Steve Stricker med Ryder Cup-pokalen, som kanske inte delas ut i år. Foto: Getty images

Festen uppskjuten?

Stricker om Ryder Cup ska spelas i år: ”Då avgörs det”

Kommer Ryder Cup att spelas i år? Och om så blir fallet, är det utan publik? Om två-tre veckor lär vi har svaret.

Text: Jesper Johansson • 2020-06-04

Steve Stricker ska leda den amerikanska truppen i Ryder Cup-matchen mot Europa. Planen är att den ska spelas i höst på Whistling Straits i Wisconsin, Strickers hemstat. Men kommer det bli av? På grund av coronapandemin finns det mycket som talar för att man skjuter upp tävlingen ett år, då lagtävlingen i vanliga fall är en publikfest.
– Ett beslut kommer antagligen tas inom två-tre veckor. Så länge planerar vi som att det blir av, som att det ska spelas i år, säger Stricker till radioprogrammet ”Golf Affect Radio Show”.
– Men det finns en del hinder vi måste ta oss över, tror jag. Den största frågan är publikens säkerhet.

Anledningen till att ett beslut snart måste tas är att Whistling Straits, spelplatsen, måste börja sina förberedelser. Ska läktare byggas? Ska sponsortält sättas upp?
– Allt det där måste börja byggas i juni, säger Stricker.

Nästa vecka startar PGA Tour upp igen. De första fyra tävlingarna kommer dock att spelas utan publik. En sådan lösning skulle kunna vara möjlig för Ryder Cup. Men en lagmatch utan publik är det inte många som ser positivt på. Tidigare har bland annat Rory McIlroy sagt att ett Ryder Cup utan publik ”inte är ett Ryder Cup”. Och USA:s kapten säger att det kommer bli en sömnig tillställning och ett brott mot Wisconsins golfsupportrar.

LÄS MER: McIlroy vill se Ryder Cup uppskjuten: ”Rätt beslut”

Och som att det inte vore skäl nog att ställa in tävlingen i år och vänta till 2021 så finns det också andra problem – såsom kvalificeringen.

Eftersom European Tour inte startar förrän i slutet av juli kommer spelarna på den touren, som inte har kort på PGA Tour, att ha svårt att ta poängen som behövs för att bli en del av laget. Det kommer göra att det blir problematiskt för Padriag Harrington att mönstra ett slagkraftigt lag, då vissa spelare som förväntas delta fortsatt är långt ner på listorna.

Men att skjuta fram tävlingen kommer förstås också med problem. Nästa år ska Presidents Cup spelas. Även OS. Det gör att schemat är trångt och två lagtävlingar samma år kan bli problematiskt.
– Det är upp till PGA of America och PGA Tour att lista ut hur det där ska fungera. Det är så mycket som pågår just nu, så mycket ny information som tillkommer att det i dagsläget är svårt att ta ett beslut, säger Stricker till radioprogrammet.


Text: Jesper Johansson • 2020-06-04
TournyttEuropean TourPGA TourRyder CupSteve StrickerTournytt
Scroll to Top