ÅSGÅRD: Hur skapar vi en ny damtävling?

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om huruvida Sverige återigen kan få en damtävling.

ÅSGÅRD: Hur skapar vi en ny damtävling?
Helsingborg Open på Vasatorp TC. //Foto: Tristan Jones

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 9 i oktober 2018.

När jag läser reportaget från Nordea Masters blir jag genuint glad. Igenkänningsfaktorn från mina egna första besök på den svenska ET-tävlingen för snart 20 år sedan är hög. Jag applåderar verkligen Halmstad Golfklubbs initiativ att ta med ett juniorgäng till Hills G&SC, och alla andra klubbar som gjorde likadant. I min värld är de upplevelser och den inspiration som juniorer hämtar där ovärderliga för återväxten i golfen.

Därför blir det ännu jobbigare att läsa Sophie Gustafsons krönika. Sett till den tradition Sverige har inom proffsgolfen på damsidan och den kvalitet vi har bland våra unga och mer etablerade damproffs just nu är det beklämmande att de aldrig får visa upp sig på hemmaplan och inspirera unga tjejer och killar.

Gustafson har förstås helt rätt, vi behöver en damtävling i Sverige!

Men hur?

Helsingborg Open under 2013–2015 var trots allt ett ambitiöst försök, från såväl SGF:s, Lagardères, Helsingborgs stads och sponsorernas sida. Tyvärr gick ekonomin inte ihop och svenska golfklubbar anser heller inte att det är förbundets uppgift att driva en proffstävling i egen regi.

Ladies European Tour har dessutom i några år levt en extremt tuff tillvaro och i år kan de bara erbjuda sina spelare tre reguljära tävlingar i Europa som inte är majors eller samarrangemang med LPGA.

Ändå kan det finnas ljuspunkter på horisonten. Nästa år tar European Tour över ägandet av Nordea Masters och touren har en ambition att framåt inte bara arrangera evenemang för män. De stora internationella företag som sponsrar tourens tävlingar har börjat kommunicera att det inte funkar att bara sponsra event exklusiva för herrar. Göteborgs stad, som genom bolaget Göteborg & Co är partner till Nordea Masters, resonerar liknande.

Lösningen behöver inte nödvändigtvis vara en traditionell 72-hålstävling som ingår på en reguljär damtour. Tänk om det istället gick att dra ihop en riktigt häftig matchspelstävling, något som bortsett från Solheim Cup faktiskt saknas i den internationella damgolfen idag.

Bjud in alla de bästa svenska damproffsen och krydda det med några internationella toppnamn. Det senare behöver inte vara omöjligt, till skillnad från herreliten behövs det inte per automatik lassas upp miljontals kronor i "appearance fee" om exempelvis konceptet eller destinationen lockar tillräckligt mycket i sig.

Kanske kan tävlingen spelas parallellt med herrarnas ET-tävling, i stil med hur framgångsrika Vic Open i Australien gör. Eller gör hela tävlingen för en god sak, där alla som engagerar sig (spelare, publik, sponsorer) känner att de bidrar till ett välgörande ändamål.

Jag hoppas verkligen att någon vågar testa någonting nytt eller unikt i alla fall, för det måste rimligen finnas ett sätt att skapa en rolig och inspirerande damgolftävling i Sverige igen.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.