– Kan jag spela som jag gjort under 2022 så borde det vara lugnt, säger Simon Forsström om debutåret på DP World Tour. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Simon Forsström

”Äntligen får jag spela på den högsta nivån”

Simon Forsströms år blev en trestegsraket. En raket som landade på DP World Tour.

Text: Bo Hansson • 2022-12-26 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket.
26 dec: SIMON FORSSTRÖM.


33-årige Simon Forsström har varit med länge utan att ta det där sista klivet upp.
2016 gjorde han sin första säsong på Challenge Tour och lyckades också vinna en tävling. Det året slutade han 33:a på rankingen. Högre än så har han inte kommit.
Så kom 2022 – som blev en sprakande trestegsraket.
Forsström började säsongen med tretton tävlingar på Nordic League eftersom han inte fick några starter på Challenge Tour – förrän i augusti då han fick spela i Finland eftersom den även gav poäng på NL.
Därifrån gick det uppåt.
På tio CT-starter tog sig Simon Forsström ända till tourfinalen dit 45 bästa är kvalificerade. Han gick dock inte hela vägen till topp 20 och ett kort på DP World Tour – inte den här gången heller – så det blev att åka till kvalskolefinalen på Infinitum i Spanien.
Sex varv, 25 platser på spel. Simon Forsström dominerade och till slut stod han där som segrare och, för första gången i karriären, med fulla rättigheter på DPWT 2023.
– Äntligen får jag spela på den högsta nivån i Europa, det är ju där man vill spela. Plus att det finns en möjlighet att tjäna pengar på golfen också. CT och Nordic League kan man inte direkt leva på, om man inte spelar jäkligt bra. Det är ju mycket roligare också, att spela mot de bästa i Europa, på bättre banor och framför allt får jag ett helt år. CT har ju alltid varit från slutet april till november, säger Simon Forsström till Svensk Golf.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
LUDVIG ÅBERG: ”När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
CAROLINE HEDWALL: ”Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”


DET ÄR juluppehåll på DP World Tour nu men Simon Forsström nya tillvaro har redan börjat, tre tävlingar i Sydafrika och en på Mauritius inledde DPWT-säsongen 2023.
Simon Forsström spelade alla fyra – och gjorde det bra. Han kom hem igen med resultatraden 9–50–MC–4 och är redan en bit på väg mot de runt 450 poäng han behöver för att säkra kortet. Simon Forsström har 132,9 poäng med sig in i 2023.
Och han har redan visat att han kan vara med där uppe, att han har potential att vinna.
– Absolut. När jag spelade kvalet var det liksom aldrig någon tvekan om att det inte skulle gå vägen. Om jag spelar som då så kommer det att gå bra. I slutändan är jag här för att jag vann kvalet men jag tycker att i mina resultat under hela året har speglat att jag spelat bra så det är inte enbart tur att jag sitter här, säger han.

En fjärdeplats på Mauritius avslutade året för Simon Forsström. Bild: Getty Images

Hur skulle du betygsätta säsongen 2022?
– Det är min bästa säsong någonsin skulle jag säga. Jag vann kvalet och även snittscoren är den lägsta under hela karriären. Just att jag började på Nordic och sedan lyckades gå hela vägen in i Challengetour-finalen och sedan vinna kvalet. Så allt gick över förväntan.

Är du förvånad att du är där du är nu, inne på DPWT?
– Absolut. Det var ju jäkligt dåligt spel i fjol och då kände jag att antingen får jag ta tag i det i vinter så att jag kommer någon vart eller så … jag är ju inte jätteung längre. Jag och min tränare Joakim Grönhagen hade bra koll på vad som var problemet och så gjorde jag jobbet.

Vad var problemet?
– Jag har alltid varit … alltså, när jag svingar upp så hamnar armarna lite bakom kroppen så jag kommer gärna ner inifrån och lite brant vilket gör att det blir ganska stor draw och då missar jag vänster. Den har jag fått bort i år så nu när jag svingar upp känns det som att därifrån kan jag nästan ta i hur mycket som helst och det kommer inte att gå så speciellt snett.

Vilket av årets ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Det får nog bli att vinna kvalet. Men vi kan också ta den näst sista CT-tävlingen i England. Jag låg inte topp 45 på rankingen inför den så jag visste att jag var tvungen att komma topp 10 för att få spela finalen. Med tre hål kvar kollade jag på leaderboarden och såg att jag var utanför. Så gjorde jag birdie på 16 och 18 och kom fyra vilket gjorde att jag var klar för finalen, vilket i sin tur innebar att jag kom in direkt i finalkvalet och slapp spela steg 2 där vad som helst kunde ha hänt. Så egentligen skulle jag säga att de två birdiesarna är de viktigaste under året för de betydde så mycket.

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året som gick?
– Järnspelet. Jag träffar kanske inte fler greener men jag är närmare hål i snitt. De bra slagen är mycket närmare och de dåliga är inte lika långt ifrån.

Vilket slag skulle du helst vilja slå om?
– Jag förlorade i särspel i Norge, på Holtsmark på Nordic League. Jag hade tvåputt från sex meter för att vinna i särspel och slog den en och en halv meter förbi hål och brände så det blev ett särspelshål till som jag förlorade. Det var så dåligt så jag orkade nästan inte ens bli arg.

Tankar inför nästa år?
– Jag ska försöka att inte tänka så mycket på poäng. Kan jag spela som jag gjort under 2022 så borde det vara lugnt. Konkurrensen är större men en bra tävling kommer alltid att vara bra oavsett nivå kan jag känna. Jag brukar sällan vilja spela mer än fyra veckor i rad för vecka fem är man ofta väldigt trött. Men jag måste kolla schemat ordentligt, det finns ju några ställen jag inte är så sugen på. Jag kommer nog inte in i Rolextävlingarna, gör jag det är det en bonus, men sedan borde jag komma med i allt det andra, säger Simon Forsström.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-26
NyheterTournytt2022DP World TourIntervjuMellansnacketNyheterSimon Forsström
Rulla till toppen