"På US Open var jag den enda som hade satt alla puttar inom tio fot efter tre ronder", säger Ingrid Lindblad. Bild: Getty Images.

MELLANSNACKET: Ingrid Lindblad

“Fortsätter jag spela bra så kommer de pengarna senare”

Världstvåa, i fokus på US Women's Open, VM-guld och en tung collegeseger. Men Ingrid Lindblad har ingen brådska att bli proffs.

Text: Bo Hansson • 2022-12-31 Uppdaterad 2023-01-02

Varje dag från juldagen till nyårsdagen intervjuar vi en svensk herr-eller damspelare. Om det gångna året och tankar inför 2023.
Vi kallar det för Mellansnacket.
31 dec: INGRID LINDBLAD.


Collegespelaren Ingrid Lindblad är rankad tvåa i världen för amatörer. En position hon självklart vill förbättra.
Under den gångna säsongen vann hon fyra collegetävlingar, varav en var segern i konferensmästerskapen (som hon avgjorde på ett häftigt sätt). Hon blev tvåa i National Women’s Amatuer på Augusta. Hon klev in bland proffsen i US Women’s Open och gick först rundan på 65 slag, US Open-rekord för en amatör. Det blev en elfteplats till slut. Ingrid Lindblad tog även VM guld i lag tillsammans med Meja Örtengren och Louise Rydqvist.
22-åriga Ingrid Lindblad, från Ringenäs i Halmstad är ett år yngre än Linn Grant och Maja Stark, landslagskompisarna som hon sett gå över till proffslivet och slå igenom så stort under året.
Liten sugen blir hon men Ingrid Lindblad har ingen brådska att bli proffs. Hon är mitt uppe i sitt fjärde år på LSU, Louisiana State University.
– Det är ingen stress, man kan inte gå på college senare i livet. Jag vill gärna gå färdigt. Till våren kommer jag att gå ut med vad som i Sverige motsvarar en kandidat, men i och med coronan fick alla ett extra år för det var så många sporter som inte fick göra klart sin säsong. Så jag har tackat ja till att stanna ett femte år. Om jag väljer att stanna hela tiden är jag klar våren 2024, säger Ingrid Lindblad till Svensk Golf.

Den där elfteplatsen i US Open, den hade givit dig två miljoner kronor om du varit proffs?
– Jag vet. När jag kom in i scoring area en av dagarna så låg pappret med alla prissummor för respektive placering där. Jag vände det upp och ner direkt. Den behöver jag ju inte se. Dels kan jag inte ta del av det, dels är det ju inte därför man är där som amatör. Fortsätter jag att spela bra så kommer de pengarna att komma senare.

LÄS OCKSÅ
LINN GRANT: “När jag spelar så bra är det inte många som är nära”
SIMON FORSSTRÖM: “Äntligen får jag spela på högsta nivån”
LUDVIG ÅBERG: “När de släppte den nyheten blev jag först chockad”
CAROLINE HEDWALL: “Säsongen kunde inte ha slutat bättre”
MIKAEL LINDBERG: ”Veckan efter Allerum kände jag att det var på riktigt”
VINCENT NORRMAN: ”Alex och David tar hand om mig och visar vägen”
JENS DANTORP: ”Jag ser en första vinst och att jag är uppe och slåss i tourfinalen”

US WOMEN’s OPEN på Pine Needles var naturligtvis något extra. Ingrid Lindblad, med Sophie Gustavsson på bagen, hamnade i samma boll som Annika Sörenstam och So Yeon Ryu.
–  Jag tror det var andra dagen under inspelet. Jag gick ut med Sophie och vi var på hål fyra och så kom Mike, Annikas man. Han sa att vi ska ju spela ihop. Nej, nu måste du skoja? Så kollade vi startlistan och vi bara, okeeej. Första ronden fick ju Annika all uppmärksamhet. Alla hejade på henne. Sedan, efter rekordet, hade de koll på mig i stället. Ha ha.

Vilket ögonblick på banan under 2022 tänker du helst tillbaka på?
– Jag vann ju vår conference championship och då drog jag i en tolvmetersputt för eagle på sista hålet och vann med ett. Vi stod på sista hålet och det var typ 200 meter till pinnen, vatten kort och vatten höger. Jag låg under med ett och behövde en eagle för att vinna om hon gjorde par och det var precis vad som hände. Jag tog fram en träfemma och sänkte långputten. Det var jäkligt coolt. För LSU var det den första individuella titeln på 31 år. Vi kom tvåa som lag i slagspelet men vann matchspelet – och det var första gången på 30 år. Hela den tävlingen var helt magisk.

Augusta då, veckan innan The Masters?
– Jag spelade ju 2021 också. När man går där får man tänka fasen vad coolt detta är men man får också tänka att nu ska jag spela golf. Det är svårputtat, det var det jag lärde mig från året innan. Man får ju en lokal caddie på inspelet, det måste man ha. Den caddien som vi hade första året sa att puttarna inte går ner mot tolvans vatten utan de går ner mot den lilla dammen på hål 15. Har man det i bakhuvudet så förstår man lite mer varför greenerna beter sig som de gör.

Det gäller att hålla ordning på var 15 ligger då?
–Ja, man måste ha koll på den dammen, ha ha. Men man fattar varför de vill att man ska ha en lokal caddie. För att man ska ha någon chans.

Vilken del i ditt spel har utvecklats bäst under året?
– Min puttning. Det senaste ett och ett halvt året har jag jobbat både med korta puttar och mer strokeinriktat så det hela tiden är konsekvent med bollstart och spåret. Fler övningar med kortputtar helt enkelt. På US Open var jag den enda som hade satt alla puttar inom tio fot efter tre ronder.

Vilken är den bästa banan du har spelat i år?
– Vi spelade Golf National på VM. Det är en sjukt bra bana. De hade ju Ryder Cup. Avslutningen kräver bra golfslag. En cool bana att spela VM på skulle jag säga.

Tankar inför nästa år?
– Vi ska ta någon dag här nu och planera lite tävlingsupplägg. Vi har ju college till och med maj plus Augusta. Jag har väl sagt att jag vill förbättra mitt närspel. Skulle jag slå chipparna närmare hål så har jag lättare att göra par. Det låter lätt men …

Just nu är du 144 poäng efter amerikanskan Rose Zhang som toppar världsrankingen. Ett givet mål att ta dig förbi henne och bli världsetta?
– Ja, ha ha. Den frågan får jag ofta. Jo, det är klart. Om du är rankad etta blir du inbjuden till allting, är du tvåa blir du inte inbjuden till något. Efter US Open fick jag rätt mycket poäng och det har aldrig varit så jämnt som då. Säg att Rose låg på 1 575 poäng och jag låg på typ 1 568 så vi trodde faktiskt att jag skulle gå om. De sa att hon hade planer på att bli proffs, hon kan vinna vad som helst känns det som, men hon är bara 19 år. Fast det vore roligare om hon är kvar och jag går förbi av egen kraft, säger Ingrid Lindblad.

Ingrid Lindblad var elva och bäste amatör på US Women’s Open. Här med segraren Minjee Lee. Bild: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-31
NyheterIngrid LindbladIntervjuLSUMellansnacketNyheterUS Women's Open
Scroll to Top