Jens Dantorps namn finns återigen med högt upp på ledartavlan. Foto: Getty Images

Toursvepet – Dantorp fortsätter att leverera

Så här har svenskarna startat veckans hetaste tourtävlingar.

Text: Svensk Golf • 2022-07-29 Uppdaterad 2022-07-29

Här hittar du veckans ledartavlor


Ladies European Tour/LPGA Tour. 

Nästa vecka är det dags för årets sista majortävling – AIG Women’s Open på Muirfield. Regerande mästarinnan Anna Nordqvist tillsammans med sina landsmaninnor genrepar den här veckan i Women’s Scottish Open. Nordqvist och Madelene Sagström har inlett bäst men någon sprudlande svenskstart blev det inte på Dundonald Links. 

Nordqvist och Sagström är delad 32:a efter 70 slag två under par första ronden. Som vanligt spelade Nordqvist stabilt tee till green och noterades endast för en bogey. Att det inte blev fler birdies berodde på puttningen. 
– Jag slog bollen otroligt bra idag, men det var tufft på greenerna. Där missade jag åtta puttar innanför tio feet, vad blir det – två och en halv meter. Så det var en tuff dag på greenerna. Överlag så tror jag att jag bara missade en green. Det är väl allt man kan önska sig och förhoppningsvis kan jag sätta några fler puttar i morgon, säger Anna Nordqvist till Svenska Golfförbundets Göran Söderqvist som är på plats i Skottland.

För Madelene Sagström var det vädret som gjorde att scoren inte blev bättre.
– Det gick bra tills det började regna. Jag har spelat ganska bra, tappade lite rytm när ösregnet kom. Men överlag helt okej, ganska nöjd, säger Sagström. 

Leder gör sydkoreanskan Hye-Jin Choi på åtta under par, sex slag bättre än de bästa svenskorna. 


DP World Tour.

Han leder Challenge Tour-rankingen Road to Mallorca efter en seger, två tredjeplatser och ytterligare tre topp 10-placeringar. Han kom åtta i förra veckans DPWT-tävling Cazoo Classic. Och han har inlett Hero Open strålande.
Jens Dantorp är i väldigt bra form och visade det första dagen på Fairmont St Andrews med nio birdies, åtta par och en bogey. Det blev ett signerat scorekort på 64 slag, åtta under par. Han är ett slag bakom ledande amerikanen Sean Crocker.
Om den fina formen håller i sig kommer vi få se Dantorp spela permanent på DP World Tour. Om ställningen står sig tar han sig upp till 118:e plats på DP World Tour Rankings.
Albin Bergström och Anton Karlsson har också startat bra. De gick bägge runt på 67 slag, fem under par, och delar 23:e plats. Amatören David Lundgren är ett slag bakom dem på delad 37:e. 


PGA Tour. 

Henrik Norlander är i behov av många FedExCup-poäng för att ta sig till slutspelstävlingarna. Han har inlett jakten lovande genom 67 slag, fem under par, under första ronden av Rocket Mortgage Classic. Det räcker till en delad 8:e plats för 35-åringen som inför tävlingen är 150:e på FedExCup-listan – topp 125 tar sig till första slutspelstävlingen – FedEx St. Jude Championship (11–14 augusti). Om ställningen står sig tar sig Norlander till plats 141. 

David Lingmerth gick ett under par första varvet och är delad 79:a. Han behöver med största sannolikhet en bättre score på fredagen om det ska bli fortsatt spel i helgen. 

Leder gör förra veckans vinnare Tony Finau tillsammans med Taylor Pendrith. De är båda åtta under par, två slag före en kvintett spelare. 


Challenge Tour.

The K Club står värd för Irish Challenge och efter 18 spelade hål Robin Petersson bäste svensk. Förra veckan slutade han delad trea i DPWT-tävlingen Cazoo Classic. Han gick på 69 slag, tre under par, första ronden och är delad 25:a, fem slag bakom ledande Joel Girrbach. Text: Svensk Golf • 2022-07-29
TournyttAnna NordqvistJens DantorpMadelene SagströmTournyttToursvepet
Rulla till toppen