5de40c3a7c7bd

Tournytt

Hockeyduken som gör svenska banor grönare

Sveriges kalla vintrar gör att golfbanornas ytor har svårt att överleva. Men en ny typ av duk gör att greenerna kan överleva och vara i speldugligt skick tidigare.

Text: Jesper Johansson • 2018-05-23 Uppdaterad 2019-12-12

I helgen öppnar Östersunds GK för säsongen.

Den jämtländska klubben har återuppstått efter en lång och hård vinter men allt är inte som vanligt. Greenområdena är grönare än vad de brukar vara så här års. Anledningen stavas GreenJacket, som säljer vintertäckningsdukar till greenområden.

Produkten uppfanns i Wisconsin, USA, men huvudsakliga användningsområdet hade ingenting med golf att göra – utan var för en helt annan sport, nämligen ishockey.

Hockeyduken som gör svenska banor grönare
Gräset är som grönast där den tjocka isen har legat. Foto: GreenJacket.

Företaget som tillverkade duken arbetade med att bygga utomhusrinkar. Med dukar under isytan och provisoriska sarger kunde man enkelt fylla upp ytan med vatten som man lät frysa.

Det skapade perfekta ytor för hockey och skridskoåkning men vad har det här med golf att göra?

Vid en av de här hockeyrinkarna bodde en banchef på en golfklubb i Wisconsin. Han lade märke till att gräset på vårkanten var dött utanför hans bostad – men att det var grönt och frodigt där hockeyrinken hade legat.

Eftersom han, precis som många andra, haft problem med sin golfklubbs greeners överlevnad blev han nyfiken på vad som gjorde att gräset kunde vara så grönt. Han kontaktade återförsäljaren av rinkarna och det slutade med att tre universitet under tio år forskade på dukens egenskaper och varför den var så lämplig för att övervintra gräsytor. Efter det har den sålts till golfklubbar som är beläget i ett kyligt klimat.

Ett kyligt klimat är som bekant i Sverige.
Och därför fungerar duken bra även här. Men Micael Lundmark, som är säljare för GreenJacket, började inte sälja produkten till golfklubbar utan det var, precis som i USA, ishockeyn som introducerades först.
– Vi började sälja naturisbanor. När jag började importera rinkarna blev jag introducerad till greentäckningsduken. Jag blev intresserad då jag själv spelar golf och har sett hur greenerna ser ut på våren, säger Lundmark till svenskgolf.se/wp.

Hockeyduken som gör svenska banor grönare
Österåker testade GreenJacket på en green 2013. Man ser tydligt var duken legat. Foto: GreenJacket.

Micael Lundmark började därmed importera dukar för greenerna och försökte ta sig in på den svenska marknaden.
Magnus Ljungman, som är banchef på Österåker, fick en testduk och använde sig av den på Österåkers femte hål på östra banan. Resultatet var häpnadsväckande. Greenen var knallgrön långt innan de andra och Lundmark såg en ljus framtid för företaget. 

Men för att en bana ska behöva vintertäckas krävs också kalla vintrar.

Så var inte fallet då Lundmark försökte slå sig in på den svenska marknaden och det gick så långt att han trodde idén var död. Efter två bistra vintrar visar det sig att så inte alls är fallet.

Inför året fick han ett samtal av Östersunds Golfklubb och Surahammar. På Östersund täcktes åtta greener och resultatet är långt över förväntan.
– Östersund öppnar på lördag och det är så grönt att de inte tror att det är sant. Man kan se en skarp gräns där duken slutade och man kan se väldigt tydligt var och hur duken har legat, säger Lundmark.

Hockeyduken som gör svenska banor grönare
Grönt gräs i Östersund. Foto: GreenJacket.

Surahammars greener var inte alls lika bra när dukarna togs bort i våras. Anledningen är att gräsytan inte isolerades och till kommande vinter ska man göra förändringar för att se till att även de greenerna blir bättre än någonsin.
– Surahammar blev en negativ upplevelse. Gräset dog av syrebrist på grund av att det inte gick att tillföra syre under vinterduken. Beställningen av dukarna kom sent och det fanns inte tid att analysera greenernas uppbyggnad och diskutera vilka kompletterande lösningar som krävs för att säkerställa ett bra skydd. Det är därför viktigt att man har en dialog om vilka behov av kompletterande åtgärder som behövs för just sin egen bana.

Även om Surahammar inte blev som förväntat ser Micael Lundmark positivt på framtiden.
– Det är många klubbar som skulle kunna starta sin säsong bättre än man gör i år, säger han och fortsätter:
– Enda gången man inte skulle behöva täcka greenerna är om det inte blir någon vinter alls, om det är plusgrader hela året. Vinterduken ska nog ses som en försäkring mot vinterskador då det är svårt att veta vilken vinter som väntar.

 


Text: Jesper Johansson • 2018-05-23
TournyttNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top