"Första gången jag kom upp var det lätt hänt att titta lite extra på de bättre spelarna, nu ska de banne mig titta på mig", säger Jens Dantorp. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Jens Dantorp

”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”

Jens Dantorp är tillbaka på DP World Tour. Och menar att hans spel passar bättre där än på Challengetouren.

Text: Bo Hansson • 2023-01-01 Uppdaterad 2023-01-01

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket.
1 jan: JENS DANTORP

Jens Dantorp har åkt lite upp och ner mellan DP World Tour och Challenge Tour. De senaste åren har det varit mest ner men nu har 33-årige Dantorp tagit sig tillbaka till den högsta europeiska våningen igen.
Senast ha tappade kortet och åkte ner var 2019. Det var sämsta tänkbara timing, pandemin kom och alla kategorier låstes.
­– Det var rätt kämpigt där ett tag. Men jag har haft jäkligt bra stöttning hemma från frun så jag kände att jag kunde fortsätta att kämpa på., säger Jens Dantorp till Svensk Golf.
De tjugo bästa på Challenge Tour får ett kort till DPWT och den saken var egentligen klar redan i somras.
Jens Dantorp vann Challenge de Espana i maj och cruisade sedan vidare med resultraden 5-3-3-71-10 varefter han kunde lägga tid på DP World Tour, där han hade några fina veckor och bland annat landade två topp 10-placeringar.
– Jag visste ju rätt tidigt att jag var klar. Vinna rankingen var väl målet. Formen dog ut lite i slutet av säsongen men jag känner att den sakteliga är på väg tillbaka. Första gången jag kom upp var det lätt hänt att titta lite extra på de bättre spelarna, nu ska de banne mig titta på mig, säger Jens Dantorp som slutade sexa på CT-rankingen till slut.

SÄSONGEN 2023 på DP World Tour har redan börjat. Jens Dantorp spelade tre tävlingar i Sydafrika och en på Mauritius innan det var dags för julledigt. Bäst gick det på Mauritius där han slutade 24:a.
Jens Dantorp tycker att hans spel egentligen passar bättre på DPWT än på Challenge Tour.
– Definitivt. På DP behöver man vara lite skarpare. Hur man slår bollen, var man sätter den. På CT har vi haft lite lättare uppsatta banor så där kan man sprida från tee och ändå slå upp den från ruffen med en wedge. Nu blir det tuffare ruffar vilket gynnar mig. Jag är ganska bra från tee, ingen bombare men jag slår rätt rakt. Sedan är jag bra med mellanjärnen och det blir rätt mycket mellanjärn då.

Hur ser du på den gångna säsongen?
– Bästa säsongen egentligen. Hur jag tacklade den mentalt, att se den som en lång resa och inte stressa upp sig för små grejer. Det kändes som att jag jobbade lugnt och stilla och då kommer ofta resultaten av sig själv. Det gjorde att jag höll en bättre jämnhet i mitt spel och fick ut mer av det jag kan. Att kunna leverera så gång på gång, det har jag nästan aldrig gjort i karriären förutom när jag var ung.

Vilket ögonblick ute på banan ser du helst tillbaka på?
– Det är vinsten så klart. Den håller jag högt och den kom lite oväntat. Jag hade inte spelat på ett par veckor, men kände att jag var i form. Jag startade inte speciellt bra men sedan började det blåsa rejält, jag hade nog en av mina bästa rundor i karriären och så körde jag vidare från den. Hela veckan var speciell. När man spelat bäst av alla den veckan och haft så bra kontroll på sig själv … det var ett stort kvitto att få.

Raka spåret. Jens Dantorp var het efter segern i Challenge de Espana i maj. Bild: Getty Image

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året?
– Jag har tjänat mer slag runt green i år än de senaste åren. Puttning och närspel har varit mycket, mycket bättre i år. Där har jag känt en stor trygghet i att komma upp och i och rädda par.

Hur går tankarna inför nästa år?
– Jag ser en bra säsong framför mig med många topplaceringar. Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen i slutet av året. Jag vet att spelet är bra nog för att kunna göra det.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
CAROLINE HEDWALL: “Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-01
NyheterChallenge TourDP World TourIntervjuJens DantorpMellansnacketNyheter
Scroll to Top