Maja Stark vann Creekhouse Ladies Open. Foto: Göran Söderqvist

Creekhouse Ladies Open

Stark vann Creekhouse Ladies Open – ”Betyder så himla mycket”

ÅHUS. Maja Stark lyckades vinna Creekhouse Ladies Open efter en alldeles lysande avslutningsrond. Trots nerver redan vid 04.10 på morgonen.

Text: Jesper Johansson • 2021-09-05 Uppdaterad 2021-09-05

I sin fjärde proffsstart lyckades Maja Stark ta sin andra proffsseger. Den här gången på Ladies European Tour, Europas främsta golftour.

Svenskan inledde söndagen med en tre slag stor ledning ner till thailändska Atthaya Thitikul och ytterligare ett slag före svenska Linn Grant. Redan efter det första hålet var ledningen utökad med en birdie. En bogey på hål 2 följdes upp med en tio centimeter lång birdieputt på trean.
Därifrån stabiliserades det hela och Maja Stark lyckades ta hem tävlingen med ett närmast fläckfritt spel. Enda stora missen kom på hål nio, där hon pullade sin driver out-of-bounds. Det följde hon dock upp med att skicka andra bollen 40 centimeter från hål för att därmed göra en enkel bogey.
– Enda tabben kom på hål nio. Jag har inte slagit en så dålig drive på flera veckor men i övrigt var det väldigt stabilt. Det enda jag tänkte där på tee var att jag inte fick slå en pull och så kom det alldeles för mycket in i huvudet och så slog jag en tunn klack åt helvete redan från början, sa en överlycklig Maja Stark efter ronden, segertalet och champagneduschen.
– Så nervös som jag var inför det inspelet på nian… Jag var nervös hela dagen och hade puls redan när jag vaknade vid 04.10. Jag var nervös hela vägen, kanske minst på hål 18 då jag kände att jag inte kunde slå en wedge så dåligt. När jag slog upp den på green kändes det ganska klart i alla fall.

För Maja Stark innebär segern en rejäl prissumma, spelrättighet på Ladies European Tour och därmed en tidig trygghet i sin professionella karriär. Med stora tävlingar framöver och potentiellt dyra missar kommer en segercheck från Ladies European Tour väl till pass.
– Det här betyder så himla mycket, att inte behöva känna samma ekonomiska press. Jättemycket verkligen.

Du har spelat fyra proffstävlingar och vunnit två. Vad tänker du kring det?
Det ger mig ju mer självförtroende. Jag tänker fortfarande alldeles för mycket på vad som kan bli bättre, men det är klart jag är nöjd med detta.

Efter torsdagens varv, då Maja Stark gick på par, var stjärnskottet allt annat än nöjd med sitt spel. Simpla misstag och dålig puttning var då problemet. Samtidigt berättade hon för Svensk Golf att hon kämpade lite med det mentala. Eller i alla fall med känslan av att vara bra nog. Då sa Maja Stark att hon är likgiltig vid segrar och frustrerad då hon förlorar.
Den självklara frågan efter att till slut ha dominerat på vackra Kristianstads Golfklubb var därmed: “Är du glad nu?”
– Jag är glad! Den här vinsten betyder lite mer än alla andra hittills kan jag säga.

Hur ska du fira segern?
– Jag ska på släktmiddag. Det var bestämt sedan länge. Morfar fyllde 85 för ett par dagar sedan så nu ska jag fira.

Kommer ni ha något att prata om?
– Jag hoppas vi inte pratar om det här, då kommer jag att somna.

Tvåa i tävlingen blev Linn Grant. De båda svenskorna är båda precis i starten av sina proffskarriärer och de båda spelar enastående golf. Linn Grant slutade delad tvåa förra veckan och följde nu alltså upp det med en andraplats. Det faller sig därmed naturligt att para ihop de båda framtida världsstjärnorna. Inget problem för Maja Stark, som menar att hon spelar bättre golf tack vare sin goda vän Linn Grant.
– Hon betyder jättemycket. Det var så kul att spela med henne sista två dagarna. Att få se hur hon gör – och så kan man ha kul också. Vi snackar om allt möjligt. Hon får mig också att tagga till. I början på sista nio spelade hon riktigt bra och då började jag bli ännu mer nervös.

Efter kvällens släktmiddag väntar sju lediga dagar. Därefter planerar Maja Stark att bege sig till Frankrike för att åter spela på LET. Därifrån bär det vidare mot USA för kvalet till LPGA Tour. Hon kommer in i den andra rundan och hoppas ta sig vidare hela vägen ut på den största touren.
Med tanke på hur fint hon spelat under sina inledande proffstävlingar är det svårt att se hur något ska kunna stoppa henne.


Text: Jesper Johansson • 2021-09-05
TournyttCreekhouse Ladies OpenLadies European TourLinn GrantMaja Stark
Scroll to Top