Granskningsnämnden fäller ett inslag i SVT:s Sportnytt utifrån kraven på saklighet // Foto: Getty Images

Granskningsnämnden fäller Sportnytts inslag om Stenson

”Blev missvisande och strider mot kravet på saklighet”

Text: Martin Strömberg • 2023-03-14 Uppdaterad 2023-03-14

I ett inslag från oktober 2022 om Henrik Stensons anslutning till LIV Golf Invitational Series i SVT:s Sportnytt, valde man att intervjua tre spelare, amerikanen Phil Mickelson, tyske Martin Kaymer och engelsmannen Lee Westwood. Alla tre var kritiska mot Svenska Golfförbundet, som då valt att inte förlänga sitt samarbete med Stenson. I inslaget framgår dock inte att de tre intervjuade spelarna också valt att ansluta till LIV Golf Invitational Series och därmed kunde anses partiska i frågan.

Granskningsnämndens Pressmeddelande:

Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sportnytt på SVT utifrån kravet på saklighet. Inslaget handlade om att en svensk golfspelare som anslutit sig till den Saudi-finansierade LIV-touren stöttades av flera internationella konkurrenter. Detta efter att Svenska Golfförbundet beslutat att avbryta samarbetet med honom. I inslaget intervjuades tre internationella golfspelare som uttalade sig starkt kritiskt om Svenska Golfförbundets beslut att avbryta samarbetet med den svenska golfspelaren. Anmälaren är kritisk till att det inte framgick att de intervjuade spelarna spelar på samma golftour som den svenska spelaren. De har därför anledning att stötta varandra eftersom merparten av de spelare som gått över till denna tour blivit hårt kritiserade. Granskningsnämnden håller med anmälaren om att uppgiften om att dessa spelare själva spelar på samma golftour var av betydelse för framställningen. Att denna uppgift inte fanns med i inslaget innebär att det blev missvisande och strider mot kravet på saklighet.

Detta är granskningsnämnden:

Granskningsnämnden (GRN) prövar om innehållet i radio- och tv-sändningar följer de regler som finns i sändningstillstånden och radio- och tv-lagen. En sådan granskning kan ske på myndighetens initiativ men främst görs den genom att vi får in anmälningar från dig som radiolyssnare eller tv-tittare. Myndighetens handläggare läser alla anmälningar vi får in och sedan beslutar en ordförande vilka som inte ska leda till granskning. De ärenden som nämnden tar upp är ofta mer komplicerade eller principiellt viktiga.

Granskningsnämndens ska även årligen bedöma om public service-företagen har uppfyllt sina uppdrag. Bedömningen görs i efterhand utifrån redovisningar som SVT, SR och UR lämnar in till nämnden. Nämnden gör bedömningen med utgångspunkt i de villkor som reglerar bolagens verksamheter och som anges i radio- och tv-lagen, sändningstillstånden och anslagsvillkoren. Uppföljningen går att läsa bland våra publikationer.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-14
NyheterHenrik StensonLIV Golf Invitational SeriesNyheterSportnyttSVT
Rulla till toppen