Ludvig Åberg är etta på collegerankingen vilket har gett honom en plats i Rolextävlingen Dubai Desert Classic på DP World Tour i januari. Bild: Getty Images

MELLANSNACKET: Ludvig Åberg

”När de släppte den nyheten blev jag först chockad”

Amatören Ludvig Åberg är världsetta, collegeetta och i våras tackade han nej till många miljoner från LIV Golf. Till sommaren blir han proffs – och har möjlighet att gå rätt in på PGA Tour.

Text: Bo Hansson • 2022-12-27 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023. Vi kallar det för Mellansnacket.
27 dec: Ludvig Åberg.

LUDVIG Åberg kom hem till Skåne för ett par veckor sedan. Han stannar i Sverige tills det är dags att åka till Dubai i mitten av januari.
23-årige Åberg har en termin kvar på Texas Tech, läser business marketing, och är just nu nummer ett på collegerankingen, PGA Tour University Velocity Global ranking.
Sedan några månader är han också, som förste svenske herrspelare, världsetta på amatörrankingen.
Nyligen bestämde PGA Tour att den spelare som toppar collegerankingen efter NCAA Championship i slutet av maj får ett PGA Tour-kort för resterande delen av säsongen. De som slutar på platserna 2–5 får full status på Korn Ferry Tour.

EFTER SLUTSPELET blir Ludvig Åberg proffs. I juni tar han steget från skolan till proffslivet.
Och han har alltså en möjlighet att kliva rätt in på PGA Tour. Om han behåller sin förstaplats på rankingen.
– När de släppte den nyheten blev jag först chockad. Jag förväntade mig inte det, men blev lite extra taggad då eftersom det är en så stor morot. Det är ju till PGA Tour man vill och då blir det också tydligt vad man behöver göra. Att bli bland de fem bästa hade varit kanon. Etta ännu bättre. Det är ju en fantastisk möjlighet, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
CAROLINE HEDWALL: ”Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
VINCENT NORRMAN: “Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
INGRID LINDBLAD: “Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”

UNDER 2022 har han också vunnit VM-silver i lag och fått Ben Hogan Award, ett pris som tilldelats den bäste collegespelaren i USA. Ludvig Åberg är den fjärde europén och andra svensken som tilldelats priset. De andra tre är Jon Rahm, Viktor Hovland och Mårten Olander, som vann den ärofyllda titeln 1993.
Så det kanske inte var konstigt att saudisponsrade LIV Golf närmade sig med ett frikostigt pengaerbjudande. I SVT berättade Ludvig Åberg nyligen att han skulle få 2,5 miljoner dollar för två år, drygt 26 miljoner kronor med nuvarande dollarkurs. Ett erbjudande som hade gjort Ludvig Åberg ekonomiskt oberoende. Han tackade nej.
– De hörde av sig tidigt i våras innan man egentligen visste hur det skulle bli. Det var ju kontroversiellt redan då. Det var aldrig aktuell för mig i och med de potentiella broarna som jag hade bränt genom att gå med där. Jag vill inte titta tillbaka om fem, tio år och ångra mitt val. När man var yngre hade man ett mål i huvudet, man tränade ju för att spela majors och Ryder Cup och alla stora tävlingar så jag hade lite svårt att bara släppa det, säger Ludvig Åberg.

Hur ser du på den gångna säsongen?
– Jag är väldigt nöjd med vissa saker jag gjort och uppnått, att bli världsetta är häftigt, att kunna kalla sig det. Jag tror också att under året som varit har jag blivit mycket bättre på att hantera saker runt golfen som inte nödvändigtvis handlar om att slå bollen i hål. Som att hantera media, tidsplanering, träningsplanering. Jag har egentligen blivit bättre på det genom att jag blivit mer utsatt för det.

Har det gjort dig till en bättre spelare?
– Absolut. Golfen är en så komplex sport, mår du inte bra som människa blir det jobbigt att spela bra golf. Så att ha alla de här aspekterna av vardagen under kontroll tror jag är väldigt viktigt. Inte bara nu utan även sedan under proffsgolfen.

Vilket av årets ögonblick ute på banan tänker du helst tillbaka på?
– Jag har egentligen två. I våras spelade vi ett mästerskap, Big 12. Det spelas varje år och alla skolor bjuds in – och så vann jag. Det är många stora PGA Tour-spelare som vunnit den och att få se mig själv på den listan var coolt, individuellt. Vi spelade ju VM i Frankrike i höstas och var nära att ta guldet, vi blev ett slag efter Italien och tog silver. Det är lite skillnad med lagspel. Det är häftigt att spela för sitt land, representera Sverige. Hela den veckan kommer jag att se tillbaka på länge.

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året som gick?
– Min puttning. Jag har gått över till att läsa lite mer med fötterna, att känna lutningen och det har visat sig vara bra för mig. Det är något jag aldrig gjort tidigare men jag märkte en ganska stor skillnad relativt snabbt.

Vilken är den bästa banan du har spelat i år?
– Det är nog Golf National i Paris där vi spelade VM. De spelade Ryder Cup där 2018. Den var speciell.

Tankar inför nästa år?
– Jag får nästan dela upp det i två olika delar. Den första delen är jag fortfarande kvar i skolan och tävlar för laget och försöker behålla den där förstaplatsen på rankingen. Sedan får jag nästan sadla om och vara beredd på att det kan bli lite motigt i början att bli proffs med mycket nytt, mycket resor och nya banor.

I British Amateur hade Ludvig Åberg förre Ryder Cup-spelaren Peter Hanson som caddie. Bild: Getty Images

DEN DÄR förstaplatsen på collegerankingen har gett Ludvig Åberg en spännande utmaning till, en plats i Rolextävlingen Dubai Desert Classic på DP World Tour (26–29 januari).
Det är en av säsongens fem Rolextävlingar med en total prispott på nio miljoner dollar. Startfältet kommer att vara högklassigt.
– Jag åker dit i mitten av januari och tränar och spelar lite innan och efter tävlingen direkt till skolan. Jag försöker rodda lite med mina lärare. De är inte jättenöjda med att jag missar ett par veckor av skolstarten. Fast många lärare är ganska supportande så det blir nog bra, skrattar Ludvig Åberg.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-27
NyheterLudvig ÅbergMellansnacketNyheterPGA Tour
Rulla till toppen