"Reflekterar man lite så är det ganska coolt. Att spela på PGA-touren har varit min dröm ända sedan jag kunde satsa på golf", säger Vincent Norrman. Bild: Göran Söderqvist

MELLANSNACKET: Vincent Norrman

”Alex och David tar hand om mig och visar vägen”

Vincent Norrman får god hjälp av de mer rutinerade svenskarna på PGA Tour. Och av sambon som spelar på LPGA.

Text: Bo Hansson • 2022-12-30 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket.
30 dec: VINCENT NORRMAN.

Vincent Norrmans proffskarriär började spektakulärt. Han gjorde hole-in-one i debuten, på ett par 4 hål i BMW Championship på DP World Tour. Det var i slutet av juni 2021. Norrman slutade femma i tävlingen.
Sedan dess har det fortsatt uppåt för 25-åringen från Haninge (han fyllde på julafton). Norrman valde att stanna kvar i USA efter college, gick därifrån till Korn Ferry Tour och är nu inne på PGA Tour.
Vincent Norrman slutade 23:a på rankingen efter den ordinarie KFT-säsongen och fick därmed sitt kort till PGA Tour.
Julen tillbringar han i Tallahassee, Floridas huvudstad, där han bor tillsammans med Frida Kinhult som spelar på LPGA-touren.
De är väl inte unika men det finns inte jättemånga sambopar där båda spelar på de högsta tourerna inom herr- och damgolf samtidigt. I alla fall inte i dag (Martin och Gerina Piller gjord det för några år sedan).
–  Nej, inte vad jag vet faktiskt. Vi tränar ibland med varandra, sporrar varandra, men är ganska bra på att lämna golfen när vi kommer hem. Behöver man lite hjälp så finns den ju vilket jag bara tycker är bra. Som i går när vi körde lite puttning så fick jag lite stöttning av Frida. Hur hon ser på det. Det är inte många partners man kan få sådan hjälp av, säger Vincent Norrman till Svensk Golf.

PGA-toursäsongen 2023 har ju redan dragit i gång. Vincent Norrman har spelat fem tävlingar. Han började med en 26:e plats men sedan blev det fyra raka missade kvalgränser, tre av dem med ett slag.
Och det kan vara skönt för en rookie att få hjälp även ute på touren. Det får Vincent Norrman. Rutinerade Alexander Norén, också från Haninge, och David Lingmerth ser till att tillvaron blir lite lättare.
– Det är jätteviktigt. Det kan bli väldigt ensamt där ute. Alex har jag hängt med varje tävling jag har spelat och David nästan varje vecka också. Vi käkar mycket middagar. De båda tar lite hand om mig och visar vägen. Alex har alltid hjälpt mig i karriären tidigare också och att få spela på samma nivå som honom är ganska coolt. Det är honom jag sett upp till, säger Vincent Norrman.

På rangen med Alexander Norén. Bild: Göran Söderqvist

Hur ser du på den gångna säsongen?
– Det är väldigt många spelare som fastnar på Korn Ferry Tour och att jag lyckades ta mig upp så snabbt är ju jättekul. Reflekterar man lite så är det ganska coolt. Att spela på PGA-touren har varit min dröm ända sedan jag kunde satsa på golf. Att jag stannade i USA efter college och valde att spela Korn Ferry i stället för Europa är jag, med facit i hand, väldigt glad över. Det är så klart en bra säsong men jag har lite kvar att ge tycker jag. Jag har inte börjat så bra på PGA heller så det är skönt att ha lite vila nu och komma igång till 2023.

Vilket ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Det är nog faktiskt en av de sista tävlingarna under ordinarie säsong på Korn Ferry när jag kom tillbaka och gjorde fyra birdies de sista fem hålen för att komma runt 25:a. När jag tittar tillbaka var det nog det som gjorde att jag klarade kortet. De där små marginalerna, jag lyckades plocka lite extra poäng som gjorde att jag lyckades klara kortet.

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under det gångna året?
– Min chippning. Jag gick från att vara en av de sämsta på up and down-statistiken till att sluta topp 15 på Korn Ferry. Jag körde en lektion med en tränare här i USA och sedan har jag bara tränat på det.

Vilken är den bästa banan du har spelat i år?
– Jag åkte faktiskt över och spelade Valderrama i slutet av Europasäsongen för jag var klar med Korn Ferry-säsongen. Det var riktigt coolt. Det är en bana jag bara sett på TV och på Playstation så det var häftigt att få spela den. Jag har aldrig varit där tidigare och det var kul att träffa alla kompisar från Europa också, svenskarna.

Hur går tankarna inför nästa år?
– Det är som mitt Korn Ferry-år egentligen. I princip blir det banor jag aldrig spelat tidigare varje vecka. Jag jobbar med lite svinggrejer nu under offseason. Jag är ledig sex veckor. Jag har börjat nöta puttning väldigt hårt, förhoppningsvis kan vi hitta något där och ha ett bra år. Jag börjar med Hawaii i januari och sedan är det tre tävlingar i Kalifornien efter det. Jag kommer inte in på allt men jag får ta de chanser jag får, säger Vincent Norrman.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
CAROLINE HEDWALL: “Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-30
NyheterKorn Ferry TourMellansnacketNyheterPGA TourVincent Norrman
Rulla till toppen