green ball on cloudy snow covered golf course

Artiklar

GUSTAFSON: Så kan du lyfta din golf i vinter

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson skriver om vintergolf.

Text: Sophie Gustafson • 2017-12-20 Uppdaterad 2019-12-12
GUSTAFSON: Så kan du lyfta din golf i vinter
Foto: Emelie Asplund
Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson.

Plötsligt knackar vintern på dörren och klubborna är halvvägs upp på vinden. Kanske har du haft en fantastisk säsong med mängder av bra ronder och svär över sanningen att Sverige bara tillåter sjyst golf halva året. Eller så är du så tacksam att du slipper se skiten tills mitten av april.

Oavsett vilket tror jag faktiskt att vi alla mår bra av en paus från spelet för att verkligen hitta hungern igen. Att spela hela tiden funkar bara ett tag, till slut bränner du ut dig. Se på många av koreanskorna på touren, de spelar och tränar jämt, jämt, jämt.

Visst, de blir duktiga men hur många av dem spelar längre än till 30–32 års ålder? Det är mycket skador på ryggar och handleder där.

Det håller inte i längden.
Kroppen behöver en paus från den konstiga rörelse vi kallar golfsving.

GUSTAFSON: Golfens skilsmässor

I många år avslutade jag min tävlingssäsong i Dubai runt Lucia och åkte hem till Sverige för att fira jul. Det var väldigt skönt att komma hem till kylan för jag visste att klubborna skulle stanna i resefodralet utan att det dåliga samvetet skulle göra sig påmint. Jag hade oftast ett tävlingsuppehåll på två månader där jag inte rörde klubborna under de första två, tre veckorna när jag var i Sverige. Däremot försökte jag köra på bra på gymmet under tiden. Det är nu man kan bygga styrka och verkligen har möjlighet att pressa på lite extra. Sen ska man givetvis underhålla det under tävlingsveckorna också men det hade jag alltid svårt för. Gå dit och dra i gummiband var inte min grej. Det är lite mer allt eller inget med mig och ute på touren blev det mest inget. Träningsvärk på vintern är välkommet men inte under tävling. 

Faktiskt var det flera vintrar som jag jobbade hårt i gymmet och när jag träffade min golftränare igen hade svingen blivit bättre utan en enda timme på rangen. Vill du förbättra din golf under vintern, sök upp en fystränare som kan golf. Eller ännu bättre, en golftränare som kan fys.

Många proffs idag har fystränare som jobbar hand i hand med deras tekniktränare, vilket är väldigt viktigt. De kan tillsammans se vilka svagheter du har och hur du kan förbättra din golfsving utan att ens röra en klubba. Det är ofta din styrka (läs svaghet) och/eller rörlighet som begränsar dig. Du kan stå och slå bollar på rangen tills händerna blöder men om inte din kropp kan, så hjälper inte all träningsvilja i världen.

GUSTAFSON: Kärleken till en grön ö


Text: Sophie Gustafson • 2017-12-20
ArtiklarKrönikaSophie Gustafson
Rulla till toppen