Ian Poulter är inte rädd för att visa känslor under Ryder Cup // Foto: Getty Images

Ryder Cup

Poulter: ”Jag har säkert retat upp många”

Rutinerade engelsmannen är redo för ännu en stentuff Ryder Cup-vecka på bortaplan.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-23 Uppdaterad 2021-09-23

På fredag drar den 43:e upplagan av Ryder Cup igång på Whistling Straits utanför Sheboygan norr om Milwaukee.

Ännu en gång är det europeiska laget kraftigt nederlagstippat mot en stjärnspäckat och på pappret betydligt starkare amerikanskt lag. Som om inte det vore nog kommer åskådarna att vara till 99 procent amerikaner på grund av reserestriktionerna under pandemin.

– Jag har sett några europeiska fans men det är inte många. Jag måstre dock säga att den amerikanska publiken har varit fantastiskt så här långt och bara önskat lycka till, så har det inte alltid varit. Men det ökar känslan av att vara underdogs och om vi skulle lyckas vinna den här veckan så skulle det vara en speciell bedrift helt klart, säger engelsmannen Ian Poulter.

Läs mer: Allt om Ryder Cup 2021

Alla vet vilken betydelse Poulter har haft för de framgångar som Europa haft i Ryder Cup de senaste upplagorna. Man har vunnit nio av de tolv senaste Ryder Cup. Poulter har spelat sex upplagor och varit på den segrande sidan fem av dem. Två av segrarna har tagits på amerikanska mark och den enda förlusten för Poulters del var 2008 på Valhalla då han spelade bra för egen del men laget föll med 16.5 mot 11.5.

– Det var bedrövligt. Trots att jag tror att jag tog fyra poäng under veckan betydde det ingenting. Jag hade hellre förlorat allt och vunnit själva matchen och blir det så den här veckan så är det helt ok för mig.

Poulter har ett fantastiskt facit i Ryder Cup, framförallt i singelspelet där han har fem segrar och en delning på sina sex starter. Han är dessutom aldrig sen att visa sin känslor under och efter matcherna.

– Jag har säkert retat upp många. Jag menar, det är aldrig roligt att förlora en match i Ryder och jag har bra statistik. Men det är kul att sätta puttar och vinna matcher och jag kommer aldrig att be om ursäkt för det, det är vad matchspel handlar om.

Läs mer: Se Europas peppfilm inför Ryder Cup

Det har också talats mycket om att banan Whistling Straits är uppsatt för att passa de mer långtslående amerikanska spelarna. Något som Poulter håller med om.

– Jag är inte typen som sitter och analyserar om Bryson kommer att ligga 100 meter framför mig och vilken betydelse det har. Men totalt sett så kommer USA:s lag att slå lite längre än oss och på en del hål kommer det att vara en fördel. Men samtidigt om man börjar läcka lite slag och missar så kommer det att kosta. Här kan man missa green med tre decimeter och ligga snudd på ospelbar medan en miss på fem meter kan ligga perfekt, det är lite slumpartat och strategin kommer att bli intressant och viktig den här veckan.

Samtidigt menar Poulter att det är omöjligt att spela alltför defensiv golf under en Ryder Cup-vecka.

– I slagspelstävlingar är det mer konsekvenstänkande som ”vad händer om jag missar här och var ska jag missa” medan i Ryder Cup är det enklare, det är som att spela sista nio i en stor tävling i varenda match och mer målinriktat vilket passar min hjärna ganska bra. Man kan inte tro att man ska vinna ett hål på par utan måste spela aggressiv målgolf, man behöver birdies för att vinna eller till och med dela hål.


Text: Martin Strömberg • 2021-09-23
TournyttIan PoulterRyder CupTournyttWhistling Straits
Rulla till toppen