Ingrid Lindblad är världens näst bästa amatör. I veckan ska hon leda det svenska damlaget till tredje raka EM-titeln. Foto: Getty images

Tournytt

Sverige går för tredje raka segern: ”Det är självklart”

Med två raka segrar har Sveriges damlag siktet inställt på ytterligare en vinst när damernas amatör-EM tar sig hem till vårt egna land.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-07 Uppdaterad 2020-09-07

För två år sedan lyckades Sverige vinna tävlingen på GC Murhof i Österrike. Förra året vann man på Is Molas i Italien.

Den här gången spelas tävlingen på Upsala GK, Håmö, och det är med ett svenskt drömlag på pappret. Därför tyder mycket på att de blågula spelarna ska ha chansen att vinna mästerskapet för tredje året på raken.

Det svenska laget består av Linn Grant, Maja Stark, Beatrice Wallin och kaptenen Ingrid Lindblad. Tre av spelarna är rankade topp-10 i världen på amatörsidan och Wallin, som är lägst rankad är på en mycket fin 18:e-plats. Kvalitet finns det gott om, med andra ord.

Bäst rankade svenska är Ingrid Lindblad – tvåa i världen. Hon ser fram emot att tävla efter ett märkligt – om än framgångsrikt – golfår.
– I en lagtävling känns det mer som att det blir press på dig eftersom man inte vill sabba för laget. Spelar man själv är det bara mig själv misstagen går utöver. Men i en lagtävling känner man att man inte vill spela dåligt. Man vill inte känna den där känslan av att man gjort något dåligt för laget, säger Lindblad till Svensk Golf.

Tolv nationer har tagit sig till Upsala GK för årets mästerskap som inleds på onsdag med fyra slagspelsmatcher per lag. Där gäller det att vara bland de åtta bästa för att kvala in till fortsättningen av tävlingen. Den tävlingen kommer i sin tur inledas med att spelarna i laget spelar en foursome-match och två vanliga matcher. Därför gäller det att vara på tå från början, då det inte är lika många matcher som spelas i år jämfört med tidigare upplagor.
– Det var faktiskt ganska länge sedan jag spelade foursome. Så det får bli att gå tillbaka in i gamla vanor. Men det är ju så att om båda spelar bra och det flyter på kan man spela hur bra som helst. Alla i laget slår dessutom ungefär lika långt, så det är inget problem för oss att sätta ihop lagen då avstånden kommer vara vad vi känner igen oss med sedan tidigare, säger Lindblad.

Ingrid Lindblad gör sin andra start i damernas EM. Hon var med i förra årets seger och året dessförinnan var hon med och tog brons i flick-EM. Nu är hon på plats i Uppsala för att försöka vinna igen.
– Vi går in för att vinna. Det är självklart. I och med att vi har ett bra lag, vann både förra året och året innan det… Vi vill ha tillbaka pokalen igen.

Att Ingrid Lindblad säger så är betryggande. Man vill nämligen verkligen ha henne segersugen inför en tävling. Under året hann hon spela tre collegetävlingar för sitt Louisiana State University. I de tävlingarna blev det en seger och en andraplats.
Därefter tog coronapandemin världen i sitt grepp och istället för att åka hem till Sverige i maj blev det en resa från den nya världen till den gamla redan i mars. Inte riktigt som planerat men med hård träning på Ringenäs Golfklubb och Golfarenan i Halmstad har även den svenska säsongen varit extremt framgångsrik för 20-åringen.

Med fem starter på Swedish Golf Tour har det blivit som sämst en niondeplats. Utöver det en femteplats, en fjärdeplats och två segrar.
– Jag vet inte riktigt vad det är som blivit bättre. Spelet har fungerat bra överlag. Om det är någonting så kanske det är mina långa järn som jag fått upp närmare flaggorna. Det har gjort att jag kunnat göra fler birdies, säger Lindblad.

Det låter onekligen som ett bra recept för framgång. Förhoppningsvis räcker det för att hjälpa svenska damlandslaget till tredje raka EM-titeln.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-07
TournyttBeatrice WallinGolfsverigeIngrid LindbladLinn GrantMaja StarkTournytt
Scroll to Top