Tidigare bar Rory Sabbatini alltid stråhatt när han spelade. Den är nu ersatt med en traditionell keps. Här spelar han in på OS-banan utanför Tokyo. BIld: Getty Images

OS Tokyo

Sabbatini bytte land och fick en OS-plats

Giftermål och ny nationalitet. Veteranen Rory Sabbatini tog en udda väg till Tokyo.

Text: Bo Steffensen • 2021-07-28

Han är född Sydafrika, bor i södra Florida men representerar nu Slovakien i OS.
Rory Sabbatini bytte nämligen nationalitet 2018 i samband med att han gifte sig med slovakiskan Martina Stofanikova.
Enligt golf.com fanns det flera skäl till det, bland annat en chans att få vara med i ett OS.
Stofanikovas kusin, Rastislav Antal, var då vicepresident i det slovakiska golfförbundet. Han är nu relativt nyvald president.
Antal såg en möjlighet i Sabbatini. Hans namn skulle kunna hjälpa till att höja intresset för golf i Slovakien, ett land med 26 banor och knappt 10 000 registrerade spelare. Om en profilerad spelare som Sabbatini kunde synas på TV och i andra medier skulle slovakerna förstå att golf är en sport för alla och inte en promenad för några utvalda.
Om  Sabbatini bytte nationalitet skulle Slovakien dessutom kunna få med en spelare i OS – en bonus för båda landet och Sabbatini själv. Som Sydafrikan kunde han ju inte längre konkurrera om en OS-plats.

LÄS MER: Allt om OS-golfen

LÄS MER: TV – så sänds OS-golfen

LÄS MER: Matsuyama har hela Japan på sina axlar

NATIONSBYTET gav upphov till en hel del kritiska röster om Sabbatinis plötsliga lojalitet till Slovakien. I början av 2019 gick han därför ut och dementerade att han bytt nationalitet enbart för att få spela OS-golf.
”Beslutet fattades för att stödja min fru och min styvson och för att öka intresset för golf i Slovakien. Jag visste inte ens att jag var berättigad till en plats”, sa Sabbatini då.

NU ÄR 45-åringen, som blev proffs 1998 och är den äldste spelaren i OS-startfältet, på plats i Tokyo. Han kanske inte tillhör medaljfavoriterna men Rory Sabbatini var en gång rankad åtta i världen (februari 2008) och har tagit sex segrar på PGA-touren, varav den senaste var Honda Classic 2011.
Så han vet hur man vinner en tävling.
En ”förmildrande omständighet” i sammanhanget är kanske att han inte har snott en OS-plats framför näsan på någon annan slovakisk spelare. Näst högste rankade slovak är Petr Valasek. Han är 848 i världen. Det räcker inte på långa vägar till en plats bland de 60 i Tokyo.

Rory Sabbatini och frun Martina är installerade i Tokyo.

Text: Bo Steffensen • 2021-07-28
TournyttOS TokyoRory SabbatiniTournytt
Scroll to Top