Cameron Smith och hans hockeyfrilla är på plats på Waialae Country Club för att försvara sin titel från 2020. Foto: Getty images

PGA Tour

Regerande mästaren känner sig inte som regerande mästare

Cameron Smith känner ingen extra tyngd på sina axlar inför veckans titelförsvar av Sony Open. Kanske kan hans frisyr vara en anledning till det...

Text: Jesper Johansson • 2021-01-13

Cameron Smith går från klarhet till klarhet på PGA Tour. Den stora talangen från Australien har radat upp fina resultat de senaste åren, inte minst i Sony Open förra året som han vann.

Men bara för att han vann och är regerande mästare är det inget han tänker på när han ska försvara sin titel.
– Nej, inte alls om jag ska vara ärlig. Det kanske är konstigt men jag bryr mig inte om det där, säger Smith inför veckans tävling.
– Som regerande mästare hamnar jag säkert i en fin grupp för torsdag och fredag vilket kanske gör att jag känner lite mer press.

En sak som dock förändrats sedan Cameron Smith vann för ett år sedan är hans utseende. Inspirerad av rugbyspelare i sitt hemland Australien har Smith valt att spara ut sitt hår för att nu stoltsera med en ordentlig hockeyfrilla.
– Det är lite roligt, jag försöker få folk att skratta. Det har nästan blivit en turgrej för mig, jag kanske behöver stila till det lite men jag jobbar för att ha ”business at the front och party at the back”, säger Smith.

Turgrej eller inte, sedan han lät håret växa har resultaten varit mycket stabila. Sedan starten av FedEx Cup-slutspelet under hösten 2020 har Smith varit utanför topp-25 på ledartavlan endast vid ett tillfälle av nio starter och hans världsranking har gått från plats 52 till plats 29. Som en del i det fina spelet lyckades han också bli delad tvåa i The Masters i november och han blev första spelaren någonsin att på Augusta National spela samtliga fyra ronder under 70 slag. Trots siffrorna 67, 68, 69, 69 slutade han dock fem slag bakom Dustin Johnson. 27-åringen själv är nöjd med sitt spel senaste tiden.
– Det har varit stabilt. Inget har väl egentligen stuckit ut. Kanske att jag puttat lite bättre än vanligt. Jag vill nu bli bättre i det långa spelet. Klarar jag det kan jag vara med i kampen om fler segrar, säger Smith.
– Så det är vad jag jobbar på med min tränare. Jag försöker inte göra för mycket, små steg. Förhoppningsvis faller allt på plats så småningom.

Cameron Smith slutade delad 24:a i förra veckans tävling på grannön. Men spelet kändes bättre än resultatet. Och veckans bana har han bevisligen trivts bra på tidigare. Kanske kan detta innebära ytterligare ett fint resultat.
– Waialae Country Club känns som hemma faktiskt. Gräset är nästan likadant. Det är ganska plant och vinden är en stor faktor. Här måste man styra in bollarna mot greenerna vilket jag gillar att göra, säger Smith inför sitt titelförsvar.
– Jag ser fram emot torsdag. Det ska bli kul att spela.

Cameron Smith kommer att spela i en intressant grupp under torsdagen och fredagen. PGA Tour har nämligen satt ihop den regerande mästaren med Carlos Smith och Sungjae Im.


Text: Jesper Johansson • 2021-01-13
TournyttCameron SmithPGA TourTournytt
Scroll to Top