Padraig Harrington är säker på att Ryder Cup spelas 2020, så länge inte coronapandemin fortfarande är allvarlig. Foto: Getty images

Coronapandemin

Ryder Cup-kaptenen: ”Speldatum skrivet i sten”

Ska Ryder Cup bli av 2020? Frågar du Europas kapten är det inget snack om saken.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-02

Golfsäsongen 2020 liknar ingen annan. Coronapandemin gör att tävlingar ställs in eller flyttas fram på löpande band. Det här medför förstås en hel del problem. Tourtävlingarnas ekonomi går inte ihop. Inte heller vissa spelares och caddies – då de inte kan tävla om pengar.
PGA Tour har meddelat att de kommer kompensera både spelare och caddies genom ett ekonomiskt stöd.

LÄS MER: Spelare och caddies kan söka ekonomiskt stöd

Ett annat problem är ovissheten. När är coronapandemin över? Vad innebär det för schemat?
Som det ser ut nu lär höstens schema både bli tätt och prestigefullt. The Masters spelas inte i april som planerat, utan skjuts framåt – antingen till oktober eller november om coronapandemin lindrats till dess.

Årets andra major, PGA Championship, ska också skjutas upp. De har ”förhandsbokat” en av de veckor då OS skulle spelas (som flyttades fram ett år).
The Open ser ut att ställas in helt och hållet om det inte flyttas till i höst. US Open? Osäkert men möjligtvis blir det ett höstavgörande även på den majortävlingen.

Ingenting är förstås säkert eller klart. Men ett som är säkert är att höstens tävlingsschema, oavsett sport, kommer bli tätt och prestigefyllt.
Faktum är att schemat kan bli så tight att det diskuteras om Ryder Cup ska spelas i år, eller flyttas framåt.

En person som är väldigt angelägen att Ryder Cup spelas – och att tävlingen gör det på utsatt datum – är Padraig Harrington, Europas kapten. Trefaldige majorvinnaren säger till Sportsmail att majortävlingarna måste anpassa sig efter Ryder Cup i schemat – inte tvärtom.
– Jag som är på insidan kan meddela att Ryder Cups speldatum är skriven i sten och de andra aktörerna måste anpassa sig till det. Hur de andra tävlingarna gör vet jag inte. Men om du frågar mig som spelare gissar jag att The Open flyttas framåt och det finns nog en ganska stor chans att majors spelas direkt efter varandra i höst, säger Harrington.

Men om Covid-19 gör att det inte går att spela tävlingar i sommar kommer det bli extremt svårt att få ihop ett schema där Ryder Cup är med, så länge man vill spela alla fyra majors. Ett annat stort problem är att Ryder Cup-lagen tas ut till stor del av spelarnas prestationer under året. Men utan starter, utan tävlingsgolf, är det inte många som presterat sitt bästa på golfbanan.

LÄS MER: Fleetwood vill skjuta fram Ryder Cup

Padraig Harrington har en lösning på den problematiken. Och det är en lösning som är spännande.
– Jag skulle gilla om tävlingen var den första som spelades efter pandemin och jag var tvungen att ta ut tolv spelare – helt utan kvalifikationer. På många sätt skulle det vara perfekt om Ryder Cup var första tävlingen efter uppehållet. Tolv spelare från Europa. Tolv spelare från USA. Inga prispengar på spel utan bara ära och berömmelse. Skulle inte det vara ett trevligt sätt för sporten att starta igen?

Det låter ju inte helt dumt. Men det är en minst sagt stor förändring. Padraig Harrington är i dagsläget tillåten att välja tre spelare, medan de övriga nio kvalar in till tävlingen via inspelade poäng på världsrankingen och European Tour. Inte för att det är ett problem, om du frågar Harrington.
– Vi spelar på om det är möjligt eftersom vinsten av att gå ut och visa upp vår sport är betydligt viktigare än ett perfekt kvalsystem, säger Harrington.

Ryder Cup 2020 är schemalagd till 25–27 september på Whistling Straits i Wisconsin, USA. Europa är regerande mästare.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-02
TournyttPadraig HarringtonRyder CupTournytt
Scroll to Top