Andrea Lignell spelade en nyckelroll när Ole Miss vann det nationella collegemästerskapet. Foto: Getty Images

Collegeslutspel

Andrea Lignell avgjorde finalen och skrev historia

Andrea Lignell från Hills G&SC sänkte den avgörande putten i collegefinalen och säkrade en historisk titel för Ole Miss.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-27 Uppdaterad 2021-05-27

Oavsett vilka som vann onsdagens final, Oklahoma State Cowgirls eller Ole Miss Rebels (The University of Mississippi), så skulle det laget skriva historia.

Aldrig förr hade något av dessa lag kvalat in till matchspelsdelen av det nationella collegemästerskapet, som rundar av tävlingssäsongen.

Men för Ole Miss, som vann, var det faktiskt större än så.

Universitetet har aldrig tidigare vunnit en nationell collegetitel inom någon idrottsgren varken på dam- eller herrsidan, inte på pappret i alla fall. Ole Miss vann tre mästerskapsfinaler i amerikansk fotboll på 1950- och 60-talet men på den tiden behövde laget även bli framröstade som nummer ett för att erhålla den officiella NCAA-mästartiteln vilket de (av någon anledning) inte blev.

Så när 20-åriga Andrea Lignell från Hills Golf & Sports Club sänkte sin två meter långa parputt på det 17:e hålet för att vinna sin match mot Isabella Fierro innebar det ett historiskt ögonblick i Ole Miss historia.

– Jag var nervös men också lite peppad att ha den avgörande putten. Det var riktigt kul, säger Andrea Lignell till Golfweek.

Lignells lagkamrat Kennedy Swann, 22 år, som besegrade Maja Stark med 2/1 i den första matchen utvecklar hur lång väg Ole Miss har gått för att nå hela vägen till en nationell collegetitel.

– När jag kom till det här laget var vi inte ens nära. Men vi har jobbat arslet av oss för att vara där vi är nu. Det är fantastiskt att vi äntligen bevisat att vi hör hemma här, säger Swann till Golfweek.

För sex år sen var Ole Miss tjejlag rankade som det 134:e bästa collegelaget i USA. Nu är de nummer ett.

– Tänk alla de år som ägnats åt idrott på vår skola, att det här är den första (nationella titeln) och det är 2021, säger Kory Henkes, coach för Ole Miss.

Till skolans egen hemsida utvecklar hon:

– Vårt lag har varit väldigt disciplinerade och det är nog vad jag tar störst stolthet i. När vi gått ut och tränat har vi haft ett mål med varje träning och vi avkräver ansvar från varandra vilket är coolt. Vi behöver inte pusha tjejerna lika mycket som de pushar varandra, säger Henkes.

Även 22-åriga Ellen Hutchinson-Kay från Täby GK spelar för Ole Miss, men var inte uttagen i laget som spelade under Nationals.

Förutom att sänka den avgörande putten spelade Andrea Lignell en nyckelroll hela vägen genom mästerskapet på Grayhawk Golf Club i Scottsdale, Arizona. Både i kvartsfinal och semifinal gick Ole Miss vidare med siffrorna 3-2, alltså minsta möjliga marginal.

I kvartsfinalen besegrade Andrea Lignell amerikanskan Kaitlyn Papp, som var bästa amatör i fjolårets US Women’s Open, i en 22 hål lång maratonduell.

Även i semifinalen hade Lignell en tajt och avgörande match mot University of Arizonas Gile Bite Starkute, som hon vann med 1/0 på det 18:e hålet.

Nu är Andrea Lignell och hennes lagkamrater för evigt inskrivna i Ole Miss historieböcker som det första laget att vinna en nationell idrottstitel.

Det är stort.

Andrea Lignell, Ellen Hutchinson-Kay and Chiara Tamburlini firar Ole Miss stora seger. Foto: Getty Images

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-27
TournyttAndrea Grimberg-LignellCollegegolfMaja StarkTournytt
Scroll to Top