tänka om.
– Utan att säga för mycket hade vi en första planering som gick i stöpet. I stället för att spela i Göteborg så har vi fått röra oss ner mot Skåne, sa We Do Sports vd Claes Nilsson till GP i augusti.

Dåligt gräsår och lång planeringstid

Nu berättar banorna varför de inte arrangerar den mixade tävlingen nästa år. 
– Det finns flera anledningar som bidrar. Det här året har varit ett dåligt gräsår, vi har haft byggnationer hos oss som drog ut på tiden och som vi inte är säkra på hur de kommer läka ihop. Det gjorde att vi inte kunde säkerställa toppkvalité på banan. Det kostar en del att ha ett sådant här evenemang, både kommersiellt, arbetsmiljömässigt och det påverkar också medlemmarnas tyckande om vi skulle vara tvungna att stänga banan inför tävlingen. De faktiska kostnaderna gjorde att vi var tvungna att tacka nej den här gången, säger Hills vd Mats Sterner till GP.

Även Valldas vd Patrik Fredriksson framhåller ekonomin som en viktig del och förklarar för GP att det inte var värt det inför 2024.
– Sen kan vi säkert komma att göra det igen om några år, om förutsättningarna är de rätta. Det är ett stort evenemang och det tar tid att förbereda sig för en sådan tävling. Sen är vår bana utmärkt att bara köra igång tävlingen på, det såg vi inte minst förra gången den spelades hos oss. Så här i efterhand kanske vi stängde banan något för tidigt. Vi ville presentera en så fantastisk bana som möjligt. Det är mycket stolthet för vår banchef och våra banarbetare att presentera optimala förutsättningar, säger Valldas vd Patrik Fredriksson till GP.

I nuläget är det inte fastställt var Volvo Car Scandinavian Mixed ska spelas nästa år. Klart är att tävlingen har samma plats i DP World Tour- och Ladies European Tour-kalendern och kommer spelas 6–9 juni veckan före herrarnas U.S. Open.  


Text: Olof Åsgård • 2023-09-07
NyheterGolfsverigeHills Golf & Sports ClubNyheterVallda G&CC
Rulla till toppen