Jordan Spieth vill helst inte spela med vilka markeringsknappar som helst // Foto: Getty Images

Detaljen som räddade vidskeplige Spieth

Couples redde upp situationen som kan ha räddat Spieths felfria Presidents Cup.

Text: Martin Strömberg • 2022-10-04 Uppdaterad 2022-10-04

Även vissa av världens absolut bästa spelare kan ha idéer och detaljer som de alltid vill ska fungera när de spelar. Kalla det vidskeplighet eller kanske är det ett sätt att skapa kontinuitet och trygghet på banan.

Under Presidents Cup för ett par veckor sedan var amerikanen Jordan Spieth en av USA:s starkaste spelare och hade fyra poäng efter fyra spelade lagmatcher när det var dags för det avslutande singelspelet. En del där Spieth har haft stora problem genom åren och bara lyckats få med sig en halv poäng på sju singlar i Presidents Cup och Ryder Cup genom åren. Även den här gången gick det fel från start, Spieth glömde nämligen sina lyckomarkeringsknappar i omklädningsrummet. Ja, ni hörde rätt. Efter två hål med ”fel” markeringsknappar var Spieth direkt två ner mot australiensaren Cam Davis och det såg mörkt ut.

Räddningen för Spieth kom i form av vice-kaptenen Fred Couples, som hade hört om markeringsknapparna via lagradion. Couples körde in med sin golfbil och hämtade Spieths små lyckoamuletter och lämnade över dem innan fjärde green på Quail Hollow. Spieth rullade direkt i en birdie på fjärde hålets green, gjorde ännu en på femman, och seglade sedan iväg till seger med 4/3 för att ta fem av fem poäng i Presidents Cup och bryta sin trista segerlösa svit när det gäller singelmatcher.

Frågan hur matchen skulle ha slutat om inte Fred Couples så snabbt och rådigt åkt och hämtat Spieths markeringsknappar kommer vi aldrig att få något svar på.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-10-04
19:e hålet19:e håletCameron DavisFred CouplesJordan SpiethPresidents Cup
Rulla till toppen