5de464bc0a7d2

Banor och resor

Grönlund en doldis som överraskar

I Uppland har Åke Persson skapat en bana som helt enkelt är rolig att spela.

Text: Redaktionen • 2016-08-21 Uppdaterad 2016-08-21

Många klubbar mellan Uppsala och Stockholm har haft det kämpigt, eftersom området har varit överetablerat. Grönlund GK i lilla Almunge har också haft sina utmaningar genom åren. Men nu tycks klubben ha funnit sin form inom ramen för GK Plus-samarbetet.

Själva banan är en glad överraskning. Konditionen är utmärkt, med täta fairways och fasta, fina greener och även om Åke Persson har tvingats till en eller annan kompromiss på grund av markområdet så har han skapat en layout som är kul att spela för de flesta golfare. En trevlig dagsutflykt för många Stockholmsgolfare, helt enkelt.

Karaktär: Skogs- och parkbana.

Spela när: Ge banan lite tid och pegga upp i mitten av juni, så kan du räkna med gott skick.

Passar för: Den placeringssäkre besegrar alltid den långtslående här.

Räcker en trepack: Sannolikt inte. Det finns några elaka vattenhinder som slukar bollar – inte minst på korthålen.

Höjdarhålet: Elvan är ett relativt kort, men smart, par 4 som sätter rejäl press på både utslag och inspel. Greenens form och placering kan också justera hålets svårighetsgrad rejält.

Tveksamt hål: Ett eller annat blint slag kan man förstås stå ut med, så det är inte enbart därför vi placerar sexan här. Utan också på grund av de stora klipphällarna intill fairways och green som kan göra hålet en aning slumpartat.

Birdiehörnet: Åttan är ett kort och tämligen enkelt par 5, som följs av ett extremt kort par 4-hål. Goda chanser att du har förtjänat en extra kanelbulle vid halvtidsfikat efter någon birdie här.

Så prövas konditionen: Jodå, det finns några backar som kan suga musten ur benen och gör att den där dubbelbogeyn på förra hålet – som gör att du får slå ut sist – faktiskt blir lite lättare att smälta.

Treputtsfaktor: Relativt hög. Greenerna är hyfsat stora och några dessutom väldigt undulerade, vilket kan göra vissa nedförsputtar extremt krävande.

Träna: En av få klubbar på de här breddgraderna som kan erbjuda grästees på rangen. Plustumme för det. Liksom vettiga övningsgreener i plural.

Kolla in den här videon för Golfskolan med tre närspelsslag som sänker din score direkt:

 

Grönlund en doldis som överraskar
Foto: Carlotto Persson
Det är Åke Persson som är arkitekten bakom Grönlund GK.


Mitt favorithål: 
”Det finns kanske hål som är bättre på banan, men jag tycker att åttan är det roligaste. Det är ju ett kort par 5 med massor av möjligheter – och risker. Man vill ju gärna slå en hög drive över skogen och få en kort wedge in, men det finns alltid en risk att man slår utslaget för rakt och är borta. Ett hål som kan spelas på flera olika sätt.” – Mattias Pettersson, tränare

Har jag slag här? Generellt sett brukar par 3-hål på svenska banor ha alltför hög index, sett till reell svårighetsgrad. Grönlund chockar genom att göra helt annorlunda. Såväl index 1 som 2 återfinns nämligen på par 3:or.

PLUS: Banan är helt enkelt rolig att spela.

MINUS: Några greenunduleringar känns lite väl komplexa och kan skapa omöjliga puttar när det är rejält snaggat.

Snabbt spel i storstaden!


Text: Redaktionen • 2016-08-21
Banor och resorBanorGrönlund GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen