Collin Morikawa har vunnit två majors på tolv månader. Men hur många fler kan han blicka fram emot tro? Foto: Getty Images

Redaktionen resonerar

Hur många majors kommer Collin Morikawa vinna?

Ja, hur många majortitlar har Collin Morikawa framför sig? Och vad tyckte vi om Royal St George's? Det diskuterar vi här.

Text: Svensk Golf • 2021-07-18 Uppdaterad 2021-07-19

2021 års Open Championship är avslutad. Vann gjorde Collin Morikawa, två slag före Jordan Spieth. Segern var 24-årige Morikawas andra i majorsammanhang, ihop med vinsten i PGA Championship i augusti förra året. En minst sagt imponerande start på amerikanens ännu unga majorkarriär. Här diskuterar vi hans framtidsutsikter och lite andra heta ämnen efter årets öppna mästerskap.

Mer läsning från The Open

Morikawa vinner The Open på första försöket

Segerreceptet: “Ätit burgare fyra dagar i rad”

Spieth tillbaka i världstoppen

Jon Rahm sätter punkt för urstarkt majorår

The Open till Nordirland 2025?

Svenskarna som lyfter Dustins drivar

Collin Morikawa vinner The Open i sin debut i mästerskapet och har nu vunnit 2 av sina 8 första majors – hur imponerande är det?

ERIC FRANZÉN, redaktionschef: Det är otroligt starkt. Jordan Spieth vann två av sina tio första, och det gick ju ganska okej för honom därefter… det kan helt klart skapa ett viktigt momentum vilket exempelvis manifesterats tydligt hos Brooks Koepka. Vi kan prata om Morikawas järnspel under resten av veckan men att lära sig att vinna, där de mäktiga räddningarna av par bör sorteras in, är en sådan otroligt viktig tillgång.

OSKAR ÅSGÅRD, chefredaktör: Ja, det är närmast förbluffande hur stark start han har på sin karriär. Så fort någon sätter rekord som delas med Tiger Woods (han och Morikawa är de enda två som vunnit PGA Championship och The Open innan 25-årsdagen) vet man att det handlar om något unikt. Det skulle gå att argumentera att Royal St George’s varken spelades stenhårt eller att spelarna utsattes för den vind som vi annars är vana vid i The Open och att det gjorde det lättare för en oerfaren linksspelare att vinna. Men nej, RSG är en äkta links och Morikawas sätt att ta sig runt där den här veckan imponerade djupt på mig.

24 år gammal och med två majors under bältet redan. Hur långt kan Morikawa gå, hur många majors kommer han att vinna?

OSKAR: Det här är alltid roligt att svara på direkt efter en imponerande seger. För just nu känns Collin Morikawas spel alldeles lysande i vilken major som helst. Han har haft två bra chanser att vinna i sina åtta majors hittills och tagit bägge. Ska man vara klok ska man komma ihåg att Rory McIlroy kändes betydligt mer oslagbar som 25-åring 2014 när han vann sin fjärde major på Valhalla och sedan dess har han kammat noll… men om jag ska sluta dansa runt frågan svarar jag: 6 majorsegrar.

ERIC: I dagens djupa tourvärld ställs den här frågan oftare och oftare om allt fler spelare. Så därför stannar jag vid fyra, vilket innebär att Morikawa dubblar sin skörd och lägger sig på samma nivå som Bobby Locke, Ernie Els… och Rory McIlroy. Alltså en exceptionell karriär som ytterst få spelare kommer att få uppleva.

OSKAR: Det som för mig talar starkast för att Morikawa kan vinna fler än fyra vore att hans järnspel är sensationellt bra. Under Tiger Woods storhetstid var det ju just den delen av hans spel som skapade störst separation mellan honom och resten. I år är Morikawa etta i strokes gained approach på PGA Tour och i snitt 1,502 slag bättre än fältet per varv. Tvåa på den listan är Paul Casey, som tjänar 0,907 slag in mot greenerna. Differensen mellan Morikawa och Casey (0,595 slag) är lika stor som den mellan Casey och Jason Kokrak på 55:e plats på samma lista. Backa bandet till 2006-2007 och du hittar den typ av separation mellan Woods och resten. Det sticker ut!
Plus den mindre mätbara förmågan att faktiskt klara av att stänga tävlingar när han har chansen att vinna i stora sammanhang.

ERIC: Absolut. Men det krävs exceptionella veckor på greenerna för honom. I snitt är Morikawa inte en glödhet puttare och ligger 172:a sett till strokes gained putting. Inte en total bromskloss om du har ett järnspel som Morikawa men ändå ett litet frågetecken som kan skava vid vissa tillfällen.

OSKAR: Visst, hans puttning idag var ju bortom otrolig. Hade Jon Rahm haft Morikawas puttning idag hade han skjutit 57, som sämst.

Jordan Spieth var den enda som verkligen utmanade och satte press på Morikawa. Vad säger ni om hans insats den här veckan?

OSKAR: Som den obotliga Jordan Spieth-fanboy jag är så var det lite kämpigt att se hur obegripligt dassigt han avslutade tredjeronden och sen hamnade på efterkälken direkt idag med två bogeys första sex hålen. Men som han avslutade. Jag tyckte att det var en ganska sömnig söndag fram till dess att Spieth gjorde eagle på sjuan och följde upp det med ytterligare fyra birdies mellan hål 9 och 14. Det faktum att han kunde vända sitt momentum på det viset och både slå slagen som krävdes och sänka puttarna sista tolv hålen skänkte en oerhörd tillförsikt om att han är tillbaka i världstoppen på riktigt och kommer att utmana om majors igen framöver.

ERIC: Ja. Få av den nuvarande erans spelare kan gräva lika djupt i bagen när de spelar links som Jordan Spieth. Bara det får mig att vilja hjula framför tv:n när han tar plats i tätstriden. Jordan Spieth gör golfen roligare. Punkt. Och därför känns det skönt att välkomna honom in bland de 20 främsta i världen igen.

OSKAR: Fasen, det behövs mer linksgolf på tourschemat. Precis som du är inne på blir det ju så förbannat mycket roligare att titta på än den vanliga PGA Tour-lunken, just hur det framhäver spelarna som verkligen har kreativitet i sitt spel, som behärskar mer än bara enformig punkt a till punkt b-golf. Och ja, majorgolf är alltid roligare med Spieth i täten. Kan vi spola fram klockan åtta månader till The Masters med Spieth i ledarboll på söndag, tack?

Apropå The Masters. I nuläget är ingen svensk spelare klar för The Masters i och med att Henrik Stensons femåriga The Open-exemption tagit slut nu. Det ser ut som att 2022 kan bli ett väldigt blekt blågult majorår på herrsidan?

ERIC: Tja, vad tar vi med oss från 2021? En delad 38:e plats i The Masters (Henrik Stenson) som bäst. Årets fyra herrmajors införlivar inte hopp på något sätt. Att gränser åter öppnas och fler får lättare att åka över och kvala till The Open under nästa år samt även får möjlighet att ge US Open en chans gör i alla fall rent teoretiskt att vi kan få in något nytt svenskt namn där, som kan se och lära. Om stjärnorna linjerar rätt.

OSKAR: Ja, om vi ska sia lite känns det som att vår bästa chans att få se svenskar i majors 2022 står till att Alex Norén kan närma sig topp-50 i världen, han är 86:a just nu och har ju bortsett från en missad kvalgräns den här veckan visad gryende form. Henrik Norlander har också i stunder haft ett bra 2021 på PGA Tour och kan han hitta in topp-100 i världen från sin nuvarande 135:e plats kommer vi åtminstone få se honom spela i PGA Championship. Men det vore gott att få in exempelvis Alexander Björk och Marcus Kinhult i några majors också.

Återigen snubblar Louis Oosthuizen på mållinjen i en major. Hans facit i majors sen PGA Championship förra året är d33-3-d23-d26-d2-2-d3. Kommer han någonsin få lyfta en majorpokal igen dock?

OSKAR: Nej, jag tror fasen inte det. Idag var han ju verkligen inte rätt på det och verkade närmast påverkad av situationen, för i 54 hål var han näst intill felfri den här veckan. Tidigare gånger har jag inte direkt upplevt honom som en chockare, bara att han inte verkar ha den där Morikawaförmågan att stänga tävlingar när chansen finns där. Med tanke på att han är 38 år och chanserna framåt rimligen lär bli färre säger jag nej. Även om hans spel bevisligen håller absolut toppklass måste det bildas lite ärrvävnad av att inte lyckas få till någon seger på alla de chanser han haft de senaste tio åren med sex andraplatser och två tredjeplatser sen segern på Old Course 2010.

ERIC: Precis just nu känns det långt borta. Men jag är naiv och vill tro att han har ytterligare en major i sig, även om de två senaste dagarna bjudit på missar som man inte direkt är van att se från honom. Inte minst med tanke på att han har ett spel som fungerar i alla fyra majors.  Fast den här kommer att svida extra hårt dessvärre, misstänker jag.

OSKAR: Bra poäng om att hans spel verkar passa i alla fyra majors. Det är ju ett ruskigt gott kvitto på att du är en väldigt mångfacetterad spelare när du behärskar såväl Augusta National som en gristuff US Open-bana. Eftersom han inte direkt är en kraftspelare kanske det trots allt är i The Open och på Augusta National som hans bästa chanser kommer att finnas de kommande åren.

Avslutningsvis, vad tyckte ni om Royal St George’s den här veckan, stärktes banans plats i The Open-rotationen?

ERIC: Jag tror faktiskt det. Tidigare år har den varit betydligt mer ifrågasatt. Banan har i stort sett mottagit positiva gillanden från de flesta som inte heter Brooks Koepka. Och just platsen i The Open-rotationen tycker jag att den fyller väl. Den liknar inte direkt någon av de andra banorna utan blir ett tillskott i sin truliga framtoning. Får man önska något så vore det en liten gnutta vind till. Men vem tusan ska belastas för att den brittiska brisen tog kompledigt?

OSKAR: Samtidigt upplevde jag den som ganska mycket mindre trulig i år än vad jag mindes den från tidigare upplagor här, åtminstone 2003 och 2011 som jag minns skapligt väl. Kanske var den bara lite för mjuk för min smak. Jag tyckte att det var lite för få bollar som hittade ner i fairwaybunkrar. Det häftiga med en links som spelas snabb är ju hur smala fairways blir i praktiken även om landningsytan mätt i meter kan vara bred, eftersom bollen studsar och rullar rejält och bunkrarnas relativa upptagningsområde växer.
Men absolut, jag vill ha den kvar i rotationen utan omsvep. Den fyller ett syfte och som du säger, R&A kan knappast lastas för bristen på vind i veckan.



Text: Svensk Golf • 2021-07-18
TournyttCollin MorikawaJordan SpiethThe OpenTournytt
Scroll to Top