Andraplatsen på Royal St George's är Jordan Spieths nästa bästa notering i The Open. Givetvis brädad av segern på Royal Birkdale. Foto: Getty Images.

The Open

Spieth tillbaka i världstoppen

Andraplatsen i The Open innebär ytterligare en framgång för Jordan Spieth, som nu åter blir topp15 i världen.

Text: Eric Franzén • 2021-07-18

Det känns otänkbart att endast ett drygt halvår passerat sedan Jordan Spieth missade kvalgränsen i Farmers Insurance Open på Torrey Pines. Måndagen efter tävlingen rasade Jordan Spieth till plats 92 på världsrankingen, hans högsta notering sedan juli 2013.
Utvecklingen hade kunnat fortsatt peka i samma riktning. Men istället bröts trenden redan under nästa tävling, där fjärdeplatsen i Waste Management Open kan ses som det definitiva startskottet för den starka återhämtning som Spieth genomgått.

Denna måndag efter The Open kommer också världsrankingen att bjuda på betydligt roligare läsning för Spieths del. För första gången sedan januari 2019 är han bland de 20 bästa i världen, och intar en 14:e plats om de preliminära prognoserna slår in till fullo.

För Jordan Spieth lär visserligen få av tankarna som snurrar runt i hans huvud efter ronden handla om världsrankingspoäng. Hans första summering av The Open 2021 levereras i den mixade zonen strax efter att parputten på 18 nått botten av koppen. Denna kantas både av stolthet och ett visst mått av besvikelse.

– Jag är stolt över att jag gick de sista 12 hålen sex under par och lyckades sätta lite press på Collin. Enligt vad jag gjort gjorde han en stark räddning på hål 10, satte putten över lutningen på 14 och räddade sedan par på 15. Jag hade behövt ett break, vilket han inte släppte till. Jag gjorde allt jag kunde. Jag är upprörd över att det känns som att jag spelade tillräckligt bra för att vinna men gjorde ett par dumma misstag som möjligen kunnat undvikas om jag spelat veckan innan, säger Jordan Spieth.

Misstaget han därefter singlar ut handlar givetvis om lördagens svajiga debacle med puttern på hål 18, där Spieth brände en kort-kort parputt. Något som sedan triggade ett intensivt puttpass på kvällen där han uppger att någonstans mellan 100 till 500 puttar slogs.

– Efter avslutningen i går var jag så upprörd som man kan vara, vilket togs med till huset där vi bodde. När jag klev innanför dörren frågade jag om det fanns någonting som jag kunde slå sönder. Jag visste att putten var så viktig eftersom den inneburit att jag spelat sista ronden i ledarboll.

Att Spieth fick spela söndagens rond i den näst sista gruppen utgjorde en klar skillnad på några punkter för hans del.

– Jag har varit i detta läge ett antal gånger och det är mycket bättre när sakerna händer framför dig i samma boll vilket ger kontroll. När jag kliver av hål 16 och de kan göra en birdie bakom mig finns det inget att göra. 

Söndagens 66-rond satte både punkt för ytterligare ett mycket minnesvärt The Open för Jordan Speiths del samt en vidare färdriktning i jakten på karriärens fjärde majorseger. Konkret ser han veckan på Royal St Georges som en välbalanserad utmaning på en överlag bra uppsatt linksbana. 

– Jag fattade tycke för banan från när jag spelade de första 12 hålen under förra söndagen, och tyckte att den var egensinnig på ett roligt sätt. Jag tycker att det dröjde fram till sent till idag då vi fick uppleva vinden som banan är designad för. Så det här var inte riktigt samma test som under tidigare år när The Open spelats här. Men varje hål krävde ett eget sätt att spela det, vilket bidrar till att jag tyckte att R&A gjorde ett utmärkt jobb med att ändå låta det komma en del röda siffror. Några av pinnarna stod på riktigt svåra ställen men det spårade ändå inte ur där tur eller rena studsar fick avgöra. Allt hölls i ett läge där det verkligen gick att slå bra slag. Text: Eric Franzén • 2021-07-18
TournyttCollin MorikawaJordan SpiethThe OpenTournytt
Scroll to Top