Världsettan bland amatörer, Ingrid Lindblad, peggar upp i veckans Individuella EM på Tegelberga GK Foto: Göran Söderqvist

Svenska världsettan till EM på Tegelberga

Tjugo svenska spelare på plats för Europamästerskapet på hemmaplan.

Text: Svensk Golf • 2023-07-25 Uppdaterad 2023-07-25

Ingrid Lindblad från Ringenäs Golfklubb är topprankad på World Amateur Golf Ranking (WAGR). Lindblad är en av hela 20 svenskor som under torsdagen inleder individuella EM på Tegelberga Golfklubb.

Startfältet består av 144 spelare från Europa och världen då EM är ett öppet mästerskap. Hela 30 nationer är representerade däribland USA och Barbados.

– Det har varit två långa veckor med mycket golf innan EM. Det skall bli kul och banan är uppsatt ganska tuff skulle jag säga, den är lång. Det är inga par-femmor som är eagle-gimmies. Den som slår bollen bra och puttar bra är den som kommer att vinna denna vecka, säger Ingrid Lindblad.

Detta är första gången som Tegelberga Golfklubb står värd för ett Europamästerskap, men långt ifrån första gången som klubben är värd för tävling på hög nivå. Sedan 2018 har damproffsen årligen besökt Tegelberga. Tävlingsbanan vid EM är 5713 meter med par 71. Den spelas enligt arkitekt Peter Chamberlain originalsträckning vilket inte är den stäckning som spelas normalt.

Det var här som Maja Stark tog sin första professionella seger när hon 2021 spelade hem PGA Championship. Och i fjol var det Landeryds Meja Örtengren som segrade, hon finns även med i veckans tävling.

Segraren av individuella EM ges också en plats i majorn AIG Women´s Open.

Sex svenskor är rankade topp-50 på WAGR:

1. Ingrid Lindblad, Ringenäs GK

Segrade vid individuella EM 2021. Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM.

12. Meja Örtengren, Landeryds GK

Seger i PGA Championship på LET Access Series 2022 på just Tegelberga. Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM och den spelare som där slutade i topp individuellt. Var med i det europeiska segerlaget vid Junior Solheim Cup 2021.

21. Andrea Lignell, Hills GK

Spelade ledarboll när Augusta National Women´s Amateur avgjordes i år och slutade 3:a. Slog i den vinnande putten och avgjorde collegemästerskapet 2021 för sitt lag Ole Miss.

32. Kajsa Arwefjäll, Tranås GK

Slutade tidigare i år 2:a vid Västerås Open på LET Access Series. En seger på LET Access Series i GolfUppsala Open.

43. Louise Rydqvist, Värnamo GK

Slutade tvåa i The Women’s Amateur Championship 2022. Var del av det svenska lag som 2022 segrade i Lag-VM.

48. Nora Sundberg, Stockholms GK

Seger i Spanska öppna tidigare i år. Var med i det europeiska segerlaget vid Junior Solheim Cup 2021.

Övriga svenskor i startfältet: Matilda Björkman, Kumla GK, Nathalie Borg, Ringenäs GK, Louisa Carlbom, Gräppås GK, Sara Ericsson, Lidingö GK, Edit Hertzman, Gävle GK, Amanda Linnér, Hills GK, Elin Pudas Remler, Delsjö GK, Moa Stridh, Lidköpings GK, Nora Sundberg, Stockholms GK, Filippa Sundquist, Kungsbacka GK, Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK, Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK, Lovisa Gunnar, Landeryds GK, Havanna Torstensson, Halmstad GK, Josefin Widal, Ringenäs GK.


Text: Svensk Golf • 2023-07-25
TournyttAndrea LignellEMIngrid LindbladKajsa ArwefjällLouise RydqvistMeja ÖrtengrenNora SundbergTournytt
Rulla till toppen