Vetlandas korthålsbana är ett måste före ronden!

Hur du laddar upp före ronden på 18-hålaren? Genom att spela ett varv på korthålsbanan. Det är ett måste.

Vetlandas korthålsbana är ett måste före ronden!
Bana: Vetlanda GK. Antal hål: 18+9 korthål. Spelklar: 1985. Greenfee: 390–450 kronor. Arkitekt: Jan Sederholm. Hemsida: www.vetlandagk.com //Foto: Ulf Berglund

Från parkeringen noterar du flera snyggt placerade greener intill sjön. Sedan inser du att 18-hålsbanan inte kommer att ta dig dit och blir först lite besviken. Bli inte det. För Vetlandas nya lilla niohålare utgör ett utmärkt komplement till den äldre banan och är en plats att ha roligt på för alla spelartyper. Arkitekten Christian Lundin har skapat en modern korthålsbana med bunkrar, vattenhinder, avrinningsytor och kluriga greener och en snabb rond här innan 18-hålsronden är obligatorisk. Själva huvudbanan är en klassisk Jan Sederholm-design, där greenerna kanske inte är så säreget trånga som vi har vant oss vid men ändå spelar en framträdande roll.

Karaktär: Skogs- och parkbana.

Spela när: Banan är vanligen lite vårpiggare än andra banor på småländska höglandet. Men högsommar och höst är att föredra.

Passar för: Möjligen att drawaren har en liten fördel här, men alla spelarkategorier kommer att hitta en väg runt.   

Räcker en trepack: Gissningsvis inte. Det finns några rejäla vattenhinder och banan är delvis ganska smal.

Höjdarhålet: Femman är ett utmanande och roligt par 5 för de flesta. Ju mer du vågar utmana vattnet på högersidan med utslaget, desto bättre inspelsläge får du.  

Tveksamt hål: Ett eller annat tufft par 4-hål kan förstås vara kul. Men när det är så långt som det tolfte (382/310 meter) är det sista du behöver ett vattenhinder som korsar fairway på ett avstånd som gör att många inte kan ta drivern (framförallt damer) och på så vis får ett orimligt långt inspel.

Var är fairwaybunkrarna: Vi konstaterar att bara två fairwaybunkrar har placerats ut. Men eftersom banan stundtals är ganska trång och krävande så blir utslagen sällan ointressanta ändå.

Treputtsfaktor: Relativt låg. Greener av medelstorlek, standardsnabba och inte överdrivet undulerade.

Vetlandas monster: Redan nämnda tolvan kompletteras med ytterligare ett brutalt långt par 4-hål på andranian. 16:e mäter 388/312 meter. Passera de hålen innan du räknar hem sänkningen.

Korthålen då: Vattenskräck? Du är härmed varnad. Tre av Vetlandas fyra korthål har gott om vatten framför greenen.

Äta: Mat av typisk golfklubbsstandard, varken mer eller mindre. Men väldigt billigt att både äta och fika och dessutom plus för det hembakade fikabrödet.

Fråga: Skulle vi inte kunna hitta en behagligare väg in till klubbhuset från 18:e greenen. Att knalla utmed rangens slicesida känns väldigt otryggt.

Prons favorit: "Det är visserligen lite av ett hemmahål, men jag tycker att det 14:e är riktigt roligt. Det är en par 5:a som sveper sig runt ett vattenhinder och hittar en långtslående spelare rätt linje här så är det inte mycket mer än en wedge kvar. Många spelare gör sitt livs första birdie på det här hålet och det är ju också roligt."
Åke Heindorff

PLUS:  Satsningen på korthålsbanan är väldigt häftig – och klok.

MINUS: Det finns ett par rejäla hemmahål, som förstagångsbesökaren är chanslös att förstå. 

Jag har spelat Vetlanda!
Ja
34
16
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.