Håll avstånd! Se till att inte vara för nära varandra och undvik handslag och kramar under golfronden. Foto: Getty images

Nya rutiner

Så agerar svenska klubbar i coronatider

Nya städrutiner och ingen lunchbuffé. Tre banor berättar hur verksamheten påverkas av coronaviruset.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-18

Tisdagen den 17:e mars uppdaterade Svenska Golfförbundet sina riktlinjer till golfklubbar med anledning av coronaviruspandemin. Här kan man läsa att det under fliken “spel” står att golfspel i nuläget kan ske som vanligt på banor som håller öppet. Det framgår också att det rör sig om råd, inte regler, från SGF och att klubbarna själva är ansvariga för sin verksamhet utifrån lagar och riktlinjer från myndigheter.

På sajten krisinformation.se förmedlar svenska myndigheter samhällets samlade krisinformation. Där framgår just nu (18 mars) att risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög och att Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Dessutom skriver man att personer som har symtom, även milda, ska undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

Vidare står att du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver och att det gäller även om du känner dig frisk.

Klicka här för att läsa fullständig och uppdaterad information om coronavirusets spridning och hur du bör agera.

Men hur påverkar den pågående pandemin Sveriges golfbanor?
Säsongen är i sin linda på många håll, men flera klubbar planerar att öppna inom de närmaste veckorna. Svensk Golf har ringt till tre klubbar som redan har banan öppen för att höra hur de ser på coronavirusets påverkan på verksamheten just nu.

Per Karlsson, vd, Arlandastad Golf

Givet den rådande coronaviruspandemin, kommer att ni ha öppet som vanligt?
– Ja, det kommer egentligen vara öppet som vanligt. Vi hoppas att man åtminstone ska kunna spela golf i det här hemska läget så vi har öppnat ena banan för spel. Men för att undvika mänsklig kontakt har vi gjort så att man inte behöver gå in i receptionen för att anmäla sig, till exempel. Men vi följer Folkhälsomyndighetens och regeringens råd framöver och agerar utefter det.

Har ni några regler/riktlinjer för spel just nu?
– Vi har på vår hemsida tagit fram några riktlinjer för våra medlemmar. Vi uppmanar alla att vara extra noga med handhygienen, att man hostar och nyser i armvecket. Att man håller ett visst avstånd till sina spelkamrater och att man stannar hemma om man känner minsta symtom för sjukdom.

Håller ni allt öppet? Restauranger och kiosker?
– Ja, det gör vi. Men vi har tagit bort buffén i restaurangen till exempel för att minska smittorisken. Sedan har vi ändrat städrutinerna för att vara extra noggranna. Kioskerna kommer vara öppna på helgerna men med tydliga instruktioner hur de ska agera.

Ensamgolfare kan bli en vanlig syn i vår. Foto: Getty images

Jörgen Gullstrand, klubbchef Ystad GK

Givet den rådande coronaviruspandemin, kommer att ni ha öppet som vanligt?
– Ja, vi har öppet så till vida att man kan spela och komma in i klubbhuset. Men inga organiserade träffar. Vi ställer in möten som är planerade.

Har ni några regler/riktlinjer för spel just nu?
– Vi uppmanar alla spelare att hålla lite distans och inte kramas, ta i hand och sitta i stora sällskap i restaurangen.

Håller ni allt öppet? Restauranger och kiosker?
– Ja, allt hålls öppet. Vi har bara en liten restaurang så det kan inte gärna bli stora folksamlingar där inne. Men vi ställde in ett inbokat sällskap då vi vill minska smittorisken. Sedan städar vi mycket mer. Vi har gjort om i städschemat.


Maj Holmström, ordförande Backa Säteri Golf

Givet den rådande coronaviruspandemin, kommer att ni ha öppet som vanligt?
– Vi har banan öppen som vanligt. Men inte kansliet och receptionen. De som spelar går in via Min Golf och bokar tid där. Sedan swishar de greenfee.

Har ni några andra regler/riktlinjer för spel just nu?
– Vi har inte pratat om det ännu. I dagsläget litar vi på att folk håller sig ifrån att umgås för nära varandra. Som spelare på klubben och invånare i Sverige har man ett eget ansvar. Om man är förkyld eller har andra symtom ska man stanna hemma. Men vi uppmanar alla som är över 70 år att stanna hemma. Vi försöker följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Håller ni allt öppet? Restauranger och kiosker?
– Kiosk och restaurang är stängd och som det ser ut nu ska den inte var öppen förrän i påsk. Men vi kommer att ta ett beslut om det närmare den veckan. Vi ska på söndag ha ett årsmöte men just nu avvaktar vi och ser om det går att hålla det mötet. Det är inte inställt ännu men vi får se hur vi gör.


Text: Jesper Johansson • 2020-03-18
Banor och resorArlandastad GolfBacka Säteri GolfCoronavirusetSvenska golfbanorYstad GK
Scroll to Top