Collin Morikawa fick lyfta The Claret Jug i sin första start i The Open. Foto: Getty Images

The Open

Morikawa vinner The Open på första försöket

På mindre än ett år har 24-årige Collin Morikawa vunnit två majors. Under söndagen visade han klass långt bortom sin ålder när han besegrade Jordan Spieth och Louis Oosthuizen.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-18 Uppdaterad 2021-07-19

Det var för fjärde dagen i följd tv-bilder av ett soldränkt Sandwich som kablades ut på våra skärmar. När vi tidigt under söndagens finalrondssändning fick se bilder på vattenskotrar som rusade fram över det lugna vattnet i Engelska kanalen förstod vi att det inte skulle vara någon vind att tala om.

Scoringförutsättningarna var med andra ord utmärkta.

Trots det utsattes trion i topp – Louis Oosthuizen, Collin Morikawa och Jordan Spieth – inte för något allvarligt hot från någon av de som jagade lägre ner på ledartavlan.

Fyrfaldige majorvinnaren Brooks Koepka var den som försökte, men från sitt utgångsläge tre under par när finalronden började, räckte hans attack inte långt trots en fin 65-rond, som kanske borde ha varit ytterligare ett par slag lägre sett till chanserna han gav sig själv.

Även Jon Rahm gjorde vad han kunde, men samma putter som för några veckor sen gav honom karriärens första majorseger i US Open på Torrey Pines ville inte samarbeta. Med vettig puttning kändes det som att spanjoren hade kunnat gå runt på 59 slag, så bra var spelet från tee till green.

Direkt från start syntes att ledande Louis Oosthuizen inte var bekväm i situationen. Sydafrikanens spel som sett så självklart ut i 54 hål var bortblåst. Närmast alla järnslag läckte till höger inledningsvis och ett cleanat bunkerslag på sjuan, par 5, som ledde till en dubbelbogey på det annars väldigt eagle- och birdievänliga par 5-hålet kostade honom dyrt.

Två över par efter sju hål och ny ledare var Collin Morikawa. Det var också här i mitten av ronden som 24-årige Morikawa kopplade ett grepp om The Claret Jug.

Amerikanen gjorde birdies på hål 7, 8 och 9 och hade vid ett tillfälle en treslagsledning.

Den som i slutändan skulle utmana honom var Jordan Spieth. Efter en svag inledning vände Spieths rond på sjuan. Då var han två över par, men med en eagle där gick han hål 7–14 sex under par.

Det tog Spieth till 13 under par totalt med fyra hål kvar att spela.

– Det är svårt att vara besviken när jag ett par över efter sex. Jag kunde egentligen inte ha gjort mer än vad jag gjorde därifrån och in. Jag är stolt över att ha gått sex under par sista tolv hålen och ha satt lite press på Collin, säger Jordan Spieth till pressen efter ronden.

Collin Morikawas järnspel har varit fullkomligt bländade under fyra dagar på Royal St George’s svingelgräs. Foto: Getty Images

Morikawa mästerlig i avgörande stunderna

Collin Morikawa var dock omutbar. En makalös parräddning efter att ha missat på fel sida om flaggan på det tionde, en turlig studs på hål 13 när hans inspel dansade farligt nära den vänstra greenbunkern men istället lämnade en sexmetersputt för birdie.

På 14, banans andra par 5-hål, gjorde han birdien som behövdes med hjälp av en sänkt putt från runt sex, sju meter. På 15 flörtade Morikawas drive först med den ena bunkern på högersidan och sen med nästa, men stannade mellan bägge. Därifrån visade Morikawa visserligen upp en oväntad spricka i den annars openetrerbara rustning som hans bländande järnspel utgör.

Andraslaget drogs en aning vänster, stannade i ruffen och lämnade ett lurigt tredjeslag. Men även den uppgiften löste den unge amerikanen med stor kyla och lämnade banans näst svåraste hål med en avgörande fyra i scorekortet.

Från sidlinjen sett såg Morikawa oerhört lugn och kontrollerad ut.

– Jag är glad att jag ser lugn ut för nerverna är definitivt där. Men du försöker att kanalisera nerverna till pepp och energi och det tar dig ifrån känslor av rädslag till en känsla av att “det här är något jag vill känna”. Du kan inte oroa dig över scoren, jag behövde bara bry mig om varje slag. Kan jag utföra varje slag till min fulla kapacitet blir frågan. På vissa slag gick det, andra inte och så går vi vidare, säger Collin Morikawa på presskonferensen.

När Spieth inte lyckades göra någon ytterligare birdie på slutet och kom in i klubbhuset på 13 under par, efter 66 slag sista ronden, var allt i Collin Morikawas händer.

Trots stundens storhet, att det var hans första Open Championship, åttonde majorstart i livet och utan mycket mer linksvana än förra veckans Scottish Open, var Morikawa felfri.

Par på 16, 17 och 18 när pressen var som störst gav en bogeyfri 66-rond och sammanlagt 15 under par.

– Scottish Open förra veckan var annorlunda från Royal St George’s den här veckan men det var fortfarande samma turf, samma svingelgräsfairways. Jag kände att om jag bara gjorde rätt ändringar (med utrustningen, läs mer här) så hade jag en chans att vinna den här veckan, säger Morikawa.
– Att ha The Claret Jug i min ägo i ett år, det gör mig exalterad.

Därmed blir Collin Morikawa den första spelare genom tiderna att ha vunnit i debuten i två olika majors. Bara Tiger Woods har tidigare lyckats med bedriften att vinna PGA Championship och The Open innan 25-årsdagen. Det är inget dåligt sällskap för Collin Morikawa att befinna sig i.

– Vid 24 års ålder är det så svårt att titta tillbaka på de två korta år jag varit proffs och utvärdera vad jag gjort, för jag vill göra mer. Jag älskar dessa ögonblick och vill lära mig själv att omfamna det lite mer, kanske ta några extra dagar och bara luta sig tillbaka och dricka lite ur den här, säger Morikawa och tittar på The Claret Jug.

Vad första drycken som fyller den ikoniska vinkaraffen blir?

– Jag vet inte. Det är JJ:s (Morikawas caddie) födelsedag, han får bestämma.

Klicka här för den slutliga ledartavlanText: Oskar Åsgård • 2021-07-18
TournyttCollin MorikawaJordan SpiethLouis OosthuizenThe OpenTournytt
Scroll to Top