Linn Grant kom ut på sin första hela säsong som proffs. Nu är hon Sveriges högst rankade dam. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Linn Grant

”När jag spelar så bra är det inte många som är nära”

Linn Grant har tagit sig rekordsnabbt upp till världstoppen. För att ta ännu ett steg uppåt måste hon spela mer på LPGA-touren. Men då måste USA ta bort sitt vaccinationskrav.

Text: Bo Hansson • 2022-12-25 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket. 25 dec: LINN GRANT.

23-åriga Linn Grant var rankad trea i världen som amatör när hon i augusti förra året lämnade collegetillvaron i Arizona och gick över till proffslivet.
När 2022 började var hon 259:a på världsrankingen. Nu, efter sin första hela säsong som proffs, är hon 26:a – och därmed Sveriges högst rankade  damspelare. Det är bara är Leona Maguire (11), Charley Hull (18) och Georgia Hall (25) som är högre rankade av de europeiska spelarna.

UNDER DET gångna året har Linn Grant vunnit fyra gånger på Ladies European Tour.
I somras blev hon den första damspelaren någonsin att vinna på herrarnas Europatour när hon vann Scandinavian Mixed i Halmstad – och sättet hon gjorde det på kan väl utan tvekan beskrivas som imponerande.
Fullt ös med drivern, som en maskin in mot och på green och en avslutande 64-rond. Linn Grant vann med nio slag före de delade tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren.
– Självklart var det en fantastisk vecka men rent sportsligt tar jag med mig att en vecka som den när jag spelar bra, det var inte så att jag var helt felfri, och jag får i de där extra puttarna då är det inte många som är nära. Inte ens på herrsidan. Ha ha, säger Linn Grant till Svensk Golf.

Saken är klar. Överlägsen seger och en kram till pojkvännen/caddien Pontus Samuelsson. BIld: Getty Images


DEN SEGERN följde hon upp någon månad senare med att även vinna Skaftö Open på LET. Drivern på sista hålet var självklart aggressiv – och bäddade för en vinnande birdie.
Linn Grant vann LET-rankingen, före Maja Stark och Johanna Gustavsson, och blev också utsedd till Årets rookie.
Dessutom är hon nominerad till Idrottsgalan i januari, i klassen Årets nykomling.
När Svensk Golf pratar med henne några veckor före jul är Skånetjejen på väg till Vemdalen för lite skidsemester i de svenska fjällen.
– En väldigt lyckad säsong, så klart, men samtidigt rolig och lärorik. Bara att komma ut första året som proffs är ju ovisst för alla, även för mig, och att sitta här nu med den säsongen som varit och kunna titta framåt mot nästa år med en skön känsla i kroppen … Det är jag väldigt glad för att kunna göra, säger hon.

Kunde du drömma om ett år som detta?
– Både ja och nej. Om någon hade siat i förväg och sagt det så hade jag ju svarat att ”nej, så kommer det nog inte att bli”. Men samtidigt känns det inte så konstigt, om jag kollar ut på det och försöker sätta det i ett annat perspektiv så är det ju sjukt … Ja, imponerande.

Vilket av årets ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Det är nog sista varvet på Scandinavian Mixed när jag kommer upp på 13:e green och ser att jag leder med åtta slag och har varit helt ovetande om det fram till dess. Jag kände bara ”ååh, vad skönt” och kunde egentligen bara njuta av de återstående hålen.

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året?
– Jag hade ju ett wedgeprojekt som egentligen startade i slutet av förra året där jag verkligen gick in för att få koll på mina längder och ändra om rent systematiskt hur jag slår mina wedgar, vad jag har för avstånd och sving. Det höll jag på riktigt mycket med hela vintern och våren fram till Scandinavian Mixed och kände att jag fick mycket resultat på det. Annars tror jag att jag utvecklas bara genom att jag blivit bekväm i att vara i situationer, att på något sätt bli van vid att vara i någon form av vinnarsituation och kunna hantera det.

Hur är det att numera ha allas ögon på dig när du kommer till en tävling?
– Jag trivs ju oftast i den situationen, det känns inte på något sätt obehagligt. Där är väl golf lite speciellt att man som spelare vet om sin högre potential mer än andra vet. Att just ha den inställningen att här kommer jag och jag kan vinna tävlingen har jag nog haft själv ganska länge så att den tanken nu är för andra att ta del av känns inte så märkligt. Man kan ju vara ödmjuk som person även om man vet om att man är där för att vinna.

LÄS OCKSÅ
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
CAROLINE HEDWALL: “Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”

LINN GRANT har tagit sig upp till världstoppen snabbt men ska hon ta sig ännu högre upp än 26:a i världen måste hon spela mer på LPGA-touren. Det gjorde hon visserligen sex gånger under 2022 men endast i tävlingar som gick utanför USA.
Linn Grant är inte vaccinerad mot covid 19 och får därmed inte inresetillstånd till USA. Exempelvis var hon tvungen att lämna återbud till tourfinalen i Florida i november, dit hon annars var kvalificerad.
På LPGA-schemat 2023 finns 34 tävlingar. Räknar man bort de två som går i Kina (som har samma vaccinkrav som USA) kan Linn Grant spela tio av dem.
Förhoppningen är att USA ska ta bort sitt vaccinationskrav.
– Det känns väl rimligt att de gör det men man vet aldrig. Min plan är oavsett hur det ser ut att spela fler tävlingar på LPGA. Och vi har Solheim Cup till hösten. Jag fokuserar mycket på den oavsett hur det blir med USA. Att försöka komma dit så förberedd som möjligt, säger Linn Grant.
Solheim Cup spelas, lämpligt nog, i Spanien i september och Linn Grant är given i det europeiska laget.
– Utöver majortävlingarna är det verkligen årets höjdpunkt, säger hon.

Totalsegrare på LET och samtidigt Årets rookie. Bild: Göran Söderqvist


Text: Bo Hansson • 2022-12-25
NyheterTournyttLinn GrantLPGAMellansnacketNyheterSolheim Cup
Rulla till toppen