Ian Poulter och Rory McIlroy under Ryder Cup 2021. Nu saknas Poulter, Westwood, Stenson och Garcia i det europeiska laget för första gången på mycket länge Foto: Getty Images

McIlroy: ”Tror att de saknar detta mer än vi saknar dem”

Brooks Koepka enda LIV-spelaren i årets Ryder Cup.

Text: Martin Strömberg • 2023-09-28 Uppdaterad 2023-10-03

Det är ett till stora delar nytt europeiskt lag som möter USA den här veckan på Marco Simone. Det finns ingen Ian Poulter, Lee Westwood, Sergio Garcia eller Henrik Stenson på plats, alla har valt att lämna DP World Tour för LIV Golf. Nordirländaren Rory McIlroy träffade pressen på onsdagen och han medgav att det känns annorlunda det här året och att vissa spelare saknas.

– Det känns konstigt att de inte är här. Men jag tror att den här veckan kommer de att verkligen känna konsekvenserna och jag tror att de saknar att vara här mer än vi saknar dem. Det är resultatet av deras val som gör att de inte är här och det är tufft.

Istället har kapten Luke Donald fyra spännande rookies i laget. Svenske Ludvig Åberg, danske Nicolai Høigaard, Sepp Straka från Österrike och Robert MacIntyre från Skottland. Det europeiska laget med Luke Donald vid rodret gjorde en resa till Marco Simone tidigare i september för att lära känna banan och för att bygga upp lagkänslan, något som man inte vanligtvis har gjort tidigare upplagor.

– Jag tror att det var otroligt värdefullt och förstår inte varför vi inte gjort det tidigare. Vi lärde oss banan och spenderade en hel del tid tillsammans även vid sidan av där vi berättade om våra liv och hur vi hamnat i den här gruppen. Jag fick nya insikter om människor som jag trodde att jag redan kände väl och Luke har verkligen byggt på de känslomässiga värdena den här resan och det känns som att alla är med på tåget. Alla vet att vi har en liten övergångsperiod i laget nu med Nicolai, Ludvig och Bob (MacIntyre) men det är framtidens europeiska Ryder Cup-stomme som är här.

Den enda LIV-spelaren som lyckats ta sig in i veckans Ryder Cup, amerikanen Brooks Koepka, som vann PGA Championship i somras, fick frågan på sin presskonferens om han tycker att LIV-spelarna hade en rättvis möjlighet att ta sig in i årets Ryder Cup. Han svarade på typiskt Koepka-vis.

– Det är ju inte jag som skapar reglerna men alla hade möjligheten att ta sig hit, jag är ju här. Spela bättre golf är alltid svaret på den typen av frågor.

Det är svårt att veta vad som kommer att hända i världsgolfen den närmaste tiden och McIlroy utesluter dock inte att flera av LIV-spelarna kommer att vara delaktiga i Ryder Cup framöver.

– Golfvärlden är mer dynamisk och oförutsägbar nu än tidigare och framtiden får utvisa om de kan bli en del av Ryder Cup igen. Jag har alltid trott att just den här veckan blir punkten då de verkligen får känna av konsekvenserna av sina val.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-28
TournyttBrooks KoepkaMarco Simone GCRory McIlroyRyder Cup 2023Tournytt
Rulla till toppen