Hideki Matsuyama har inte tävlat sedan han testade postivt för covid 19 i början av juli. Bild: Getty Images

OS Tokyo

Matsuyama har hela Japan på sina axlar

Mastersvinnaren Hideki Matsuyama är en hjälte och förebild i Japan. Nu ”kräver” nationen ett OS-guld på hemmaplan.

Text: Bo Steffensen • 2021-07-28 Uppdaterad 2021-07-29

När Hideki Matsuyama vann Masters i april blev han den förste japanske herrspelare att vinna en majortitel. Ja, till och med den förste asiatiske spelaren.
Japan är ett golftokigt land och den tillbakadragne Matsuyama, som även utan Masterstiteln hade ett uppbåd av japanska journalister runt sig på varje tävling, är nu för alltid upphöjd till en hjälte – med allt vad det innebär av ytterligare bevakning och uppmärksamhet.
Natten till torsdag svensk tid börjar herrarnas OS-turnering på Kasumigaseki Country Club nordväst om Tokyo.
Det kommer inte att vara någon publik ute på banan men Matusyama vet att han har en hel nations förväntningar på sina axlar.
Skulle Hideki Matsuyama toppa Masterstitel med ett OS-guld på hemmaplan får han sannolikt kejsarstatus i Japan.

FÖRBEREDELSERNA kunde varit bättre. I början av juli var Hideki Matsuyama tvungen att dra sig ur Rocket Mortgage Classic på PGA-touren efter det att han testat positivt för covid 19. Det innebar också att han missade British Open. OS-tävlingen blir den första sedan han gick in i karantän.
Han säger att han är trött när han kommer hem till hotellet efter träningen på banan, att han inte vet hur bra hans fysiska status kommer att stå sig men att han ska kompensera det med strak mentalitet.
På tisdagen mötte Matsuyama pressen i Tokyo.
– För tre veckor sedan testade jag positivt och jag var inte helt säker på att jag skulle kunna spela här. Så jag är väldigt glad över att vara här. Att få representera Japan och göra det på hemmaplan i ett olympiskt spel … Det här är sannolikt första och sista gången jag har möjlighet att göra det, sa Matsuyama.

TENNISSTJÄRNAN Naomi Osaka, som fick äran att tända den olympiska elden, har ett liknande tryck på sig. Hon drog sig ur franska öppna nyligen efter att först, med hänvisning till sin mentala hälsa, ha bojkottat presskonferenser och intervjuer under grand slam-turneringen.
Den japanska världstvåan blev utslagen i tredje omgången av den olympiska tennisturneringen och sa efteråt att en bidragande orsak till det var pressen hon har på sig .

KANADENSAREN Corey Conners kommer att gå i samma boll som Hideki Matsuyama de två första speldagarna.
– Han är förmodligen den spelare som har mest press på sig av alla. Det är helt enormt. Det han går igenom dagligen, oavsett om han är i USA eller här, är otroligt. Hatten av för att han kan spela som han gör med tanke på allt ljus som är på honom, säger Conners till Toronto Star.

LÄS MER: Allt om OS-golfen i Tokyo

LÄS MER: Banan där OS-slaget ska stå

SEGERN I Masters har redan fått effekt på golfandet i Japan. Ett OS-guld skulle få intresset att explodera tror Shigeki Maruyama, coach för det japanska OS-laget.
– Den ekonomiska effekten skulle bli enorm. Alla är stolta över vad han har åstadkommit och alla i Japan kommer att fortsätta ha höga förväntningar även om det är en tung last för honom att bära. Han gav oss en dröm. Japan är inne i en golfboom just nu och antalet juniorer som vill bli den näste Hideki kommer att öka. Det är helt klart, säger Maruyama till japantimes.co.jp.

29-ÅRIGE Hideki Matsuyama är rankad 20 i världen. Nyligen fick han frågan om vad han hade för mål i OS.
– Vinna guld. Det är mitt mål och jag kommer att göra mitt bästa för att uppnå det. Jag har tio, femton år kvar som aktiv och jag vill göra mitt bästa för att vara en bra förebild för alla barn och unga golfare där ute, svarade Matsuyama.

Hideki Matsuyama gick den första rundan på 69 slag, två under par. Han är D20, sex slag efter ledande österrikaren Sepp Straka.

LÄS MER: Herrarnas coach: ”Banan passar svenskarna”

LÄS MER: Hovland. ”Vi hatade varandra i början

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2021-07-28
TournyttHideki MatsuyamaJapanOS TokyoTournytt
Rulla till toppen