5de431a7d4b19

Artiklar

Centerpartiet: ”En av Stockholms mest lättillgängliga golfbanor”

Årsta Golfs existens är hotad. Nu vill allianspartierna rädda anläggningen.

Text: CM Hellsten • 2017-08-30 Uppdaterad 2019-12-12

När Svensk Golf rankade landets bästa träningsanläggningar hamnade Årsta Golf på femte plats och utsågs till den främsta i Stockholm.
Sedan starten för 30 år sedan har Årsta Golf har haft 4,2 miljoner besök och mer än 10 000 golfare har utbildats och gett nya medlemmar till golfklubbar runt om i huvudstaden.
Nu riskerar dock Årsta Golf att läggas ner.

Namninsamling för att rädda golfanläggning

I Stockholms stads detaljplan över Årstafältet finns inte golfanläggningen med. 30 hektar aktivitetspark är inritad, men Årsta Golfs tre hektar får inte plats på ytan. Tidigast 2022 ska anläggningen avvecklas.
– Tyvärr är det inte möjligt att upplåta hela tre hektar mark i en central park i Stockholm där tusentals stockholmare, varav många är nyinflyttade i området, dagligen kommer att röra sig. I närområdet kommer en omfattande bostadsexploatering ske och en golfverksamhet med utbredda, höga stängsel och stora barriäreffekter skulle påtagligt försvåra nyttjandet av parken för allmänheten. Annan idrottsverksamhet utan dessa negativa effekter kommer möjliggöras med betydligt högre nyttjandegrad i förhållande till markanvändning, säger Jan Valeskog (S), ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms stad, till tidningen Golfnyttan.

Kampen om grönytan – när golf blir politik

Alliansen i Stockholm vill dock rädda Årsta Golf. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) besökte anläggningen i somras.
– Besöket bidrog till att göra mig än mer övertygad om att vi behöver hitta en långsiktig placering för golfen i Årsta. Vi bör hjälpas åt att marknadsföra verksamheten så att den inte bara lockar till sig boende utan även besökare, säger hon till Svensk Golf.  

Allianskollegan Karin Ernlund från Centerpartiet är inne på samma linje.
– Årsta Golf är en av Stockholms mest lättillgängliga golfbana, den kräver inget medlemskap, är öppen för alla och bara en SL-resa bort. Med sossarna vid makten riskerar Stockholm att bli en slätstruken stad, för att motverka det så behövs en mångfald av idrotter. Vi vill inte riva upp det beslut som är fattat utan vi vill hitta en lösning inom ramen för det, och nu har det framkommit seriösa förslag som golfklubben själv har tagit fram och som klubben är beredd att bekosta, säger Karin Ernlund till SVT.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger så här till SVT:
– Centerpartiet har ju röstat för detta i fullmäktige, det var ju enighet kring detaljplanen. Om man vill ha tillbaks golfen så måste man ta om hela detaljplanen, man måste hitta en ny plats åt de andra idrottsytorna, för fotbollen, som är där. Så jag tycker det är ohederligt och faktiskt en riktigt dålig idé.


Text: CM Hellsten • 2017-08-30
ArtiklarÅrsta Golf
Scroll to Top