Skälby Golf, tidigare Grödinge, tas över av Happy Golfer och blir Happy Golfer Stockholm. Foto: Happy Golfer

Golfsverige

Golfklubb inför medlemskap med spelpott

På Happy Golfer Stockholm kommer alla medlemmar betala för hur mycket de spelar.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-09 Uppdaterad 2022-02-10

På de allra flesta golfklubbar med fysiska golfbanor betalar alla medlemmar en fast summa och får spela ett fritt antal ronder. 
Ett system som ofta framhävs som en av anledningarna till att starttider snabbt försvinner och att medlemmar får svårt att komma ut och spela på sin egen hemmaklubb. 
Genom åren har klubbar försökt hitta en ny formel. Bland andra Hills G&SC, GolfUppsala och Gräppås GK har anammat modeller där du betalar för den tid du spelar.

Den tidigare heldigitala golfklubben Happy Golfer med 15 000 medlemmar kommer i år få sin första fysiska golfanläggning efter övertagandet av Skälby Golf söder om Stockholm.
På Happy Golfer Stockholm, som banan nu heter, kommer medlemsformen fritt spel aldrig införas. Medlemmarna kommer istället betala för hur mycket de spelar.
– Att betala för hur mycket man spelar är definitivt framtiden för många klubbar, tror jag, säger Mattias Bohlin, grundare och VD Happy Golfer till Svensk Golf och fortsätter:
– Som det är nu på många klubbar spelar ofta cirka 15 procent upp cirka 50 procent av tiderna, man bokar och spelar också upp cirka 50 procent av de bästa tiderna på helgerna. Detta leder till att du har många medlemmar som betalar mycket för ett fullvärdigt medlemskap men upplever det som att man inte kommer ut och kan spela tillräckligt mycket för att det är fullt. 

Varför kommer ni inte erbjuda ”fritt spel”?

– Med en spelpott kopplat till dynamisk prissättning som vi kommer att köra tror jag att vi kan få en bättre fördelning av varven mellan medlemmarna. De flesta hoppas jag kommer uppleva att de får bättre tillgänglighet och kan spela fler rundor. Visst, det kommer inte passa vissa som spelar 100 rundor men jag tror alla utom de få som spelar sjukt mycket kommer uppleva att man kan spela mer golf även om det vid första anblick kan se begränsande ut, säger Mattias Bohlin.

I Happy Golfers system väljer medlemmarna mellan tre olika storlekar som motsvarar maximalt 20, 60 eller 110 18-hålsrundor per år, en medlemsform för niohålsbanan finns också. Beroende på vilken form som väljs ges olika spelpotter med ”credits” där en credit motsvarar 1 kr i spelvärde. Starttiderna är sedan värda olika mycket, så ju fler helgtider du spelar, desto fler credits försvinner. 
Du betalar per säsong vilket innebär att oanvända credits inte förs över till nästa säsong. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-09
NyheterArtiklarGolfsverigeHappy GolferNyheter
Scroll to Top