Solum Golf trotsade myndigheterna och stängde först efter ett besök av polisen. Foto: klubben via Facebook

Coronapandemin

Norska banan stängde efter polisbesök

Medan stora delar av Norge stängt ner sina verksamheter höll Solum Golf öppet för spel men stängde efter ett besök av polisen.

Text: Olof Åsgård • 2020-03-24 Uppdaterad 2020-03-25

Norska banan Solum Golf söder om Oslo höll öppet för spel trots norska myndigheters, Norges Golfforbunds och Norges idrettsforbunds rekommendationer och föreskrifter att stänga ner all verksamhet för att minska spridningen av covid-19.  

I förra veckan rapporterade NRK från klubben och ägaren, Bjørn Hunstad, förklarade att de vidtagit åtgärder för att minimera smittorisken. Bland annat förbjudit handskakningar, ökat startintervallerna från tio till 15 minuter och stängt shopen. 

Hunstad hade då inga planer på att följa myndigheternas rekommendationer. 
– När hälsomyndigheterna gör som i Kina och stänger av hela landet med undantag för apotek och livsmedelsbutiker, då kommer vi också stänga, sa Bjørn Hunstad till NRK. 

LÄS MER: Storbritannien stänger alla golfbanor – första gången sedan andra världskriget

Men nu har Solum Golf stängt. Detta efter att en polispatrull besökte klubben i lördags.
– Det har varit en polispatrull där och pratat med banägaren. Det kom inte som en order från oss att stänga banan men vi informerade honom om reglerna som gäller. Han förstod och valde att stänga banan, säger Norska polisens presskontakt till Norsk Golf.

Solums Golfklubbs styrelse var från början emot att ha öppet och har efter uppståndelsen skrivit en kommentar på sin hemsida. Där förklarar de bland annat att de uttryckt en önskan till ägaren att följa förbundets råd att stänga banan och all annan aktivitet men att de inte styrde över beslutet.

LÄS MER: Så agerar svenska banor i coronatider


Text: Olof Åsgård • 2020-03-24
ArtiklarCoronavirusetNorge
Rulla till toppen