Collin Morikawas spel var knivskarpt på fredagen. Särskilt med järnen var amerikanen fullkomligt briljant. Foto: Getty Images

The Open

Mästerlig Morikawa briljerar med nya klubbor

Att Collin Morikawa är en av världens bästa med järnen visste vi. På fredagen fick vi ett kvitto på precis hur bra han är när han tog ledningen i The Open.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-16 Uppdaterad 2021-07-16

Alla ni som följde fredagens sändning från The Open fick njuta av en högoktanig uppvisning i hur man slår järnslag, signerad Collin Morikawa.

Amerikanen har ända sedan han dök upp på touren för två år sen hyllats för sitt fenomenala järnspel. Det dröjde inte länge innan jämförelserna med Tiger Woods kom på tal, just avseende förmågan att slå järnslag, och Morikawa har redan kapitaliserat väl på sin styrka med fyra PGA Tour-titlar varav en majorseger.

Nu har han satt sig i position att vinna ytterligare en majortitel tack vare en bländande 64-rond, som tog honom upp till ensam ledning under fredagsförmiddagen.

Morikawa inledde med att slå upp ett utmärkt inspel redan på ettan och rullade i birdien. Därefter var det ingen flagga som stod undangömt i 24-åringens värld.

Birdies på hål 5, 8, 9, 11 och 12 tog honom till sex under par efter tolv spelade hål. Efter en briljant parräddning på 13 – efter att ha slagit ner sig i en fairwaybunker från tee, spelat ut och lagt upp den till dryga metern från 100 meter kvar med tredjeslaget – kom fredagens sjunde birdie på 14:e hålet.

Plötsligt var alla tiders majorrekord (62 slag, Branden Grace i The Open 2017) inom räckhåll på par 70-banan Royal St George’s.

– Jag hade ingen aning om vad banrekordet var. Jag kan inga sådana siffror. Jag försökte bara göra många birdies. Bogeyn på 15 idag var lite otajmad. Men sådant kommer hända, säger Collin Morikawa till pressen efter ronden.

Nya järnklubborna levererade direkt

Anmärkningsvärt med Morikawas två inledningsronder, 67-64, är att det är hans debut i The Open. Han är visserligen rankad fyra i världen och har vunnit en major (PGA Championship 2020). Men det här är hans första start i The Open.

– Jag skulle inte vara i den här positionen efter två ronder om jag inte hade spelat Scottish (Open) förra veckan. Jag har spelat på hårda banor. Jag har spelat tajtare, torrare banor förut. Men att ha svingelgräs på fairway och att bollen ligger lite annorlunda var viktigt att uppleva förra veckan, säger Morikawa.

Amerikanen slutade visserligen bara delad 71:e i Skottland, men fick fyra varv att komma in i känslan av att spela på linksturf. Inför den här veckan valde han till och med att byta ut vissa av sina järnklubbor.

Normalt har Morikawa TaylorMades P730-järn, av bladmodell, i bagen. Den här veckan bytte han ut järn 7–9 mot syskonmodellen P7MC istället.

– Jag bytte för att jag inte kunde hitta mitten på träffytan. Jag slog järnslag förra veckan som jag inte är van vid, trots att svingen kändes bra. Så jag bytte till P7MC, vilket är samma modell som jag har i järn 5–6. Det är tre nyckelklubbor som är några av mina favoriter. Min järnåtta är min absoluta favoritklubba i bagen och när jag inte kunde slå den bra förra veckan visste jag att jag behövde testa något annorlunda.

Att döma av hans spel på fredagen var det en synnerligen lyckat utrustningsrockad.

– När jag är i fairway med en järnnia eller järnåtta känner jag mig väldigt bekväm. Ibland har du sådana dagar när du har flyt att få bra mått, idag var en sådan dag.

En av journalisterna på presskonferensen passade även på att, med drypande brittisk ironi, fråga Morikawa: ”Kan jag bara få bekräftat att du är väldigt nöjd med din utrustningssponsor den här veckan?”

En tydlig passning till Bryson DeChambeaus utspel på torsdagen, där han skyllde sitt dåliga spel på sin driver.

– Ja, jag älskar mina klubbor. Jag älskar var och en. Och det är TaylorMades, bara apropå, svarade Morikawa med sitt bredaste leende.

Morikawa leder i skrivande stund The Open två slag före Jordan Spieth, som är ute på sitt andra varv just nu. Klicka här för en aktuell ledartavla.Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Oskar Åsgård • 2021-07-16
TournyttCollin MorikawaTaylorMadeThe OpenTournytt
Rulla till toppen