Kul att träna på Volkswagen Golfarena i Halmstad. Foto: Halmstad Golfarena

Spela

Sveriges bästa träningsanläggningar

Glöm den nötta rangemattan och de trasiga bollarna. Nu är det klass, finess och inspiration som gäller på golfens träningsanläggningar. Svensk Golf har rankat Sveriges fem bästa fristående anläggningar.

Text: Svensk Golf • 2012-04-25 Uppdaterad 2012-04-25

NR 1 – VOLKSWAGEN GOLFARENA, HALMSTAD
Den breder ut sig på 17 hektar naturskönt belägen mark framför Kattegatt. Links-inspirerade kullar med vajande ruffgräs omsluter fullskaliga övningshål och en gigantisk gräsrange med sju biffiga målgreener.
Entrén sker via arenahuset, vilket kan beskrivas som områdets hjärta. Där finns en svingstudio och ett välutrustat gym som samsas med hotellrum och utbildningslokaler. Över 50 miljoner kronor har investerats för att skapa den optimala träningsanläggningen.
– Vi sa från dag ett att ska vi göra det här, så ska vi göra det i världsklass. Annars kan vi strunta i det. Bygger vi en träningsanläggning och spelarna kommer hit och tycker att det är som på deras hemmabana håller inte affärsmodellen. Då är vi körda, säger Martin Siljegård, vd för Volkswagen Golfarena.
Idén föddes när Martin arbetade med School of Golf på Högskolan i Halmstad. När de tittade närmare på möjligheterna för effektiv träning på hemmaplan – både under barmarksäsong och vinter hittade de inget passande alternativ. När någon halvt på allvar och halvt på skämt sa “varför bygger vi inte något själva?” sattes stenen plötsligt i rullning. Omfattande feedback togs in både från tränar- och spelarkåren.
– Oavsett vilken idrott man håller på med ska man försöka träna som man tävlar. Inom golfen hittade vi ingen bra anläggning där man kunde göra det.
När alla idéer sammanställts satt de med ett möjligt upplägg som skulle kräva runt 50 hektar mark, ungefär som en normalstor 18-hålsbana, att förverkliga. Ett mer greppbart förslag utarbetades sedan där alla väsentliga delar i det träningskoncept de eftersökte fanns med. Därefter anlitades banarkitekten Christian Lundin för att utforma ytornas estetiska och spelmässiga karaktär.
– Upplevelsefaktorn var lika viktig för oss som när du går ut på banan. Det var arkitektens jobb, att skapa den miljön. Man ska vilja stå där ute och slå wedgar i solnedgången för att man tycker att det är jättemysigt, säger Martin Siljegård.

Träningsområdena skapades också med samma djupa omsorg. Den massiva rangen har dränerade och schaktade gräsytor, och kompletteras av övningshål som täcker övriga vindriktningar och målbilder. Den som söker en green att nöta in låga träfemmor i motvind på kommer inte att gå hem med mungiporna nedåt. Pitchar och kortare slag kan finslipas runt en enorm green som omges av alla tänkbara lutningar och lägen. Och närspelet får definitivt sitt genom den 1 700 kvadratmeter stora chippinggreen samt 1 300 kvadratmeter stora puttinggren som uppförts.
– För att kunna träna golf på det här sättet har man tidigare varit tvungen att ställa sig ute på ett golfhål på banan, och det gör att vi måste utbilda både tränare och inte minst spelare. Vi ger dem träningsprogram och övningar som kan hjälpa dem till rätta, och se till att de uppnår ett resultat med träningen.
Gymmet är en lika grundläggande del i verksamheten som rangen. Fysträning har en stor plats i grundarnas helhetssyn på golf ur ett idrottsperspektiv. Men utbudet av gruppträning och personlig träning, vanliga maskiner för styrka och cardio samt fria vikter öppnade också för kraftfulla intäktsmöjligheter utanför golfmarknaden.
– Vi är en idrottsanläggning. Gymmen är våra främsta konkurrenter om årsmedlemmar. De golfare som köper gymkort av oss får sedan ett erbjudande om att lägga till golfträning till lägre pris, då blir helheten billigare.

Klubbarna är också i högsta grad viktiga samarbetspartners. Paket där träning varvas med spel på närliggande banor håller på att utarbetas. Och en stor del av träningen på golfarenan ska bedrivas genom externa pros från klubbar i Sveriges olika hörn.
– Vi har utrustning och möjligheter som pron inte har på sin klubb. Men vi erbjuder dem att köra här med sina spelare. Därför har vi ingen fast pro här, utan i stället en sportchef. Han är också pro men har som jobb att skapa förutsättningar för att andra tränare ska kunna komma hit och bedriva delar av sin verksamhet här som exempelvis träningsläger, säger Martin Siljegård.

NR 2 – WORLD OF GOLF, GÖTEBORG
Det är vid första anblicken den typiska stordriftsrangen i närheten av en storstad med utslagsplatser i flera våningar. Och visst, varje år dunkar runt 26 000 unika golfare i väg sju till åtta miljoner bollar här. Men World of Golf är mer än så.
Den utfästa egna visionen om att vara ett komplett golfträningscenter uppfylls även i form av en närspelsbana, tre gigantiska övningsgreener för puttning och närspel samt ett gym.
– Allt det här har vi gjort för att tilltala göteborgsgolfaren och för att få World of Golf att bli en mötesplats året runt, säger Magnus Palm, vd för World of Golf.
Anläggningen är öppen året runt, och upplever störst tryck mellan januari och april. En vanlig dag kan World of Golfs 72 utslagsplatser rymma allt ifrån europatourspelare som Thomas Björn till rena nybörjare. Några av mattorna är utrustade med bollflyktsradar. Det rör sig om en förenklad version av Trackman-systemet som skapats för att möjliggöra tävlingsmoment i rangeträningen där flera spelare exempelvis kan tävla mot varandra i att pricka olika mål på rangen.
Det senaste tillskottet på anläggningen är gymmet. Detta drivs med TPI-instruktörer från World of Golfs egen akademi och fokuserar på att tillhandahålla golfanpassad fysträning.
– Våra utvecklingsmöjligheter är att paketera golfträningen på ett nytt sätt. Det är vad vi jobbar med för 2012. Vi har en akademi som i dag tillhandahåller de klassiska lektionerna och kurserna. Men vi måste jobba mer med helheten. Få in gymmet samt även Trackman i den bemärkelsen att det är ett väldigt pedagogiskt verktyg. Om någon har spelat golf i 20 år och har 14 i handicap kan vi ta dem ned till singel, men vi måste ge spelaren ett heltäckande utvecklingsprogram. Det är framtiden, säger Magnus Palm.

 

NR 3 – HYLLIEKROKENS GOLFCENTER, MALMÖ
Om vi hade varit ute efter att ranka drivingranger så hade Hylliekroken inte legat överdrivet bra till. Den är visserligen stor och öppen året runt, men tämligen intetsägande.
Men Malmös flaggskepp visar upp en helhet och en bredd som är imponerande och infriar många av de krav som den moderna golfaren ställer på en träningsanläggning.
Juvelen i kronan är onekligen den lilla korthålsbanan som vanligen har fantastiska greener, men framförallt oerhört lekfullt designade greenområden som vädjar till spelarens fantasi.
I övrigt finns här en äventyrsminigolfbana och flera övningsgreener med både konst- och naturgräs.

NR 4 – HISINGENS GOLFCENTER, GÖTEBORG
Långt ut på Björlandavägen hittar man Hisingens Golf & Friskvårdscenter, den familjära träningsanläggningen. De flesta som kommer till HGC bor på Hisingen eller åt Kungälvshållet.
Anläggningen riktar sig i stor utsträckning mot ungdomar och vill i första hand ha en familjär känsla på anläggningen. Barn under 12 år spelar gratis på korthålsbanan som är öppen för alla och de som inte har utrustning får låna gratis. Samtidigt finns allt som behövs för seriös träning under årets samtliga månader: 68 mattor i två etage där besökarna slår 35 000 bollar om dagen mot rangens målgreener, gym med golfinriktning, massage, customfitting, fyra instruktörer och en elupplyst sexhålsbana med konstgräs på greenerna.

NR 5 – ÅRSTA GOLF, STOCKHOLM
Det tar inte många minuter att nå Årsta Golf i bil från Stockholm City. Under de första vårhelgerna är det också i stort sett mangrann uppslutning här bland golfare på den södra sidan av Sveriges huvudstad. Anläggningen, som 25-årsjubilerar i år, har lyfts till en ny nivå sedan tränaren Daniel Bäck tog över ägandet. Rangen har uppgraderats med nya målgreener, som kompletterats med greenbunkrar, och kraftfull strålkastarbelysning. Men framför allt har också översynen av den trixiga korthålsbanan, där wedgarna verkligen får visa vad de går för, bidragit till att stärka helheten ytterligare.

 

 

TRÄNINGSOMRÅDEN PÅ KLUBBARNA
Men golfklubbarna då? Jodå, det finns många exempel på hur de efter individuella förutsättningar skapat bra träningsområden i anslutning till sina banor. Utvecklingskurvan har fått en extra tydlig skjuts uppåt under de senaste tio åren då de mer budgetstinna banprojekten bidragit till att det investerats kraftigt i träningsmöjligheter av samma kvalitetsmässiga snitt.

PGA National i skånska Bara är typexemplet på detta där deras anläggning tronar med väldesignade greenområden på gräsrangen och inte minst en tekniskt utmanande korthålsbana av amerikanen Kyle Phillips.

Bro Hof Slott, norr om Stockholm, tillgodoser medlemmar, gäster och tourspelares träningsbehov med en 360 meter lång range med krypvensgräs där minst 70 personer kan samsas om utrymmet. Det finns också ett närspelsområde med tre greener där slag från 70 meter och inåt kan nötas på högkvalitativa ytor.

Borås GK stod för en offensiv satsning i samband med etableringen av Pulsen Golfcenter. Vid sidan av rangen, med ett antal utslagsplatser under tak, imponerar den med stora ytor för egen träning mot målgreener. På området finns också en teknikbana på 9 hål.

Sturup Park Golf, utanför Malmö, utmärker sig med en stor cirkelformad range där det finns möjlighet att träna långa slag från gräs med olika klipphöjd samt lägen med skilda lutningar. Delar av den mäktiga drivingrangen har också upplåtits för närspelsträning på en omgärdande 18 håls pitch- och chipbana.

Omberg Golf i Östergötland finns sedvanliga övningsområden och en range. Men framför allt lockar man med fyra fullskaliga träningshål där endast fantasin sätter gränser för hur tiden ska spenderas.


Text: Svensk Golf • 2012-04-25
SpelaNyheter
Scroll to Top