Matthew Wolff har visat upp bländade puttning såhär långt under Rocket Mortgage Classic och varit nästan sju slag bättre än fältet på greenerna hittills. /Foto: Getty Images

PGA Tour

Stjärnskottet Wolff på väg mot andra segern

Collegekompisarna Viktor Hovland och Matthew Wolff har tagit PGA-touren med storm. Wolff vann redan i sin fjärde tävling. Nästan exakt ett år senare har han chansen igen.

Text: Bo Steffensen • 2020-07-05 Uppdaterad 2020-07-05

Det är inte mer än ett drygt år sedan som norske raketen Viktor Hovland spelade i samma collegelag på Oklahoma State som Matthew Wolff. I dag är båda vinnare på PGA-touren – och båda har segerchans i Detroit.
Framför allt Wolff.

I fredags gick han runt Detroit Golf Club på 64 slag, åtta under par. På lördagen, moving day, gjorde han det igen. Tre bogeys i scorekortet kompenserades väl av nio birdies och en eagle.
Wolff är totalt 19 under par och leder med tre slag inför sista dagen.

Mycket tack vara att han ”mosat” banans par 5-hål.  Wolff är tio under par på sina tolv spelade par 5-hål.

– Jag försöker ha ett ”mindset” som går ut på att jag inte bryr mig. Självklart bryr jag mig, men om jag bara koncentrerar mig på att slå bra slag så ger det mig en bra rytm, sa Wolff till CBS efter rundan.

Matthew Wolff vann sin första titel på PGA-touren 7 juli förra året. Superrookien med den speciella benknycken slog till redan i sin fjärde tävling. Sedan dess har det dock inte blivit en enda topp 10-placering och Wolff kom dessutom till Detroit med två raka missade kvalgränser i bagen.

– Så är det, men jag känner att jag har blivit bättre bara genom att vara här på PGA-touren, säger han.

Formen tycks han ha hittat. Skulle 21-åringen vinna i Detroit tar han sig in topp 50 i världen – precis som Viktor Hovland gjorde förra veckan.

Ja, de två collegekompisarna följs åt i rask takt mot världstoppen.

Viktor Hovland har också imponerat i Detroit. Han gjorde bogey på andra hålet den första dagen av tävlingen men har sedan spelat 52 hål utan att tappa slag. Under lördagen missade norrmannen inte en enda putt inom tre meter, gjorde fem birdies, noterade 67 slag i scorekortet och ligger delad elva på -13 inför söndagens avgörande.

Svenske Henrik Norlander gick tre under par på lördagen, efter fem birdies och två bogeys, och är totalt tio under par inför sista ronden.

Sneglar vi på statistiken ser vi dock att många slag lämnats därute. På lördagen fortsatte Norlander att visa upp ett bländade spel från tee till green. Framför allt med inspelen, där han var nästan tre slag bättre än fältet under tredje ronden – hittills i veckan är svensken tredje bäst i fältet i kategorin strokes gained approach.

Men runt och på greenerna har det inte klickat lika bra. Tredjevarvet tappade han nästan ett helt slag mot fältet på närspelsslagen och var två slag sämre än fältet med puttern i handen.

Något Norlander själv känt av tydligt.

–  Jag slår drivern grymt bra, järnen känns bra, allt känns ganska bra så nu handlar det bara om att sätta lite mer puttar och vara lite mer aggressiv in till green, sa Norlander efter fredagsronden.

Henrik Norlander ligger på delad 30:e plats, nio slag efter Matthew Wolff.

Klicka på bilden nedan för att se hela ledartavlan


Text: Bo Steffensen • 2020-07-05
TournyttHenrik NorlanderMatthew WolffPGA TourViktor Hovland
Scroll to Top