Ludvig Åberg slutade delad fyra i John Deere Classic efter en fin 63-rond sista dagen // Foto: Getty Images

Personbästa för Åberg efter 63-rond

Svensken var tre slag bakom Straka efter kanonrond.

Text: Martin Strömberg • 2023-07-10 Uppdaterad 2023-07-10

Efter lördagens rond på par hade Ludvig Åberg sex slag upp till ledningen inför fjärde och sista speldagen av John Deere Classic. Svensken vann dock snabbt mark på ledartavlan genom en eagle på andra hålet samt två efterföljande birdies. Åberg fortsatte sedan att jaga in slag och kunde flåsa ledaren i nacken från andraplatsen under stora delar av rundan. Den avslutande 63:an (-8) innebar ett starkt avancemang i fältet för 23-åringen, som slutade 18 under par på en delad fjärdeplats, tre slag bakom segraren Sepp Straka. Nytt snyggt personbästa för Åberg efter blott en månad på världens främsta herrtour.

– Jag hade kul därute och slog bollen bra. Den största skillnaden var puttningen, idag räddade jag mig när jag behövde och det höll uppe momentumet i ronden, förklarade Åberg efteråt.

Åberg har sedan han blev proffs för en dryg månad sedan haft resultatraden 25-24-40-4 och han medger att det var skönt att få med sig en topplacering efter några tävlingar, då han vid flera tillfällen varit långt uppe men fallit ifrån något under helgen. Han tvåputtade sista hålet från långt håll där en svettig parputt på runt tre meter kallt rullades i.

– Ja, det är alltid skönare att avsluta en tävling bra. Lunchen kommer definitivt att smaka bättre nu.

Bara österrikaren Sepp Straka, 30, hade en bättre runda på söndagen med 62 slag. Straka hade en möjlig 59-rond inom räckhåll inför de avslutande hålen, men lyckades inte peta i den birdie som krävdes på hål 17. På sista hålet blev hans draw mot flaggan något för stark vilket resulterade i ett kostsamt vattenbesök. Andraplatsen delades av amerikanerna Brendon Todd och Alex Smalley, som slutade 19 under par, ett före Åberg.

I början av juni debuterade Ludvig Åberg som proffs. Nu räknas han som en möjlig aspirant för en Ryder Cup-plats i höst.

63-rundan och den delade fjärdeplatsen är därmed hans bästa någonsin under hans korta sejour på PGA-touren.

– Jag tror att nästa gång jag är i den här situationen kommer det att bli lite lättare, säger Åberg och fortsätter:

– Jag kände att jag hanterade det bra i dag.

Härnäst väntar en flygresa till Europa och spel i Scottish Open där Åberg hoppas kunna spela sig in i The Open veckan därpå.

– Det vore otroligt. Jag har vuxit upp och tittat på The Open och i mina ögon är det en av de absolut största tävlingarna. Allt jag kan göra är att försöka svinga bra, förbereda mig ordentligt och se vart det tar mig.

Jonas Blixt slutade på delad 17:e plats efter en avslutande rond på 70 slag.


Text: Martin Strömberg • 2023-07-10
TournyttAlex SmalleyBrendon ToddJohn Deere ClassicJonas BlixtLudvig ÅbergPGA TourSepp StrakaTournytt
Rulla till toppen