Jon Rahm kommer vakna upp som världsetta på måndag morgon tack vare sin delade tredje plats i The Open. Foto: Getty Images

The Open

Jon Rahm sätter punkt för urstarkt majorår

Jon Rahm har slutat topp-8 i alla årets fyra majors. Efter den delade tredjeplatsen i The Open är han nu återigen världsetta.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-18

Jon Rahm började finalronden på Royal St George’s sju under par, fem slag bakom ledande Louis Oosthuizen. Men med utmärkta väderförutsättningar, knappt någon vind att tala om så var banan mottaglig för låga scorer på söndagen.

Dessvärre inledde spanjoren med en snöplig treputt.

Men från tee till green skulle vi få se en fullkomlig urladdning. Det kändes stundtals som att Jon Rahm inte slog ett enda dåligt slag från tee eller in mot greenerna. Han gav sig birdiechanser på löpande band, men absolut ingenting ville gå i.

Efter sex hål var han ett över par när känslan spelmässigt var att han nog borde ha knappat in åtminstone två, tre slag på duon i ledarbollen.

På sjuan levererade han dock en stilig eagle, efter att nästan ha hålat andraslaget. På sista nio gjorde Rahm fyra raka birdies på hål 13–16 och då hade han kanske kunnat vara ett slag bättre med tanke på hur bra eaglechans han hade på 14:e.

Det blev till slut en 66-rond för Jon Rahm, som därmed slutade elva under par och blev delad trea med Louis Oosthuizen.

– Vad ska jag säga? Jag spelade riktigt bra golf. Den del av mitt spel som kunde varit lite bättre var puttningen. Inte för att jag hoppas sänka varje putt, men jag kämpade verkligen med att få i något utanför två meter idag, säger Jon Rahm till presskåren direkt efter ronden.

Tack vare den delade tredjeplatsen kommer Rahm att ta över förstaplatsen på världsrankingen, som han förlorade till Dustin Johnson förra veckan. Rahm sätter också punkt för ett sensationellt starkt majorår.

Han var delad femma i Masters, delad åtta i PGA Championship, vann US Open och slutade alltså delad trea i The Open.

Enligt statistikgurun Justin Ray på Twenty First Group är det bland icke-amerikanska spelare bara en spelare tidigare som varit topp-8 i alla majors under samma kalenderår, nämligen Gary Player. Sydafrikanen lyckades med det två gånger, 1963 och 1974.

– Jag spelade riktigt bra golf hela veckan. Synd att det inte kommer räcka för seger, men jag kommer fortfarande le för jag gav det mitt bästa.

Klicka här för att se den slutliga ledartavlanText: Oskar Åsgård • 2021-07-18
TournyttJon RahmThe OpenTournytt
Scroll to Top