5de36b22be2d1

Tournytt

Strategin i fokus på en bana under radarn

Tänk taktiskt när du spelar upp och ner för backarna på Täby GK.

Text: Svensk Golf • 2019-09-10 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

Plus: Atmosfären. Mysfaktorn är hög här. På banan, i restaurangen och i klubbhusområdet.

Minus: Hål 13, par 4. Fairwaylut som gör att varje utslag blir ett lotteri är . sällan roligt. Att greenen är skev gör inte hålet bättre.

Varför det blivit så låter vi vara osagt, men i jämförelse med andra banor i närområdet går Täby GK ofta mer under radarn.

De närmsta åren kan det komma att ändras då arkitekten Johan Benestam nyligen tagit fram en masterplan som ska ge banan en mer modern karaktär, där bland annat en relativt enkel och billig lösning med nya klipplinjer ska höja upplevelsen avsevärt.

Läget vid Vallentunasjön är stillsamt och underbart. Nils Skölds ursprungslayout har trots en del fläckar, ofta i form av dolda och svårlästa spellinjer, åldrats väl.

Variationen är stor. Smala, breda, långa och korta hål avlöser varandra. Höjdskillnaderna är stora och både benen och motionen får sig en genomkörare.

Ettan, par 4, är ett utmärkt smakprov. Böljande fairways och upphöjda greener där bunkrar och rejäla avrinningsytor väntar för att straffa de som missar i längd och i sidled.
På Täby gäller det att tänka till och att verkligen börja planera inspelen så du har råd att missa lite. 

Första nio spelas i blandad park- och skogsmiljö i rejält kuperad terräng. Höjd­punkterna är breda tvåan med högt belägen tee. Och fyran, par 3, som spelas över vatten mot en stor men svårprickad green, till höger vaktar ytterligare ett vattenhinder. Skicket på banan är utmärkt och greenerna erbjuder jämn och snabb rull. Vaktande träd precis vid sidorna av spelfälten är ett av Täbys signum och du vaggas ofta in i tron att du kan ta stora risker för att vinna mycket. Tipset är dock att hålla spelet på behagligt avstånd från solitärerna med konservativt spel runt dem.

Strategin i fokus på en bana under radarn

På andra nio bär det ner mot sjön. Taktik från tee till green är fortsatt viktigt. Som på tian, par 4, där ett välplacerat träd vaktar vänstersidan av fairway.

Banans vackraste och spelmässigt starkaste parti inleds med 14, par 3. Härifrån är Vallentunasjön din vän visuellt och ovän i spelet. Hål 15, kanske banans bästa, ligger längs strandlinjen. Hål 16 kräver ett precist utslag för bästa spelvinkel in mot en halvt dold och upphöjd green. Hål 17, underbart och kort par 3, avslutar sjöpartiet och på avslutningshålet får du en sista dos av bergs­klättring.

Täby GK är en Stockholms­klassiker som ofta glöms eller väljs bort men alltid levererar.

Vi noterade!

Träningsmöjligheter i kubik:
Drivingrangen är inte den bästa. Men Täby erbjuder ändå fina möjligheter till närspelsträning genom korthålsbanan – som ofta används som ett lekfullt övningsområde med flera mål­greener. Här kan många vässa fram det närspel som behövs ute på stora banan.  Text: Svensk Golf • 2019-09-10
TournyttSvenska golfbanorTäby GK
Scroll to Top