Simon Forsström dominerade kvalskolan på Infinitum i Spanien. Så vann han också – och spelar kommande säsong på DP World Tour. Bild: Getty Images

Kvalskolan

Fyra kvalsvenskar klara för DP World Tour

Simon Forsström höll hela vägen. Vann finalkvalet.

Text: Bo Hansson • 2022-11-16 Uppdaterad 2022-11-17

Simon Forsström, som spelat mycket bra hela veckan, ledde inför den sjätte och sista dagen av finalkvalet till DP World Tour på Infinitum i Spanien.
Med sina 26 under par var han två slag före engelsmannen Daniel Brown och ner till 25:e platsen var det elva slag.
De 25 bästa plus delningar skulle få ett kort till DPWT nästa säsong och gränsen för det låg vid – 15 inför den sista ronden. Det skulle egentligen krävas en smärre katastrof för att Forsström skulle missa.
Även Tobias Edén låg på rätt sida kortet (–18), precis som Niklas Lemke med sina –17. Jens Fahrbring hade också chansen. Han var två slag utanför ett kort när onsdagen började.
Alla fyra höll nerverna i styr – och knep ett kort.

Simon Forsström, som kom till finalkvalet från tourfinalen på Challenge Tour, har dominerat under de sex ronderna och 108 spelade hålen på Infinitum.
Han har legat i topp sedan början av veckan – och hållit sig kvar där. Forsström hade serien 66–69–65–65–66 inför onsdagens avgörande och fortsatte i samma stil ända in i kaklet.
Simon Forsström gjorde fyra birdies, en bogey och resten par, kom in på 68 slag och landade totalt på –29.
Därmed vann han hela kvalet, två slag före italienaren David Ravetto, och kliver nu upp på DP World Tour. Han har visserligen spelat nio tävlingar där tidigare men nu tillhör han touren för första gången i karriären.
En dröm har blivit sann för den 33-årige AIK:aren som varit proffs sedan 2009.
– Det känns fantastiskt. Det var tufft i dag eftersom det har varit en så lång vecka och jag blev nervös, särskilt när det började blåsa mer. Jag har slagit bollen så bra hela veckan och nu behöver jag ta mitt spel till nästa nivå på på DP World Tour. Den här vinsten är så viktig för min karriär, sa Simon Forsström till DPWT efteråt


Tobias Edén, som började tung första dagen med en 76:a men efter det har radat upp ronder under par, bland annat en 61:a den tredje dagen, avslutade stabilt med en 69:a (–21 totalt) och landade till slut på en ensam elfteplats.
Tobias Edén, vars bästa resultat i karriären är en tolfteplats i Dormy Open (Österåker) på Challengetouren i år, tog sig igenom alla tre kvalstegen och kliver nu också in som debutant på DPWT.


Jens Fahrbring gjorde vad som krävdes. Han var fyra under efter sju spelade hål och höll sedan ihop spelet in i mål. 38-årige Fahrbring slutade fem under par (66 slag), tog sig till –18 totalt och klättrade till en delad 19:e plats.
Kortet klart.

Niklas Lemke kom in på par för dagen vilket räckte till –17 totalt och en delad 23:e plats. En placering han delade med sex spelare. Där drogs också gränsen för kortet – som 28 spelare klarade.
På håret för Lemke men han kan fortsätta att spela på DP World Tour även nästa år.

Säsongen 2023 börjar redan nästa vecka, med Joburg Open i Sydafrika (24–27 november).

Noterbart: Italienaren Renato Paratore slutade 118 på Race to Dubai-rankingen. 117 spelare fick behålla kortet. Nu fick 28 spelare ett kort till nästa säsong. Paratore slutade 29:a.

Här är samtliga 28 som spelade till sig ett DPWT-kort:
(klicka på bilden för fullständigt resultat)


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-16
TournyttDP World TourJens FahrbringKvalskolanNiklas LemkeSimon ForsströmTobias EdénTournytt
Rulla till toppen