Kasumigaseki Country Club är redo för OS-golfen. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Herrarnas OS-coach: ”Banan passar svenskarna”

Swedish Golf Teams Ola Lindgren är på plats vid OS-banan i Tokyo och ger oss en inblick i vad som väntar Alex Norén och Henrik Norlander.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-27 Uppdaterad 2021-07-27

Natten mot torsdag går OS-debutanterna Alex Norén och Henrik Norlander ut på Kasumigaseki Country Club för att jaga medaljer i Tokyo.
Henrik Norlander startar första ronden klockan 00.52 svensk tid och spelar med colombianen Sebastian Munoz och dansken Joachim B Hansen. Alex Norén går ut klockan 02.47 svensk tid och får sällskap av Mackenzie Hughes, Kanada och Jazz Janewattananond, Thailand. 
60 spelare gör upp i slagspel över 72 hål, utan kvalgräns, fördelat på fyra 18-hålsronder. Norén rankas som 27:a i startfältet och Norlander 31:a.

Svenskarna anlände till Japan igår, måndag, och efter lite tid i OS-byn har de förflyttat sig till golfbanan som ligger 4,5 mil nordväst om Tokyo där de kommer bo under tävlingen. På plats finns även ett svenskt resursteam med Swedish Golf Teams herrcoach Ola Lindgren, förbundskapten Katarina Vangdal, sjukgymnasten KG Nissén och kocken Tom Forsberg.
Ola Lindgren har följt svenskarna under deras första förberedelser på plats och rapporterar att stämningen är på topp.
– OS skiljer sig mot en vanlig tävling när det gäller inresa, ackrediteringar, kläder med mera. Storleken på arrangemanget gör att allt tar tid, exempelvis vid flygplatsen. Samtidigt är det storleken och alla idrottare som gör det så mäktigt. Alex och Henrik tillbringade lite tid i OS-byn vid ankomsten och fick verkligen OS-känsla. Nu när vi är vid golfbanan funkar allt mer som en vanlig tävling, med skillnaden att det känns för oss alla att man spelar för sitt land. Alex och Henrik jobbar grymt bra tillsammans och hjälper varandra. Spelare, caddies och coacher känner att vi är ett lag, vilket gör det roligt och stimulerande, säger Ola Lindgren till Svensk Golf.

East Course på Kasumigaseki CC invigdes 1929 och är en av Japans bästa golfbanor. Inför OS har banan uppdaterats och vässats av arkitekten Tom Fazio för att passa dagens professionella golf och har dessutom varit stängd för spel sedan i maj. East Course, par 71, spelas 6 827 meter för herrarna.  

LÄS MER: Banan där OS-slaget ska stå

Ola Lindgren tycker att East Course är en bra layout som passar svenskarnas spel.
– Banan är riktigt bra med en kul blandning av långa hål och några korta. Det är stora undulerade greener där det gäller att prickskjuta mot rätt platå. Konditionen är extremt bra och när vi kom fanns det inte ett torvmärke på hela banan. Både Alex och Henrik gillar banan och den passar dem bra både längdmässigt och att precision med järn och wedgar kommer att vara nyckeln, säger Lindgren.

Vad tror du om deras chanser?
– I det här startfältet med 60 spelare kan 40 av dem vinna. Både Henrik och Alex har uppåtgående form och visat bra spel senaste tiden. Om någon eller båda får till spelet kan de definitivt vara med och slåss om alla medaljer, säger Ola Lindgren. 

LÄS MER: Svenskarnas starttider i OS

Ola Lindgren, coach herrar Swedish Golf Team. Foto: Göran Söderqvist

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-07-27
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderOla LindgrenOS TokyoSwedish Golf TeamTournytt
Rulla till toppen