"Jag tycker att jag haft en stabil nivå med många toppar", säger Mikael Lindberg om det gångna året. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Mikael Lindberg

 ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”

Mikael Lindberg lyckades med sitt mål – att vinna på Challenge Tour. Och snart insåg han att han nog skulle kunna ta sig därifrån.

Text: Bo Hansson • 2022-12-29 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket.
29 dec: MIKAEL LINDBERG.

2022 är inte slut ännu men Mikael Lindberg har redan börjat känna på nästa säsong och sin nya tillvaro på DP World Tour ”en trappa upp”.
När Svensk Golf får tag på honom har han just spelat in på Leopard Creek i Sydafrika. Innan det är dags för julferie har han spelat tre tävlingar i Sydafrika och en på Mauritius på sin nya arbetsplats.
För det är på den största europeiska touren 29-åringen spelar säsongen 2023 eftersom han var femma på Challengetour-rankingen efter tourfinalen i början av november.
De tjugo bästa fick ett kort till DP World Tour.
Inledningen ska visa sig bli trevande. Mikael Lindberg missade kvalgränsen i samtliga fyra tävlingar.

DEN GÅNGNA säsongen, Lindbergs andra på Challenge Tour, började också lite trevande. Så, efter de sex inledande tävlingarna i Sydafrika blev han plötsligt trea i Spanien i maj, hittade spelet och tog i augusti sin första seger på touren. Den kom dessutom på hemmaplan, på Allerum utanför Helsingborg.
Veckan efter var han tvåa, veckan därpå sexa. Och någonstans där visste Mikael Lindberg att avancemanget till DP World Tour var klart.
– Om man kollar på hur många poäng som har krävts tidigare år för att ta ett kort så kände jag väl veckan efter Allerum, i Belgien där jag blev ensam tvåa, att det var på riktigt. Jag tänkte att jag nog faktiskt hade tillräckligt med poäng för att ta mig härifrån nästa säsong, säger Mikael Lindberg till Svensk Golf.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
CAROLINE HEDWALL: “Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”


Hur skulle du beskriva den gångna säsongen?
– Överlag vill jag nog säga att jag är väldigt nöjd. Jag tycker att jag haft en stabil nivå med många toppar. Det startade trögt men jag började spela bra så fort vi kom hem till Europa. Sedan hade jag en väldigt bra period i augusti. Känslomässigt har det varit väldigt kul och jag är jättenöjd att jag kunde hålla ihop spelet i stort sett hela säsongen.

Vilket ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Det är nog när vi kom upp på greenen på sista hålet på Allerum. Jag hade kollat leaderboarden på 17:e green och sett att fransmannen Robin Sciot-Siegrist var två bakom. Så treputtade jag där och trodde att jag hade ett slags ledning inför sista men när jag kom upp mot green såg jag att han gjort bogey samtidigt som jag hade en ganska snäll chip för eagle. Jag fick fram chippen till någon meter, det var då jag ände att det skulle räcka. Det var glädje men framför allt lättnad över att jag lyckades vinna på Challenge Tour.

Segern på Allerum är klar – och bubbelduschen. Bild: Getty Images

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under det gångna året?
– Spelet från tee. Jag har blivit lite mer aggressiv och slagit driver mycket mer. Jag har slagit fler drives och satt bollen i spel vilket gett mig kortare klubbor kvar. Det gör ju att spridningen in mot green minskar så drivern har skapat fler lägen i det andra spelet.

Vilken är den bästa banan du har spelat 2022?
– Jag får nog säga Leopard Creek i Sydafrika. Det är nog det bästa jag spelat i hela mitt liv. Den var helt fantastisk konditions- och layoutmässigt. Plus omgivningen. Allt är helt otroligt. 50 meter vänster om tians tee så gick en hel flock med stora elefanter. Så det gäller att hålla bollen i spel.

Nästa säsong har ju redan börjat så smått, hur går tankarna inför 2023?
– Först och främst så blir det lite som mitt första år på CT. Många nya banor och många nya resmål och det känns som att den här säsongen är det väl läge att se och lära och känna på. Det är väldigt mycket nytt att ta in, men det ska bli otroligt spännande och framför allt otroligt roligt.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Bo Hansson • 2022-12-29
Nyheter2022Challenge TourDP World TourMellansnacketMikael LindbergNyheter
Rulla till toppen