Alla greenområden har gjorts om, karaktären är förändrad och ett par helt nya hål har införlivats i Åhus West. Foto: Kristianstads GK & Destination

Golfsverige

Sveriges nyaste bana öppen – ”Supernöjda”

Tidigare i juni öppnades helrenoverade Åhus West på Kristianstads Golfklubb & Destination för spel. – Det har blivit en jäkligt bra golfbana, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-24 Uppdaterad 2021-12-09

I mitten av oktober förra året rullade grävskoporna ut på banan vi tidigare lärt känna som Åhus Västra redo att genomföra den plan som banarkitekerna Pierre Fulke och Adam Mednicksson mejslat fram. Den ursprungliga banan ritades av Tommy Nordström och invigdes i juni 2006, men nu var det dags för en rejäl omgörning.

Ett stort skäl var att kunna lyfta banan närmare den nivå som Åhus Östra nått efter sin renovering, som stod klar 2017. I Svensk Golfs senaste ranking av Sveriges bästa banor, som publicerades sommaren 2020, delade Åhus Östra tredjeplatsen bakom Visby GK och Bro Hof Slott Stadium Course.

– Att höja den totala spelupplevelsen på anläggningen och jämna ut a- och b-banestämpeln var ett stort argument för oss. Medlemmarna har alltid spelat båda två, men tittar du på gästtrafiken så har Östra stått för 75 procent. Den fördelningen vill vi jämna ut och med det få fler medlemstider på Östra. Vi vill ju att de som bor hos oss spelar båda banorna, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

Banorna byter namn

Dahlqvist är en av två delägare av Kristianstads Golfklubb & Destination, tillsammans med Jan Bengtsson, och även operativt ansvarig i rollen som vd på anläggningen.

Den 1 juni öppnade nya Åhus West, som banan heter nu. I ett led att tydligare positionera anläggningens två banor mot internationella gäster har Västra och Östra blivit West och East. Men Dahlqvist är snabb med att konstatera att medlemmar, han själv och många andra i flera sammanhang såklart kommer att fortsätta använda de inarbetade svenska namnen.

Carl-Henrik Dahlqvist.

På många håll i Sverige låter det som en utopi att helrenovera en bana, bygga om samtliga greenområden, anlägga några helt nya hål och få det färdigt på 7,5 månad. Men marken som Kristianstads GK besitter är unikt lämpad för golf.

Hela 15 meter sandjord hittas under fairwayytorna.

– Även om vi har haft en vädermässigt tuff vår så har den satt sig väldigt fint på den här korta tiden, säger Dahlqvist.

Att banan är öppen nu känns nästan helt orimligt. Vad känner ni själva?
– Jo, men lite så är det. Det är ju verkligen omgjort helt och hållet, nya hål och allt, det är verkligen en ny bana. Självklart finns några skarvar, vi har sått några ytor som inte är riktigt klara. Från början hade vi tänkt så mycket mer än vi har gjort. Nu har vi nästan rullat ut turf överallt, det påskyndade processen.

Första hålet på Åhus West, par 3. Foto: Klubben

Brexit satte käppar i hjulen

Att rulla ut gräs innebar förstås en extra investering, men sen Dahlqvist och Bengtsson tog över ägarskapet för sju år sen så sparas det inte in om det innebär att det tummas på kvaliteten.

Pandemin och Brexit skapade dock lite oväntad problem i vintras.

– Det kändes lite stressigt här i mars, det var riktigt dåligt väder och vi var inte riktigt klara. Ett bakslag vi fick var att vi handlat allt green- och teegräs från England. Det mesta av det gjordes 2020, men vi hade en green kvar 2021. Och när Brexit kom fick du inte skicka jord mellan icke EU-land och EU-land. Så vi stod med en jäkla green kvar att göra utan få tag på gräset. Så 18:e greenen har vi fått så.

För någon som har spelat gamla Västra, vad har gjorts om?
– Gamla Västra var en okej bana. Den största skillnaden nu är att vi har tajtat till den. Det är inte alls lika långa avstånd mellan hålen, lite mer som hur det är på Östra. Vi har dragit ner den lite i längd, den var ju väldigt lång innan. Par 71 nu med sex par 3-hål. Avrinningsytorna runt greenerna är helt omgjorda.
– Inte så mycket bunkrar, vi har nästan halverat antalet bunkrar på banan. Det är 48 bunkrar kvar nu vilket gör att den har lite inlandslinkskaraktär, där du kan rulla upp bollen vilket gör den lite mer lättspelad för medelgolfaren. Du kan putta dig upp i stort sett överallt. Men för den bättre golfaren kommer det fortfarande att vara tufft om du vill komma nära pinnen.

Det finns en effektivitetsvinst i hälften så många bunkrar och sättet att klippa banan, eller hur?
– Absolut. Framför allt vill vi kunna hålla nästan samma höga standard som på Östra, fast med en tredjedel av manskapet. Vi kan köra bunkerkratta på Västra banan, alla bunkrar är byggda för det. Alla avrinningsytor klipps i samma höjd som resten, så det behövs inte lika många maskiner. Men finishen ska vara lika hög som på Östra. Bara mer lättskött.

En ovanlig och kul detalj tack vare de hårda ytorna är att du får rulla vagnen och köra golfbilen överallt på alla klippta ytor utom greenen. Det går alltså utmärkt att rulla vagnen, eller köra bilen, tvärs över tee.

– Istället har vi satt en spärr på bilarna så att de inte kan köra i högruffen, för där vill vi få fram svingelgräset igen.

Åhus Västra har förvandlats till Åhus West. Foto: Klubben
Hål 5, par 3. Foto: Klubben

Så, hur har renoveringen landat?
– Det är fantastiskt bra. Självklart är man ju lite jävig, men det har blivit långt över förväntan. Riktigt, riktigt bra. Det har blivit en jäkligt bra golfbana. Vi är supernöjda och glada.

Får ni vila lite nu?
– Nu är ju det mesta av vårt åttaårsprojekt klart. Båda banorna är ombyggda, maskinhallen är gjord, boendet med lodgerna och padelhallen är klar, träningsanläggningen. Vi har egentligen gjort allt utom en grej och det är ett av de större projekten rent byggnadsmässigt – klubbhuset. Det sitter vi och ritar på just nu, säger Dahlqvist och avslutar:

– Så vi får inte vila, men får lite andrum tills vi ska påbörja det projektet i varje fall. Vi hoppas dra igång det någon gång 2022 för att ha det klart till 2024 när klubben fyller 100 år, vilket också blir tio år sen vi köpte anläggningen.

Om du inte redan har haft vägarna förbi låter det som att nya Åhus West förtjänar din uppmärksamhet i sommar.



Text: Oskar Åsgård • 2021-06-24
Banor och resorGolfsverigeKristianstads GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen