Caroline Hedwall kommer att dra ner på antalet tävlingar hon spelar nästa år. För att kunna vara så laddad som möjligt varje gång. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Caroline Hedwall

”Säsongen kunde inte ha slutat bättre”

Caroline Hedwall missade halva säsongen – men tog igen skadan under den andra halvan. Och gick till julvila som en vinnare.

Text: Bo Hansson • 2022-12-28 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023. Vi kallar det för Mellansnacket.
28 dec:
CAROLINE HEDWALLL

Caroline Hedwall fick en trög start på säsongen 2022. Hon fick helt enkelt vänta med att tävla till första veckan i maj.
– Jag hade jätteont i vänster tumme just när jag skulle greppa en golfklubba. Jag märkte inte av det i något annat sammanhang så det var lite snöpligt. Förmodligen kom det från gymträning, från någon övning, säger hon till Svensk Golf.
Ändå lyckades hon få ihop åtta topp 10-placeringar på Ladies European Tour och sluta åtta på totalrankingen. Dessutom avslutade hon LET-året med att vinna tourfinalen i Spanien. Efter särspel. Hennes första vinst sedan 2018.
– Successivt så blev formen bättre och bättre och så peakade jag i avslutningen. Jag har spelat otroligt stabilt och kände väl att det hängde en seger i luften. Jag gick ju i ledarboll i mina tre sista tävlingar. Så jag är supernöjd med säsongen om jag ska vara ärlig. Att klättra upp till topp tio på Europatourens ranking när man inte har spelat. Det kunde inte ha slutat bättre, säger Caroline Hedwall till Svensk Golf.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”

DEN DÄR tumskadan för ju tankarna till 2014 när hon skadade sig i handleden i samband med att hon skulle lyfta ner golfbagen från ett bagageband på en flygplats i Phoenix. Det förde med sig att hon var tvungen att ändra teknik när hon puttade för att undvika smärta, varpå puttningen blev sämre, varpå Caroline Hedwall ”försvann” under några år. Så vann hon igen, 2018, och i år var det alltså dags på nytt.
– Puttningen har ju varit min akilleshäl sedan jag skadade mig 2014 och jag har inte hittat tillbaka till samma självförtroende. Jag har ju varit i några heta situationer när man känner att nervositeten kommer och hur man hanterar adrenalinet och allt. Erfarenhet av det gör stor skillnad. Det är ju framför allt på greenerna det blir tuffare, Så det var skönt att bevisa för mig själv att jag hade det och det är klart att det betyder mycket för självförtroendet.

Vilket ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Det är ju när jag sätter den sista putten i särspelet i Spanien. Den måste ha varit mellan fyra och fem, meter. Jag kände allt möjligt. Lättnad, otrolig glädje … det är nog den viktigaste segern i karriären rent mentalt. Senast jag vann så sköt jag nio under sista dagen och de andra tappade. Det här var på ett annat sätt, just att få sätta en putt på det viset och känna att jag grejade det.

I fokus igen. Caroline Hedwall efter segern i tourfinalen i Spanien. Bild: Göran Söderqvist

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året som gick?
– Jag gjorde ju en satsning på puttning. Jag har alltid känt mig väldigt bekväm med mina järnslag. Det är puttningen och utslagen som varit problemet. Drivearna löste jag genom att få ett nytt skaft. Jag insåg när jag var i Bangkok i våras att det jag hade var för mjukt för jag kunde inte träffa planeten kändes det som. Jag bytte inför Scandinavian Mixed och sedan tog det hela sommaren att lita på det. Puttningen la jag mycket tid på i början av säsongen, gjorde sådan där måste-övningar och började känna mig mer bekväm.

Vilken är den allra bästa banan du har spelat under 2022?
– Jag måste säga att jag tycker de hade preppat Halmstad väldigt fint när vi spelade Scandinavian Mixed där. Den var superfin.

Du har dragit ner på LPGA-spel. Saknar du det?
– Jag är fortfarande medlem på LPGA och efter att man varit medlem i tio år spelar det ingen roll om man inte har någon faktiskt status. Problemet är att spelar jag bra så blir jag tvingad att spela i USA så det har varit lite motsägelsefullt för jag vill inte spela på LPGA just nu.

Tvingad?
Går en LPGA-tävling och en LET-tävling samtidigt och man kommer in i båda två så måste man få en release från USA för att få spela i Europa. Får man inte den kan man inte spela för då får man böter på 25 000 dollar. Med den statusen jag har så har jag tio sådana releaser om året så jag vill inte ha bättre status på LPGA för då får jag färre och hamnar i det läget att jag inte kan välja var jag vill spela. Man kan ju hoppas att de ändrar på detta när de ändå pratar om samarbete.

Hur ser du på kommande säsong?
– Jag kommer inte att spela lika många tävlingar som jag gjort tidigare utan snarare de lite större tävlingarna på LET. Just det där att känna att man kommer taggad till varenda tävling. Det är det som är utmaningen när man spelar 25 tävlingar om året så jag kommer att testa att dra ner. Jag ska försöka spela lite mer utspritt, säger Caroline Hedwall.Text: Bo Hansson • 2022-12-28
NyheterCaroline HedwallLETLPGA TourMellansnacketNyheter
Rulla till toppen