5de4431cd5960

Artiklar

Få svenska banor ligger i ett vackrare område

Få banor i Sverige har förmånen att ligga på ett vackrare och mer naturskönt område än vad Ulricehamns GK gör.

Text: Svensk Golf • 2017-05-05 Uppdaterad 2017-05-05

Ulricehamn lockar med fin kondition och vitt skilda niohålsslingor. Banan ringlar omkring i skogarna ovanför Lassalyckans Friluftsområde på åsen ovanför staden, och man kan se Åsundens vilda vatten glittra långt därnere. I vintras avgjordes världscuptävlingar på skidanläggningen strax intill och Marit Björgen var nästan lika överlägsen som vanligt. Skidåkarna hyllade det vackra området och det är verkligen så att själen får ro när man kommer upp på höjderna.

Själva banan är faktiskt en av de äldre i Sverige och klubben fyller 70 år 2017. De första dryga 20 åren spelade man nio hål men sedan 1969 finns 18 hål på anläggningen som verkligen utvecklats de senaste åren. Klubbhusområdet är kompakt med övningsgreen på ena sidan och range på den andra. Det går lätt och snabbt att ta sig överallt och i mitten ligger klubbhuset, navet, med restaurangen vars terrass blickar ut över övningsgreenen och ettans tee.

Få svenska banor ligger i ett vackrare område
VI MÖTTE: Henrik Karlsson, Klubbchef med handicap 1:
– Banan är inte så lång och kan man hålla sig på fairway har man vunnit mycket. Ta gärna ett järn från tee om du tvekar. Greenerna är små så träffar man bara på eller runt green har man bra birdiechans. 

Banans två nuvarande niohålsslingor har var sitt ansikte. Första slingan är tajtare, lurigare och man behöver knappast ha med sig drivern om man inte vill utmana de täta lövskogdungarna som i princip ramar in vartenda hål. Under sista nio öppnar det upp sig, man får lite mer utrymme från tee, och kan andas ut inför avslutningen som kräver både precision och mod.

För 15 år sedan bytte man ut dåvarande ettan mot nuvarande 17:e och byggde samtidigt om åttonde som idag är 16:e. Det gav en avslutning som är tuff men rättvis med 18:e som kanske är banans bästa hål. Det sveper svagt vänster hela vägen och den lilla greenen ligger förrädiskt nära out som infartsvägen utgör. Det gör att många inspel hamnar kort i antingen bunker eller slänt och därifrån är det allt annat än lätt att göra up-and-down.

Ulricehamn är en bana som kräver precision från tee men den har samtidigt några hål där det går att tjäna ordentligt på att slå driver och träffar man green på rätt antal slag så har man oftast bra birdiechans, greenerna är små, trixiga och svårlästa.

Höjdarhålet: Hål 18, par 4. Längd: 325/285 meter.
Det är förrädiskt lätt att lockas till vänstersidan från tee men slår man inte tillräckligt långt är det absolut ingen bra linje. Andraslaget kräver mod och precision och allra helst vill man inte ha mer än en wedge in till den lilla upphöjda greenen. Lurigt men kul.

PLUS: Skicket! Konditionen har de gånger vi besökt klubben varit i toppklass.

MINUS: 13:e hålet. Inte klockrent med det blinda andraslaget ut mot 14:e fairway. Roligt hål men orsakar strul.


Text: Svensk Golf • 2017-05-05
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top