Hinton Golf är en av de två spelplatser som Challenge Tour-tävlingarna kommer spelas på. Foto: Peter Cordén

Challenge Tour

Bekräftat: Två herrproffstävlingar till Sverige

Det Svensk Golf kunde avslöja förra veckan är nu bekräftat: två Challenge Tour-tävlingar spelas i Sverige i maj.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-07 Uppdaterad 2021-04-07

Redan förra veckan kunde Svensk Golf rapportera att två Challenge Tour-tävlingar ska spelas i Sverige i maj. Nu är det också bekräftat. Spelplatserna blir Hinton Golf Club utanför Malmö och Österåkers Golfklubb utanför Stockholm.

Challenge Tour har inte spelats i Sverige sedan 2018 men nu kommer alltså undertouren till European Tour tillbaka. Den första tävlingen spelas på Hinton Golf Club 13–16 maj. Tävlingen heter Range Servant Challenge by Hinton Golf Club.

Veckan därpå, 19–22 maj, spelas sedan Dormy Open på Österåkers GK och deras bana Öster by Stenson.

Svenska Golfförbundet, som varit med i arbetet för att ta hit tävlingarna, skriver i ett pressmeddelande att det är ett “efterlängtat tillskott av herrtävlingar i Sverige” och att “vara en del av den europeiska Challengetouren ger möjligheter att skapa tävlingstillfällen för fler kategorier av spelare, inte bara i de svenska tävlingarna”.

– Steget ut i Europa från vår nationella MoreGolf Mastercard Tour har saknats. Våra unga proffs och bästa amatörer har haft få möjligheter att få erfarenhet från internationell tourgolf. Att vässa den här delen av tävlingstrappan är en av flera åtgärder för att vända den negativa trenden vi just nu ser inom svensk herrgolf. Jag ser fram emot tävlingarna och att våra svenska spelare ska ta chansen att leverera, säger Ola Lindgren, landslagscoach för herrproffsen.

Så här säger Andreas Ljunggren, klubbchef/vd på Österåkers GK:
– Vi gillar att ha stora tävlingar på vår anläggning, så detta ligger i linje med vad vi vill göra. Vi känner också att det är viktigt att kliva in och stötta svensk tävlingsgolf i de tider som är nu och så ska det bli spännande att se vad spelarna kan göra för scorer. Självklart vill vi också ta chansen nu när den dök upp att visa upp vår anläggning.

Johan Hinton, vd på Hinton Golf Club:
– Vi planerade att arrangera en tävling på Challenge Tour redan 2008, men då hade vi det lite kämpigt med sponsorer. Nu öppnade sig denna möjlighet med mycket kort varsel och det är klart att vi då hugger. Det innebär såklart att vi kommer att lägga ytterligare resurser på banan inför tävlingen och med erfarenhet från de fyra Telia Tour-tävlingar vi hade 2004–2007 så vet vi att det man gör inför en stor tävling håller i länge. Så även om våra medlemmar inte får vara närvarande som publik i år tror vi att de kommer att ha glädje av detta ändå, och känna stolthet över att ha denna typ av tävling på vår bana.

Anders Wall, vd på Dormy:
– Vi har följt debatten kring svensk herrgolfs utmaningar och förstår att det finns ett stort värde av att Sverige arrangerar tävlingar på Challenge Tour. Därför känns det roligt att kunna hjälpa till att stötta detta. Vi vill ju verkligen att Sverige ska få fram nya stjärnor som kan gå i Henrik Stensons fotspår och bygga intresset för sporten ytterligare.

Daniel Steen, sälj- och marknadschef på Range Servant:
– Vi på Range Servant är stolta att vara titelsponsor till denna Challenge Tourtävling på vackra Hinton Golf Club – Rönnebäck. Vi ser många synergier i detta sponsorskap men även många möjligheter för oss att nå ut och träffa våra kunder direkt och indirekt. Range Servant befinner sig i ett väldigt expansivt skede med mängder av nya och innovativa produkter och vår förhoppning är att vi kommer kunna visa upp många av dessa under tävlingsdagarna. Text: Jesper Johansson • 2021-04-07
TournyttChallenge TourGolfsverigeHintons GolfÖsteråkers GKTournytt
Scroll to Top