Toptracers operatörer på plats i studion utanför Stockholm, där de har en viktig roll under sändningen från The Open. Foto: Ludvig Jansson.

The Open

Svenskarna som lyfter Dustins drivar

Här är Toptracers inhyrda studio utanför Stockholm där tv-bilderna från The Open mellanlandar.

Text: Eric Franzén • 2021-07-18 Uppdaterad 2021-07-19

Collin Morikawa drar tillbaka klubbhuvudet på sin åttagradiga SIM-driver. Om någon sekund ser vi världsfyran leverera ytterligare en svidande tajt fade som tydliggörs för våra ögonen via ett grafiskt streck som adderas i realtid. Teknologin bakom detta heter Toptracer, en svenskutvecklad lösning som initialt lanserades som Protracer, och är numer basmat för den som följer sändningarna från världens främsta tourer. Slaget slås på Royal St George’s GC i England. Men innan det når våra näthinnor hanteras först Toptracer-grafiken i en tv-studio i Spånga utanför Stockholm.

 – Fjolårets PGA Championship var den första major som vi i princip helt gjorde på distans. Vi har alltid personal på plats för att sätta upp tekniken. Men sedan har vi ett gäng operatörer som sitter på distans. Men detta är första gången som grafiken läggs på från Sverige, berättar Ludvig Jansson, produktutvecklingschef på Toptracer.

Företaget har sex personer på plats vid Royal St George’s. Vid sidan av de olika systemen som krävs för att bollen ska kunna spåras och omvandlas till grafik via tv-bilderna ansvarar de också för den kamera bakom treans tee som styrs på ett spår.

– Det är ganska smutt när du har Dustin Johnson som gillar att stå långt ut till höger, nära teekulorna där, och dra en hög powerfade in. Då vill man vara så mycket som höger till möjligt så att vår trace inte ritas på Dustin, så det är tacksamt att ha ett sådant system, säger Ludvig Jansson.

Den svenska delen av organisationen som hanterar sändningen från The Open för Toptracer sitter i kontrollrummet hos NEP Studios, norr om Stockholm, där produktionen för Idol vanligtvis huserar. Där finns tio till tolv personer som avlöser varandra i skift under de långa sändningsdagarna.

 – Varje operatör sitter framför två system, med bilder från två tees framför sig. Dels gäller det att hålla koll och lyssna på vad regissören vill se när man används ute i livesändning. Där kan det ibland efterfrågas en “slab” där virtuell hålgrafik skjuts in som Toptracer-grafiken visas på. Samtidigt måste man kalibrera systemet korrekt med tv-kameran. Är man inte noggrann med detta syns det väl i sändningen där vår trace kan gå åt ett håll medan bollen landar någon annanstans.

Det kan finnas en risk att den mänskliga faktorn påverkar det vi ser i sändningen?
– Det är långa dagar. Sändningen börjar 07:30 torsdag och fredag och fortsätter till den sista putten är i hål. Och det kan vara lätt att tappa fokus ibland men då hjälper vi varandra att se till att vi fortsätter vara på topp.

Toptracer har också deras system Toptracer Range på plats på The Opens range, där mätdata från spelarna primärt används i Golf Channels uppsnacksprogram “Live from…” samt vid enstaka tillfällen i huvudsändningen när intressanta profiler värmer upp. Versionen av Toptracer Range som används under The Open och andra tävlingar är i stort sett identisk med den som finns installerad på över 400 internationella och svenska träningsanläggningar.

– Vi hanterar också en stor LED-skärm som finns vid rangen. Där kan vi visa trace:ar och en stor mängd data från upp till åtta spelare samtidigt. Tidigt under veckan drar vi också upp en leaderboard för längsta drives, vilket kan få spelare att stå och nöta till de kommer upp på leaderboarden för att sedan gå hem. Det är kul att kunna väcka tävlingsdjävulen i dem.Text: Eric Franzén • 2021-07-18
TournyttCollin MorikawaDustin JohnsonThe OpenToptracerTournytt
Rulla till toppen