5de46ea3382b4

Banor och resor

Skidspåren gör klubben till året runt-anläggning

Stockholm växer så det knakar och byggherrar tittar ständigt på nya områden att exploatera. Nu har turen kommit till Arninge, norr om staden.

Text: • 2016-06-23 Uppdaterad 2016-06-23

Från att ha varit en liten handelsplats är nu orten på väg att växa. Golfbanan har fått en betydande roll i planeringen – och vissa av de nya husen säljs med “golfutsikt”. De nyinflyttade får närhet till en bana med direkt kontakt med Ullnasjön, men känslan av seaside är nedtonad och upplevelsen kan mer beskrivas som av park- och skogskaraktär. 

Karaktär: Skogs- och parkbana.

Spela när: Vanligtvis inte i toppskick förrän i juni.

Passar för: Precision vinner över längd, med en hårsmån. 

Räcker en trepack: Möjligen, men en eller annan boll i de många vattenhindren på sista nio är att räkna med.

Höjdarhålet: Hål 11 är en tuff och rolig par 3:a, där greenkeeperns välvilja och dagsform avgör mycket. En flagga till höger, nära vattnet, är riktigt svår.

Tveksamt hål: Den krängande ettan är inget riktigt skönt öppningshål. Visserligen en av dagens bästa birdiechanser men med vingel från tee finns risk för out eller annat elände.

Äta: Habil dagens och avspänd stämning i klubbhuset, eftersom många arbetande söker sig till klubben för att äta. Här är det lätt att trivas.

Treputtsfaktor: Relativt låg. Greenerna är varken särskilt stora, undulerade eller blixtsnabba.

Scenen är din: Det sista hålet är ganska trixigt, med risk att gå i vatten på samtliga slag. Därför är det givetvis påpassligt att terrassen utanför klubbhuset har bästa utsikten just i den här riktningen – så att ingen behöver missa dina tillkortakommanden.

Skidspåren gör klubben till året runt-anläggning

Ombyte förnöjer. På Arninge GK kan parkeringen vara full också en kall januaridag, när snötäcket ligger tjockt. Här finns nämligen ett av Stockholms få konstsnöspår och det är en rätt lustig syn att se pärlbandet av åkare som snurrar varv på varv runt rangen, i jakten på skidmil inför utmaningar som Vasaloppet.

Första nio vs andra nio: Relativt jämnt, men vi väljer nog andra nio tack vare att vatten kommer in mer i spel och får pulsen att stegras emellanåt.

Ombyggt och klart: När det stod klart att det skulle byggas bostäder intill var en del av banan hotad. Men efter förhandlingar kunde klubben behålla en stor del av marken och fick göra små justeringar, som snarare gjorde banan bättre.

Goda grannar: På andra sidan Ullnasjön, några kilometer bort, finns den mer kända grannen Ullna GC. Har du inte tid eller råd att spela den, så kika åtminstone in på klubben och ta nåt att dricka på uteserveringen.

Plus: Karaktärsväxlingarna mellan park, äng och skog är sköna.

Minus: Trist att sjökänslan är mycket mindre än man förväntar sig när vattnet ligger så nära.

 

Vill du slå en riktigt lång drive? Kolla in den här lektionen från Golfskolan. 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Därför är Halmstad Sveriges bästa golfstad


Text: • 2016-06-23
Banor och resorArninge GKBanorSvenska golfbanor
Scroll to Top